Mesajul emoționant al unei polițiste către guvernare: Te duci la muncă şi nu ştii ce te paşte…

Inițiativa PAS de a majora vârsta de pensionare pentru angajații structurilor de forță a stârnit revolta în rândul polițiștilor.

Președintele Asociației Femeilor din Poliție, Cristina Schimbov, a scris pe Facebook că înainte de a luat o astfel de decizie, trebuie să înțelegi în ce condiții muncesc oamenii legii. Mai mult decât atât, Schimbov se întreabă dacă actuala guvernare cunoaște care este speranța de viață a unui polițist.

“Oare o analiză reală și eficientă a impactului acestei modificări se va face? Sau o să ne trezim peste noapte cu legile deja votate?! Atunci când și așa există un deficit de angajați profesioniști. Când oamenii de rând au sărbători și zile de odihnă, iar angajații structurilor de forță nu le au pur și simplu din simplul motiv că trebuie să muncească. Când ieși din comisariat dimineața la “chemare” și ajungi a doua zi. Și mai vii cu câteva persoane reținute pe care urmează să“ le duci la arest”… când mănânci pe apucate, iar «Петровская слобода» este cea mai gustoasă cafea instant ever. Când in zilele bune deja la 7 ești la muncă, iar seara e mereu diferit. Însă pe hârtie oficial și în Codul Muncii sunt “40 ore pe săptămână”.

Cei care știu o să înțeleagă. Când te duci la apel și nu știi de fapt ce va fi și cum va fi, când îngheți o noapte în ger la fața locului ca să reușești totul pe urme fierbinți, să aduni și material calitativ pe care să îl prezinți procurorului…. Cred că doar cei care au început de la “pământ” și nu din fotolii moi, o să înțeleagă că nu poate fi vorba de egalitate aici. E despre echitate, despre riscurile profesiei, despre randamentul și calitatea muncii, stresul, longevitatea vieții unui angajat din structurile de forță, atunci când de fapt ești la muncă 24/24.

A făcut cineva o analiză cât durează viața unui angajat din Poliție după pensionare? Unde se regăsesc după? Și va rog nu luați exemple ale celor care s-au perindat în scaune moi de birou. Doritorii, să vină și să muncească măcar vreo 10-15 ani în una din aceste structuri, locuri vacante sunt!”, a scris Cristina Schimbov.

sursa: stiridinmoldova.md

Teodor Cârnaț nu mai e avocat! Și-a suspendat oficial licența

Teodor Cârnaț s-a reprofilat oficial, de la avocat la businessman. În cadrul unui interviu recent a declarat că s-a dezis de licența de avocat, a ieșit în concediu de îngrijire a copilului și în paralel dezvoltă o afacere bănoasă. Nu asta însă e motivul pentru care a renunțat la avocatură, scrie cancan.md.

După ce am fost membrul Consiliului Superior al Magistraturii, am considerat că eu ca și avocat, dacă mă voi duce în instanța de judecată ar putea exista un subiectivism din partea judecătorilor, pentru că i-am numit în funcție pe vreo 170 de judecători când eram membru CSM. Am luat linia asta de business, dezvolt o afacere, construiesc și dau în chirie garsoniere. Am vreo 5 blocuri, condițiile nu sunt de VIP, chiar și așa Cârnaț spune că afacerea e foarte profitabilă și nu duce lipsă de chiriași. În mare parte sunt cetățeni străini sau persoane care caută locuință cu minim condiții, la un preț mic.

Întrebat dacă a ridicat și el peste noapte prețurile la chirie, ex-avocatul Cârnaț zice că le menține pe cele vechi, dar nu a dat vreo cifră.

Republica Moldova, acord de securitate cu Marea Britanie

Președinta Maia Sandu a discutat azi cu șeful diplomației britanice, David Lammy, despre aprofundarea relațiilor bilaterale, stabilitatea regională și consolidarea democrației în Republica Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În cadrul întrevederii, șefa statului a salutat progresul pe marginea acordului privind recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în Marea Britanie, o prioritate pentru cetățenii moldoveni care locuiesc în Regatul Unit. Președinta Maia Sandu a mulțumit Marii Britanii pentru sprijinul oferit în modernizarea economiei Moldovei, inclusiv în domenii precum dezvoltarea mediului de afaceri, reforma justiției și tranziția energetică: „Un parteneriat economic solid contribuie nu doar la prosperitatea noastră, ci și la consolidarea democrației și rezilienței țării,” a subliniat Președinta.

Discuțiile au abordat, de asemenea, perspectivele economice, iar șefa statului a evidențiat necesitatea intensificării eforturilor comune pentru a stimula schimburile comerciale dintre Republica Moldova și Regatul Unit. Eliminarea taxelor vamale pentru mai multe produse agricole moldovenești și prelungirea acordului de liber schimb până în 2029 oferă un potențial semnificativ pentru extinderea exporturilor moldovenești, iar cooperarea pentru valorificarea acestor oportunități rămâne o prioritate.

Discuțiile s-au concentrat și pe situația de securitate din regiune, cu accent pe sprijinul internațional pentru Ucraina. Președinta Maia Sandu a subliniat că rezistența Ucrainei apără nu doar libertatea sa, ci și stabilitatea întregii regiuni. „Stabilitatea în regiune este esențială pentru siguranța cetățenilor noștri și dezvoltarea economică a Moldovei”, a declarat șefa statului.

Un individ, care și-a ucis concubina din gelozie, și-a aflat sentința

Un bărbat, în vârstă de 39 de ani a fost condamnat la 13 ani de închisoare cu executare pentru violență în familie care a cauzat decesul victimei, anunță Procuratura raionului Rezina. Sentința a fost pronunțată ieri, 20 noiembrie 2024 de Judecătoria Orhei, sediul Rezina, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit acuzării înaintate de procurorii de la Rezina, în noaptea lui 28 februarie 2024, inculpatul, fiind în extravilanul unui sat din raionul Rezina, în urma unei crize de gelozie față de concubina sa în vârstă de 40 de ani, a aplicat violență fizică în privința acesteia. Acesta i-a aplicat multiple lovituri cu pumnul, piciorul și o bară metalică, peste diferită părți ale corpului, atât în mijlocul de transport în care se aflau, cât și afară, pe drum.
    
Conform raportului de expertiză judiciară medico-legală, bărbatul i-a cauzat femeii mai multe traume, inclusiv traumă contuză a toracelui, echimoze, hemoragii în țesuturile moi, fracturi și alte leziuni, care se califică ca vătămare gravă a integrității corporale.      
        
În continuare, după aplicarea violenței fizice, inculpatul a urcat-o înapoi pe concubina sa în mijlocul de transport și s-au deplasat la domiciliul comun, unde, în câteva ore, femeia a decedat. 
    
Inculpatul și-a recunoscut vinovăția în crima comisă. Acesta nu este la prima abatere de ordin penal, anterior fiind condamnat pentru alte fapte de violență.
    
Sentința este cu drept de apel.

De hramul orașului Chișinău, Termoelectrica va oferi 20 de abonamente gratuite la căldură și apă caldă
Articolul anterior
Fiica unui fost șef al Procuraturii Chișinău, audiată într-un dosar cu heroină
Articolul următor