Restricții instituite în toată țara din cauza epidemiei provocate de noul coronavirus

Oamenii de artă susțin că pan­demia de Covid-19 a lovit cel mai mult în cultură.

După  ce, aproape un an, au avut sălile închise, ei s-au bucurat nespus când au putut să invite iarăși spectatorii la spectacole. Al pa­trulea val al pandemiei se pare că pe unii i-ar fi forțat să pună iarăși lacătul la ușă, din păcate, scrie www.vocea.md.

Agenţia Naţională de Sănă­tate Publică (ANSP) a impus noi restricții, care pot duce la anu­larea mai multor concerte ale unor artişti din Republica Mol­dova. Deși organizarea specta­colelor este permisă, restricțiile sunt greu de respectat, susțin managerii instituțiilor culturale și organizatorii de evenimente. Autoritățile au instituit regula ca toți participanții la evenimente culturale, sportive etc. să aibă tes­tul anticovid sau testul care de­monstrează prezența anticorpi­lor, ori certificat de la medic care confirmă că persoana dată a fost bolnavă de Covid-19 în ultima ju­mătate de an. Pentru finele aces­tei săptămâni este planificat un spectacol la Teatrul de Vară, dar organizatorii consideră că aceste condiții sunt greu de îndeplinit și se tem că vor fi prea puțini spec­tatori.

Directorul Palatului Naţional „Nicolae Sulac”, Andrei Locoman, e totuși de părerea că trebuie să ne conformăm regulilor doar pentru a nu închide cu totul instituția de cultură. Și îi îndeamnă pe toți să respecte regulile acum, decât să renunţe mai târziu la spectacole.

„Nu am avut programate con­certe, nu avem situaţii neplăcute, dar din 25 septembrie sunt pro­gramate spectacole la circul din Chişinău. Din luna octombrie vor porni concertele aici, la Palatul Naţional şi atunci, ca urmare a acestor acţiuni, vom vedea dacă am greşit sau nu. Nu este o de­cizie pentru că aşa se vrea, aşa se întâmplă: situaţia pandemică riscă să fie scăpată de sub con­trol, sistemul medical s-ar putea împotmoli şi atunci iarăşi vom sta închiși”, a menționat Andrei Loco­man.

Directorii de teatre spun că spectatorii nevaccinați ar trebuie să plătească pentru bilet, dar şi pentru testul Covid-19. Certifi­catul de vaccinare, care se obține gratuit, testul negativ PCR sau antigen şi documentul care de­monstrează că aţi fost bolnav de coronavirus în ultimele 90 de zile au devenit un fel de card de acces la evenimentele publice.

În perioada 15-26 septembrie, la Chișinău va avea loc Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, ediția a VI-a, unde vor participa teatre din Republica Moldova, dar și din România. Larisa Turea, secretar literar al Teatrului Naţi­onal „Mihai Eminescu”, speră că sălile vor fi pline, deoarece este o ocazie rară de a vedea spectacole premiate nu doar la Bucureşti, dar şi în întreaga lume. Spectatorii au doar de câştigat din această acţi­une temerară, care e şi complica­tă, după un an în care reuniunea nu a avut loc, a menționat Lari­sa Turea. La spectacole nu vor fi admise persoane care nu se vor conforma deciziei ANSP.

În același timp, au fost anulate toate evenimentele festive de­dicate Zilei Naţionale a Vinului.  Anunţul a fost făcut de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, prin intermediul unei postări pe Face­book.

„Stimaţi reprezentanţi ai sec-torului vitivinicol, susţinători şi promotori ai vinului moldove­nesc, vă aducem la cunoştinţă că, în contextul pandemic, pentru prevenirea răspândirii infecţiei de Covid-19, toate evenimentele publice şi festive vor fi anulate, inclusiv Ziua Naţională a Vinului. Aceasta e mai mult decât un eve­niment şi, chiar dacă nu ne întâl­nim în anul acesta în Piaţa Marii Adunări Naţionale, vă suntem aproape, cinstind tradiţiile mol­doveneşti, mândri de produsul care ne duce faima în toată lumea – vinul şi brandul de ţară Wine of Moldova”, se arată în mesajul Oficiului Naţional al Viei şi Vinu­lui.

Ziua Naţională a Vinului a ajuns la cea de-a 20 ediţie, iar în anul 2020, evenimentele au fost transmise mai mult online.

Restricţiile vor fi valabile până la 30 octombrie.

Ucraina este pregătită să negocieze, dar nu să capituleze, declară vicepremierul ucrainean

Ucraina este pregătită să negocieze, dar nu să se predea, a declarat miercuri viceprim-ministrul ucrainean Iulia Svîrîdenko, în timp ce în presă au apărut detalii despre o propunere americană pentru un acord în urma căruia Ucraina ar ceda aproape toate teritoriile ocupate în prezent de Rusia, relatează Reuters.

„Nu va exista niciun acord care să ofere Rusiei bazele mai puternice de care are nevoie pentru a se regrupa şi a reveni cu mai multă violenţă”, a scris Svîrîdenko pe X.

„Poporul nostru nu va accepta un conflict îngheţat deghizat în pace”, a adăugat ea.

În această săptămână, presa internaţională a relatat detalii despre o propunere amplă a Washingtonului pentru un acord între Kiev şi Moscova, care presupune recunoaşterea oficială a peninsulei ucrainene ocupate Crimeea ca fiind a Rusiei, precum şi păstrarea de către Moscova a controlului de facto asupra marii părţi din teritoriile ucrainene capturate.

Pe de altă parte, Ucraina a militat pentru o încetare totală, imediată şi necondiţionată a focului, negocierile urmând să aibă loc după stabilirea acestui armistiţiu.

„O încetare completă a focului – pe uscat, în aer şi pe mare – este primul pas necesar”, a declarat Svîrîdenko, adăugând că, în cazul în care Moscova optează pentru o pauză limitată, Kievul va răspunde la fel.

Negocierile de aderare la UE: Moldova finalizează screening-ul pentru trei clustere din șase

Republica Moldova a finalizat procesul de screening pentru trei din cele șase clustere tematice în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, informează publicația ucraineană Evropeiskaya Pravda, scrie democracy.md.

Potrivit unui reprezentant al Comisiei Europene, până la sfârșitul lunii mai 2025, Moldova va încheia screening-ul și pentru al patrulea cluster. Până acum, au fost finalizate clusterele:

  • Clusterul 1: Probleme fundamentale
  • Clusterul 2: Piața internă
  • Clusterul 6: Relații externe

De asemenea, screening-ul pentru Clusterul 3: Competitivitate și dezvoltare incluzivă este în curs de finalizare și se estimează că va fi încheiat până la sfârșitul lunii mai.

„Reuniunile bilaterale de screening cu Moldova vor continua până la finalul anului 2025. Moldova s-a prezentat foarte bine pregătită și a fost receptivă la acest proces”, a declarat oficialul european.

Potrivit sursei, Moldova, care a început negocierile de aderare în același timp cu Ucraina, a înregistrat un avans considerabil și ar putea deschide negocierile oficiale pentru Clusterul 1 mai devreme decât Ucraina.

Diplomați europeni au precizat că „Ungaria blochează progresul negocierilor Ucrainei”, fapt ce ar putea determina Uniunea Europeană să continue procesul de aderare cu Moldova independent de Ucraina.

Astfel, o conferință interguvernamentală cu Republica Moldova ar putea avea loc provizoriu în septembrie 2025. Aceasta ar fi organizată de statul care deține președinția Consiliului UE – până la 1 iulie 2025, Polonia, urmată de Danemarca.

Oficialii europeni subliniază că procesul de aderare al Moldovei nu este condiționat de cel al Ucrainei, ceea ce permite avansarea separată a negocierilor.

Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, are interdicție de a părăsi țara

Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, are interdicție de a părăsi teritoriul Republicii Moldova, fiind vizat într-un dosar penal. Potrivit declarațiilor sale, ancheta ar urmări implicarea sa în instituirea Comitetului Executiv al Găgăuziei, controlat de Șor, transmite IPN.

„Vineri, procuratura din Găgăuzia mi-a înmânat o decizie prin care nu am dreptul să părăsesc Moldova timp de două luni, invocând faptul că am un dosar penal”, a declarat președintele Adunării Populare pentru GRT.

Constantinov a precizat că pe numele său a fost deschis un dosar penal încă acum doi ani, pentru „fraudă”. Ancheta ar viza o unitate de producere a alcoolului, pe care o numește „afacere de familie”. O altă presupunere este că interdicția de a părăsi țara i-ar fi aplicată pentru rolul său în aprobarea Comitetului Executiv al Găgăuziei.

„Nu m-au lăsat să ies <…> mi-au spus să nu mă joc cu mașinăria de stat pentru că voi ajunge în locuri neplăcute”, a declatat Constantinov.

De remarcat este că președintele Adunării Populare și bașcana Evghenia Guțul au fost cei care au semnat acordul cu banca rusă Promsvyazbank (controlată de Ministerul rus al apărării), prin care au fost transferați bani pentru coruperea alegătorilor la scrutinul din toamna anului trecut.

În luna martie a acestui an, Curtea de Apel din Comrat a suspendat executarea acordului menționat. În celălalt dosar menționat de Constantinov, unitatea de producere a alcoolului figurează acum ca fiind lichidată. Adresa acesteia coincide cu adresa companiei MEDELEAN-AGRO, specializată în producerea culturilor cerealiere, plantelor tehnice și furajelor. În decembrie 2023, Constantinov a confirmat presei locale că ofițeri ai Centrului Național Anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul său, precum și la domiciliul fiului său și al angajaților unității de producere a alcoolului.

Solicitată de IPN să confirme statutul procesual al lui Constantinov, Violina Moraru, responsabilă pentru comunicarea Procuraturii Generale cu mass-media, a comunicat că „în scopul respectării confidențialității urmăririi penale momentan nu pot fi oferite detalii pe caz”.

Momentul atacului din Perm, surprins de camerele de supraveghere. Video
Articolul anterior
O tânără de 19 ani s-a căsătorit cu un bărbat de 61 de ani. Cum au reacționat părinții fetei?
Articolul următor
Close menu