Strigăt disperat de ajutor din Afganistan

„Voi fi omorâtă cu siguranță. Hei, lume, îți pasă de ce se întâmplă aici? Noi contăm pentru tine? Ne vezi?”, este mesajul unei tinere.

La o săptămână după preluarea de către talibani a țării, mulți afgani se tem pentru viața și pentru siguranța lor în viitor. O tânără studentă a vorbit pentru BBC despre aceste temeri și a transmis un mesaj emoționant, scrie digi24.

„Este a șaptea zi de când țara s-a prăbușit, președintele a fugit, iar talibanii au venit din nou la putere. Am fost abandonați…”, a povestit tânăra.

Ea a spus că singurul sentiment pe care îl simte este frica: „Pe măsură ce trec zilele, simt cum îmi pierd speranța și în locul ei apare frustrarea. Văd doar  întuneric, incertitudine și un viitor deloc luminos. Voi fi omorâtă cu siguranță. Am motive să fiu înfricoșată… Acesta este sentimentul”, a spus ea, adăugând că se simte ca și când e pe „un drum lung, nesfârșit”, singură în vremuri tulburi.

„Am făcut față multor obstacole în viața mea, multe pe care nicio altă fată nu le-ar putea depăși, dar pe ăsta…. Hei, lume, îți pasă de ce se întâmplă aici? Noi contăm pentru tine? Ne vezi? Pentru cei care ascultă, pentru cei cărora le pasă, scriu acest lucru. Spun asta: suferim aici, suntem abandonați. A trăi cu frică este mai rău decât moartea. Dacă ne asculți, ajută-ne! Ajută-ne să supraviețuim și să credem încă o dată în lumină și viitor. Ne vrem țara înapoi. Vreau ca oamenii noștri să trăiască așa cum își doresc, așa cum merită. Spuneți țărilor voastre să oprească războiul – războiul este urât, are fața murdară, nu are câștigător! Unele tinere se zbat în incertitudini, frică, dubii … căutăm pe cineva care să ne ajute să supraviețuim. Ne uităm la familiile noastre și plângem pentru că nu putem face nimic. Privim spre cer și întrebăm: ne vedeți, ne veți ajuta? Vrem speranță! Am fost printre cei cu visuri mari, de a-i ajuta pe alții și acum eu sunt cea care cere ajutor. Acesta este războiul.”, este mesajul emoționant al tinerei.

Țara noastră a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în UE

Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în Uniunea Europeană. Astfel, agenții economici își vor putea vinde produsele pe cea mai extinsă piață din lume și să-şi crească competitivitatea, scrie tvrmoldova.md.

Republica Moldova a obținut dreptul de exporta carne proaspătă de pasăre pe piața UE după ce, pe parcursul ultimilor doi ani, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a promovat mai multe misiuni de audit din partea Comisiei Europene. A fost evaluat sistemul național de control sanitar-veterinar, cel de laboratoare, capacitățile de administrare a focarelor de gripă aviară, dar şi gradul de implementare a cerințelor și standardelor Uniunii Europene.”Este un semn că instituțiile dacă se mobilizează atunci pot obține caste rezultate pentru agenții noștri economici care crează locuri de muncă bine pătite. Vom continua crearea asta de opotunități pentru export în cea mai mare piață globală cu cei mai bogați consumatori”, a declarat Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova.Din martie 2023, Republica Moldova poate exporta în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de consum. În prezent, în toată ţara activează 43 de unități de creștere a păsărilor și aproape 227 mii de gospodării individuale.

Agenția Servicii Publice anunță sistarea temporară a prestării serviciilor

Agenția Servicii Publice anunță că din cauza unor deficiențe tehnice ale Sistemului Guvernamental de plăți electronice MPAY a fost sistată temporar prestarea serviciilor publice ale ASP pe întreg teritoriul țării.

Specialiștii tehnici din cadrul ASP, Agenția de Guvernare Electronică și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică  lucrează, în prezent, asupra remedierii problemelor tehnice apărute.

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”. De când se deschide

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”.

În perioada: 01-04 mai 2024, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, pe aleea vizavi de str. Mitropolit Varlaam, se va desfășura un târg tematic cu produse pascale.

Acțiunea are ca scop asigurarea deservirii populației cu produse alimentare și nealimentare tematice, în contextul Sărbătorilor de Paști, având în vedere solicitările producătorilor autohtoni.

Totodată, în perioada: 27.04-04.05.2024, în sectoarele orașului sunt organizate târguri tematice cu produse pascale.

Mai mult, în zilele de 12 și 13 mai 2024, sunt prevăzute activități de comerț la intrările în Cimitirul „Sfântul Lazăr” din str. Doina, cu pască, cozonaci, produse de patiserie fără cremă, băuturi răcoritoare și fierbinți, flori și compoziții florale.

În același timp, la intrarea în Cimitirul Central din str. A. Mateevici vor fi desfășurate activități de comerț cu flori și compoziții florale.

Agenții economici participanți la târguri vor asigura: aspectul exterior al locurilor de comerț corespunzător tematicii sărbătorii, comercializarea doar a produselor permise, în baza actelor administrative emise de către APL, respectarea condițiilor de livrare și păstrare pentru produsele plasate spre comercializare, echiparea corespunzătoare a personalului de deservire etc.

Când pâinea poate deveni o adevărată otravă pentru organism…
Articolul anterior
Restaurantul unei moldovence din Italia a ajuns în topul preferinţilor turiştilor
Articolul următor