Britanicii iau cu asalt benzinăriile și golesc ce a mai rămas prin magazine

Marea Britanie se confruntă, în această perioadă, cu o criză fără precedent în ultimii aproape 25 de ani. Nu există oameni disponibili pentru mii de posturi în multe sectoare ale economiei, iar industria alimentară e îngenuncheată: rafturile sunt goale și diverse lanțuri de fast-food au trebuit să retragă anumite produse din ofertă. 

Rafturi goale în supermarketuri şi chiar raţionalizarea chimioterapiei în anumite spitale. În Marea Britanie există o atmosferă apocaliptică. Guvernul îndeamnă să se evite panica, dar între timp britanicii se pregătesc pentru ce e mai rău: dau cu asalt la benzinăriile și golesc ce a mai rămas prin magazine.

Potrivit Petrol Retailers, aproape 5.500 de puncte de vânzare au fost obligate să închidă cu efect imediat,deoarece au rămas fără carburant luni, iar restul urmează cât de curând același scenariu, notează Antena3.

Dar, de fapt, nu este o criză a combustibilului. Este o criză a forței de muncă. Nu doar firmele petroliere se confruntă cu probleme în urma crizei de șoferi. Fabricile, restaurantele şi supermarketurile au fost și ele afectate de lipsa şoferilor de camioane de luni întregi.

Este din cauza COVID-19 sau Brexit?

E puțin din amândouă. Cu toate că lipsa acută a șoferilor de tir a fost o problemă în multe țări din Europa, Marea Britanie a fost lovită cel mai puternic. Cei mai mulți arată cu degetul către Brexit, care  a anulat libertatea de circulaţie a forţei de muncă din UE în Regatul Unit şi a atras proceduri greoaie şi costisitoare pentru acordarea vizei necesare.

Pandemia de COVID-19 nu a ușurat lucrurile. Restricțiile de circulație și lockdown-urile din ultimul an și jumătate au obligat mulţi şoferi de tir originari din România sau Polonia să părăsească Marea Britanie şi să revină la familiile lor.

Care ar fi soluția problemei?

Ca răspuns la criza acută de șoferi de tir, Boris Johnson a  a dat undă verde miniştrilor săi pentru relaxarea reglementărilor britanice privind imigraţia pentru a permite unui număr mai mare de şoferi străini de camion să intre pe teritoriul ţării. Totuși acest plan nu e pe placul multora dintre șoferii europeni care au fost afectați de Brexit, temându-se că de îndată ce criza va trece se vor găsi în aceeași poziție.

Ministrul afacerilor Kwasi Kwarteng a fost de acord să pună în aplicare o măsură de exceptare temporară a industriei petroliere de la Legea concurenței din 1998, ca parte a unui plan numit Protocolul petrolier din aval, în scopul schimbului de informații și al optimizării aprovizionării.

Tiraspolul dă asigurări că nu va împiedica desfășurarea alegerilor

În cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control (CUC) de la Bender, din 31 octombrie, a fost audiat raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru săptămâna trecută, scrie Știri.md.

Totodată, pe fondul turului II al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, delegația R. Moldova a subliniat importanța asigurării unui climat de siguranță și libertate de circulație pentru cetățeni și funcționarii electorali.

Delegația din Tiraspol a apreciat organizarea măsurilor de ordine publică din primul tur, desfășurat pe data de 20 octombrie, și și-a exprimat deschiderea pentru menținerea stabilității în ziua de 3 noiembrie.

Astfel, Inspectoratul General al Poliției va coordona măsurile de ordine publică în localitățile din Zona de Securitate unde vor activa secții de votare, pentru a preveni orice incident care ar putea afecta procesul electoral.

Amintim că pe data de 3 noiembrie urmează să se desfășoare cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. În cadrul său vor concura actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, și candidatul Partidului Socialiștilor, Alexandr Stoianoglo. Menționăm că, în primul tur de scrutin, Maia Sandu a luat 42,49% din voturi, iar Alexandr Stoianoglo – 25,95%.

ULTIMA ORĂ! Moldova, mai aproape de UE: CC a validat referendumul

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a validat rezultatele referendumului din 20 octombrie, în cadrul căruia cetățenii s-au pronunțat asupra aderării țării la Uniunea Europeană, scrie Știri.md.

Potrivit deciziei Curții, referendumul a respectat toate cerințele legale și constituționale, iar rezultatele exprimate de cetățeni vor putea fi utilizate ca bază juridică pentru următorii pași în procesul de integrare europeană.

Referendumul a fost organizat în urma unei decizii a Parlamentului, iar potrivit datelor CEC, după procesarea proceselor-verbale din cadrul referendumului republican constituțional, 50,46 la sută dintre alegători au votat pentru modificarea Constituției în vederea aderării la UE, iar împotrivă – 49,54% dintre cetățenii cu drept de vot.

Hotărârea Înaltei Curți urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, iar din data publicării va intra în vigoare și proiectul de modificare a Constituției, supus votului la referendum, care prevede introducerea unui nou titlu în Legea Supremă cu privire la integrarea în Uniunea Europeană.

Explozie într-un apartament din Capitală în urma unei scurgeri de gaz

Un bărbat a suferit arsuri în urma unei explozii provocată de o scurgere de gaz de la un aragaz, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Cazul a fost înregistrat în amiaza zilei de 31 octombrie 2024 într-un apartament de pe strada Independenței 10/1 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 11:15. La fața locului au fost îndreptate trei echipe de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că în urma exploziei, incendiu în locuință nu s-a produs. Pompierii au evacuat din interiorul bucătăriei două persoane, o femeie în vârstă de 88 de ani, care nu a avut de suferit și un bărbat în vârstă de 84 de ani, care a primit diverse arsuri pe suprafața corpului. Ulterior acesta a fost preluat de echipajul de medici și transportat la spital pentru îngrijiri de rigoare.

Toate circumstanțele producerii incidentului urmează a fi stabilite de specialiști.

IGSU îndeamnă cetățenii să verifice periodic funcționalitatea echipamentelor și tehnicii de uz casnic și să respecte măsurile de siguranță în vederea prevenirii situațiilor de risc. În caz de situații excepționale oamenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul de urgență 112.

Pfizer a început testele clinice pentru un vaccin pe bază de ARN mesager împotriva gripei
Articolul anterior
O fetiţă de 4 ani le-a îngrijit pe surorile ei mai mici timp de trei zile, după ce tatăl lor a murit subit
Articolul următor