Ala Nemerenco a venit cu un mesaj pe o rețea de socializare, în contextul numărului mare de infectați și decese cauzate de infecția Covid-19. Ministra Sănătății nu înțelege reticența oamenilor privind vaccinarea, în condițiile în care imunizarea prin vaccinare este una dintre căile de apărare a organismului în fața diverselor tipuri de boli.
„Nu este de speriat că avem mai multe îmbolnăviri. Este un val care se rostogolește prin toată regiunea și nu îl putem evita. Vedeți ce se face în țările din jur.
Nu este de neînțeles că avem din nou, ca în primăvară, așa o presiune pe spitale și personalul medical. Dar o să rezistăm – suntem pregătiți.
Dar este grav, foarte grav că pierdem vieți omenești. Spitale noi o să putem construi, personalul își va reveni, însă acești oameni sunt pierduți pentru totdeauna.
Ieri – 27 decese. În jur de 95% din pacientii din terapia intensivă nu sunt vaccinați.
Anul trecut nu a existat vaccin. În valul din primăvară abea începusem să vaccinăm. Astfel șansele erau altele. Acum însă, există un acces larg la o gamă atât de variată de vaccinuri – Pfizer, Astra Zeneca, Sinovac, Sinopharm, Jonhson & Jonhson.
Da, vaccinurile au și efecte adverse post imunizare. Ca și orice medicament. Până în prezent în Republica Moldova au fost raportate 1497 evenimente adverse la 1 milion și 384.372 mii administrări de vaccin, dintre care doar 120 moderate (febră >38.5, reacții alergice), 1377 ușoare (durere locală, febră <38.5, oboseală, dureri musculare și articulare) și niciuna gravă.
În lume s-au administrat deja 6 miliarde 27 milioane vaccinuri.
Eu personal am pierdut rude apropiate în această pandemie pe care le deplângem în fiecare zi. Am pierdut colegi cu care am făcut facultate sau am activat alături. Ei nu au avut șansa să ajungă pînă la vaccin. Dumneavoastră toți aveți această șansă.
De când e lumea medicii tratează și previn boli. De o sută de ani omenirea utilizează vaccinurile pentru a scapă de multe îmbolnăviri.
Cum s-a ajuns aici, într-o țară cu cea mai vaccinată populație din regiune, să nu se creadă în vaccin? Așa un comportament este echivalent cum un bolnav cu o infecție gravă nu ar accepta un antibiotic salvator. Sau un pacient cu criza hipertensivă ar alege să facă un accident cerebrovascular refuzând un prim-ajutor medicamentos. Sau cineva cu un atac cardiac nu ar apela la 112.
Vaccinul vă creează un grad de apărare prin imunitatea specifică pe care o dezvoltă. Și noi, și copiii noștri am trecut prin aceasta. De multe ori.
Aveți grijă de sănătatea voastră și a celor dragi. Gândiți pozitiv și protejați-vă. Viața e una”, a scris Ala Nemerenco.