Marea Britanie începe vaccinarea copiilor între 12 şi 16 ani

Un studiu britanic va analiza răspunsurile imune ale copiilor la schemele de vaccinare anti Covid-19, în timp ce oficialii încearcă să stabilească cea mai buna abordare a dozelor de rapel pentru adolescenţi, relatează Reuters.

Copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani din Marea Britanie vor fi vaccinaţi începând cu săptămâna viitoare, în timp ce adolescenţii cu vârste între 16 şi 17 ani sunt elibigili pentru vaccin din luna august.

Cu toate acestea, în timp ce copiilor li se va oferi o prima doză de vaccin Pfizer-BionTech, oficialii au spus că sfaturile cu privire la a doua doză vor fi date mai târziu, odată cu strângerea datelor necesare, scrie Mediafax.

Comitetul britanic mixt pentru vaccinare şi imunizare (JCVI) a refuzat iniţial să recomande vaccinul pentru toţi copiii cu vârsta cuprinse între 12 şi 15 ani, invocând incertitudinea cu privire la impactul pe termen lung. Unul dintre efectele secundare ale vaccinului pe bază de mesager ARN este miocardita, inflamaţia muşchiului inimii.

Oficialii de la Hong Kong au sfătuit copiii să primească o singură doză de vaccin, din cauza îngrijorărilor legate de inflamaţia inimii. Studiul, numit Com-COV3, va testa diferite scheme de vaccinare la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 16 ani, analizând răspunsurile imune şi efectele secundare mai uşoare.

„Îngrijorarea noastră este legată de riscurile miocarditei, în special în urma dozei a doua de vaccin aplicată bărbaţilor tineri”, a declarat cercetătorul principal al studiului, Matthew Snape de la Oxford Vaccine Group.

„Studiul va oferi JCVI informaţii esenţiale privitoare la imunizarea adolescenţilor din Marea Britanie”, a adăugat Snape, potrivit sursei citate.

Cercetarea va oferi tuturor participanţilor o primă doză de vaccin Pfizer-BioNTech. Aceasta va fi urmată, opt săptămâni mai târziu, fie de o a doua doză completă, fie de o jumătate de doză de vaccin Pfizer, o doză completă de vaccin Novavax sau o jumătate de doză de vaccin Moderna.

Procesul recrutează 360 de voluntari, nu suficient de mari pentru a evalua în mod direct riscul de miocardită al diferitelor combinaţii de vaccin. Potrivit declaraţiilor profesorului Snape, riscul dezvoltării de inflamaţii cardiace în urma a două doze de vaccin Pfizer este de 1 la 15.000.

Snape desfăşoară, în paralel, un alt studiu pe adulţi, oferind programe de vaccinare mixte atât la patru, cât şi la 12 săptămâni. Potrivit profesorului, rezultatele vor fi publicate în curând.

26 de turiști au fost uciși în cel mai grav atac armat comis în India din ultimii 25 de ani

Douăzeci şi şase de persoane au murit într-un atac comis marţi în Kashmirul indian, acesta fiind cel mai grav astfel de act comis în regiune în ultimii 25 de ani, transmit AFP şi Reuters.

Lista victimelor, verificată de poliţie, cuprinde numele a 26 de bărbaţi, ucişi de indivizi înarmaţi care au deschis focul la Pahalgam, o destinaţie turistică situată la circa 90 de kilometri de oraşul Srinagar. Toate persoanele decedate, cu excepţia uneia, locuiau în India, informează Agerpres.

Ministrul indian pentru Jammu-şi-Kashmir, Omar Abdullah, a afirmat că acest atac contra civililor a fost „mult mai important decât tot ceea ce am cunoscut în cursul ultimilor ani”.

Atacul nu a fost deocamdată revendicat. Forţele de ordine indiene au lansat miercuri o operaţiune de căutare în Kashmir a eventualilor autori. Premierul indian Narendra Modi, care şi-a scurtat vizita de stat în Arabia Saudită, a denunţat acest „act odios” şi a promis că „autorii vor fi aduşi în faţa justiţiei”.

Armata indiană a afirmat miercuri că doi presupuşi insurgenţi au fost ucişi într-un incident armat în partea Kashmirului administrată de India. India şi Pakistanul îşi dispută încă din 1947 suveranitatea asupra întregului Kashmir, regiune cu populaţie majoritar musulmană, divizată între cele două ţări.

În partea indiană, o rebeliune separatistă s-a soldat cu zeci de mii de victime începând din 1989. Guvernul de la New Delhi a desfăşurat acolo aproximativ 500.000 de soldaţi.

Un fost angajat SIS din Moldova, expulzat din Rusia

Un fost angajat al Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova a fost expulzat din Rusia. Despre aceasta informează Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse, transmite IPN.

Potrivit sursei, Dumitru Rusnac a sosit în Rusia în anul 2024 și ar fi avut misiunea de a culege informații clasificate despre planurile conducerii ruse în raport cu Moldova, angajații forțelor de securitate și ai altor structuri de stat ale Rusiei ,care participă la activități de politică externă în direcția Republicii Moldova. Fostul angajat al SIS ar fi încercat să se legalizeze în Rusia, comunică Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse.

Testul poligraf asupra lui Dumitru Rusnac ar fi confirmat faptul sosirii sale în Rusia cu scopul de a acumula informații. Presa rusă scrie că Rusnac ar fi colaborat cu șeful Serviciului Ucrainean de Securitate, Budanov.

În luna februarie curent Dumitru Rusnac a fost expulzat de pe teritoriul Federației Ruse și i-a fost închisă intrarea în țară pentru o perioadă de 60 de ani.

Tot mai mulți moldoveni din diaspora aleg să investească acasă

Tot mai mulți moldoveni din diaspora aleg să investească acasă, contribuind cu propriile resurse la dezvoltarea localităților de unde provin. Vorbim de ce originari din satul Vasilcău, raionul Soroca care sprijină proiecte de infrastructură, modernizează școli și susțin inițiative comunitare. Tot ei demonstrează că distanța nu diminuează legătura cu rădăcinile, scrie moldova1.md.

Doi frați din Vasilcău, stabiliți în Franța, au donat cinci mii de euro pentru construcția unui teren de joacă în satul natal conform standardelor înalte:

Vin des pe acasă. Au făcut un teren de joacă foarte frumos pentru copiii din sat. Nu uită de rădăcini”.

Ne bucurăm foarte mult de iluminare, de tot ceea ce s-a făcut. Noi suntem foarte mulțumiți”.

Avem teren de joacă în sat, școală, grădiniță de copii. Mă bucur foarte mult că nimeni nu uită de noi și ne dau un ajutor foarte bun”.

Recent, un locuitor a venit cu o donație generoasă pentru grădinița din localitate.

A venit cu o donație mare, o mașină de spălat automată de 11 kilograme, care, să știți, că este foarte necesară pentru instituție de a spăla lenjeria, păturile”, a menționat Nina Cioca, directoarea grădiniței.

Administrația localității susține că băștinașii plecați peste hotare se implică foarte activ în dezvoltarea satului.

Avem proiecte precum terenuri de joacă pentru copii, drumuri asfaltate, reconstrucții de fântâni, avem terenuri procurate și donate primăriei. Din ultimele discuții pe care le-am avut cu câteva persoane de peste hotare, vrem sa amenajăm o intrare în localitate cu iluminare, cu inscripție”, a menționat Tudor Golub, primarul satului Vasilcău.

În comuna Vasilcău locuiesc în jur de 2400 de locuitori.

Un primar din Căușeni lucrează în Italia în timpul concediului
Articolul anterior
Cel mai înalt popor din lume devine mai scund. Explicațiile specialiștilor
Articolul următor
Close menu