Țara noastră cere permisiunea evacuării cetățenilor moldoveni din Afganistan

Moldova a semnat declarația comună cu alte 70 de state prin care cere permiterea evacuării cetățenilor din Afganistan.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță că azi Republica Moldova s-a aliniat declarației comune a comunității internaționale, susținută de peste 70 de țări, prin care se solicită să se permită plecarea din țară a cetățenilor afgani și a cetățenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul, iar aeroporturile și punctele de trecere a frontierei să rămână deschise.

În același timp, instituția anunță că în adresa MAEIE nu au parvenit solicitări de repatriere din partea cetățenilor Republicii Moldova.

În caz de necesitate, ministerul se va implica în procesul de evacuare a cetățenilor moldoveni prin asigurarea comunicării coordonate prin canale diplomatice cu țări partenere care dispun de o reprezentanță diplomatică la Kabul.

Diplomații MAEIE sunt deja în contact cu omologii din ministerele de externe ale României și Ucrainei pentru a interveni prompt, în caz de necesitate, în vederea asistării conaționalilor noștri.

Cei care dispune de informații cu privire la cetățeni moldoveni care sunt în regiune și se confruntă cu o situație dificilă, sunt rugați să anunțe neîntârziat Direcția afaceri consulare a MAEIE la adresa de email: dac@mfa.gov.md sau la numărul de telefon: +373 22 201 050.

Ofensiva talibanilor a început în luna mai 2021. Pe 6 august, aceștia au luat controlul asupra primei provincii, după care au urmat mai multe districte și provincii. Până acum, Kabul rămăsese singurul mare oraș afgan controlat de guvern.

Situația din Afganistan s-a agravat în legătură cu retragerea forțelor armate internaționale din republică. În acest context, talibanii au preluat din nou puterea în Afganistan duminică, după ce trupele insurgenților au reușit să pătrundă în capitala Kabul. Guvernul afgan susținut de forțele occidentale s-a prăbușit cu rapiditate după o serie de ofensive puternice ale talibanilor, iar președintele țării, Ashraf Ghani, s-a refugiat într-o țară vecină înainte de ca talibanii să ajungă în Kabul.

Faptul că orașul Kabul a fost preluat de către talibani a determinat SUA și aliații săi să evacueze capitala, în timp ce China și Rusia au indicat că nu intenționează să-și închidă ambasadele, mai relatează diez.md cu referire la BBC.

Totuși, BBC transmite că Rusia evacuează o parte din personalul ambasadei de la Kabul. Unii angajați vor fi trimiși în vacanță sau scoși din țară pentru a „nu crea prea multă prezență”, a declarat Zamir Kabulov, trimisul prezidențial special pentru Afganistan, directorul celui de-al doilea departament asiatic al Ministerului de Externe, în emisiunea de la Ecoului Moscovei.

Totodată, subliniem, China și-a avertizat cetățenii să rămână în interiorul statului și să fie atenți la situație, dar a spus totodată că a cerut diferitelor facțiuni în Afganistan să aibă grijă de siguranța cetățenilor săi.

Potrivit presei, pe aeroportul din Kabul este un haos. Punctele de trecere a frontierei au fost capturate de talibani, iar zborurile comerciale au fost anulate. Sute de oameni au intrat pe pista de decolare îmbulzindu-se să urce într-un avion. În acest sens, trupele americane au fost forțate să tragă focuri de avertisment în aer pentru a împiedica civilii afgani să meargă spre avioane.

Minunea s-a produs! La Ierusalim s-a aprins Focul Haric

Lumina Sfântă s-a aprins la ora 14:19 în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, de unde va fi trimisă în țări din întreaga lume, inclusiv în Republica Moldova.

Minunea s-a produs: Focul Haric s-a aprins la Ierusalim

Patriarhul Theophilos III a ieșit din Sfântul Mormânt cu două mănunchiuri de lumânări aprinse, fiecare mănunchi având 33 de lumânări. Lumina Sfântă a fost împărțită clerului și credincioșilor adunați în biserica din Ierusalim, transmite unimedia.info.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paște la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 și 14,30, când deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se coboară din cer.  Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt polițiști civili, care nu sunt creștini. 

De obicei, aceștia sunt trei: un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc.  De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, ușa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

Reacția Linella, după ce ANSA a dat vina pe lanțul de magazine pentru lotul de banane cu pesticide

Moldretail Group S.R.L, deținătoarea magazinelor Linella, a venit cu o reacție după ce ANSA a rechemat un lot de banane și a scris că fructele cu pesticide erau destinate spre comerț în magazinele Linella și Fidesco.

,,În urma comunicatului emis de ANSA la data de 2 mai, referitor la depistarea unui lot de banane ce depășește limita admisibilă al reziduului de pesticid Clorpirifos, dorim să ne exprimăm îngrijorarea față de modul în care această informație a fost prezentată publicului. Este important de subliniat că responsabilitatea pentru depășirea limitelor de reziduuri de pesticide nu revine rețelelor de supermarketuri Linella și Fidesco, ci importatorului S.R.L ”FRUCT EXPERT – PLUS”, care a furnizat lotul respectiv. Un aspect esențial care trebuie evidențiat este faptul că S.R.L ”FRUCT EXPERT – PLUS” este unul dintre cei mai mari importatori de citrice, care asigură cu banane  piața din Moldova.

Compania Moldretail Group S.R.L., imediat după apariția comunicatului, a solicitat explicații clarificatoare de la ANSA cu privire la modalitatea de identificare a magazinelor implicate și motivele pentru care numele altor rețele comerciale, care lucrează cu același furnizor, nu au fost menționate. Această omisiune a creat o percepție eronată, sugerând o vizare nejustificată a companiei noastre, lucru care afectează grav imaginea noastră.

Avem încredere că un răspuns oficial din partea ANSA ne va oferi detalii suplimentare pentru a înțelege exact circumstanțele acestui incident. De asemenea, dorim să reiterăm angajamentul nostru ferm față de siguranța și sănătatea consumatorilor noștri. Moldretail Group S.R.L. a luat deja măsurile necesare de precauție, iar lotul respectiv a fost retras imediat de pe rafturile magazinelor. Pe cazul dat am inițiat o investigație internă amănunțită, pentru a preveni apariția incidentelor similare pe viitor.

Suntem dedicați continuării oferirii de produse de înaltă calitate clienților noștri și colaborăm activ cu toate părțile interesate pentru a garanta că toate standardele de siguranță sunt respectate cu strictețe”, se arată în comunicatul Moldretail Group S.R.L.

Noaptea de Înviere: Transmisiune live realizată de la două lăcașuri sfinte din Chișinău

Compania „Teleradio-Moldova” va transmite slujbele din noaptea de Paști pe canalele sale de televiziune Moldova 1 și Moldova 2.

Anunțul a fost făcut de directorul general al companiei, Vlad Țurcanu, pe o rețea de socializare.

„Transmisiunea va fi realizată de la două lăcașuri sfinte:

– Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Chișinău (unde slujba va fi oficiată de IPS Petru, Arhiepiscop al Chișinăului,  Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor);

– Catedrala „Nașterea Domnului” din Chișinău (slujba va fi oficiată de IPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și Întregii Moldove)”, notează Țurcanu.

Fiul Adrianei Ochișanu este astăzi omagiat. Interpreta i-a adresat un mesaj emoționant…
Articolul anterior
Doar 30% din angajații instituțiilor de învățământ s-au vaccinat. Nu se știe dacă vor putea intra în clase…
Articolul următor