Un individ din Străşeni şi-a ucis tatăl în bătaie, apoi a ieşit să se plimbe în oraş

Tată ucis cu sânge rece de către propriul fiu, la Strășeni. Și-a rugat vecina să cheme poliția.

Bărbatul a fost reținut, după ce și-a ucis tatăl în bătaie cu o bâtă de lemn. Crima a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 03:17, într-un apartament din orașul Strășeni, scrie deschide.md.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 38 de ani care, ieri-seara, s-a luat la ceartă cu tatăl său în vârstă de 60 de ani. Conflictul dintre cei doi a generat într-o bătaie, iar bărbatul și-a lovit tatăl de mai multe ori cu pumnii, picioarele și o bucată de lemn, pe diferite părți ale corpului, după care l-a lăsat să zacă în casă și a plecat în oraș.

După miezul nopții a revenit acasă, însă din nefericire și-a găsit tatăl zăcând fără suflare pe patul pe care l-a lăsat.

Oamenii legii au inițiat o cauză penală în acest caz, iar bărbatul a fost reținut pentur 72 de ore. Acesta își recunoaște vina.

Spania atrage un număr record de turişti şi se apropie de Franţa

Spania a înregistrat o creştere de 13 milioane de turişti în 2023, care a ridicat numărul de vizitatori internaţionali la un nou record de peste 85 de milioane, aproape dublu faţă de populaţia sa, potrivit unui clasament realizat miercuri de agenţia de turism a ONU.

Foto: Mediafax

Spania a depăşit SUA pentru a deveni a doua cea mai vizitată ţară din lume în 2017 şi de atunci a încercat să reducă diferenţa faţă de Franţa. Guvernul francez îşi promovează poziţia de „prima destinaţie turistică din lume”, iar numărul turiştilor a crescut cu 7 milioane, ajungând la 100 de milioane anul trecut, transmite mediafax.ro.

Boom-ul Spaniei reprezintă un impuls economic pentru ţara în care turismul reprezintă 12-13% din PIB, dar este, de asemenea, o durere de cap pentru guvern, deoarece alimentează o reacţie de respingere şi un sentiment de saturaţie în rândul unor spanioli.

În zonele fierbinţi, de la Insulele Canare până în Ţara Bascilor, afluxul de vizitatori stârneşte „turistofobie” în rândul localnicilor din cauza unor probleme precum noile staţiuni inestetice, creşterea preţurilor de închiriere, comportamentul neadecvat şi utilizarea excesivă a apei.

Ca răspuns, autorităţile locale iau măsuri drastice, printre care se numără taxe de turism, interdicţii privind noile locuinţe de vacanţă şi reglementări stricte privind apartamentele de închiriat de tip Airbnb.

Insulele Canare au devenit luna trecută centrul reacţiei împotriva turismului, zeci de mii de locuitori ieşind în stradă în cadrul unor proteste sub sloganul „Insulele Canare sunt epuizate”.

Turismul balnear rămâne principala atracţie a Spaniei, iar anxietatea provocată de războiul din Orientul Mijlociu a atras călători care altfel ar fi putut merge în „ţări care se conturau ca fiind concurente, precum Turcia, Tunisia şi Egipt”, a declarat Pablo Díaz Luque, profesor de economie la Universitat Oberta de Catalunya.

O nouă secție de Terapie Intensivă, inaugurată la Spitalul Clinic Republican ,,Timofei Moșneaga”

La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, a fost inaugurată, astăzi, 24 mai, după reparație capitală, Secția de Terapie Intensivă Chirurgie Septică.

O secție de Terapie Intensivă, inaugurată la Spitalul Timofei MoșneagaFoto: Ministerul Sănătății/ Facebook

Potrivit Ministerului Sănătății, secția va avea zece paturi și va acorda asistență medicală celor mai gravi pacienți din toată țara, care vor beneficia de îngrijiri medicale inclusiv după intervenții chirurgicale şi în cazul diferitor patologii septice, precum infecții purulente, pneumonii septice, plăci deschise, otite, gangrene.

Pentru a diminua riscul transmiterii infecțiilor, secția dispune de boxe cu paturi separate pentru pacienții care necesită izolare și îngrijiri speciale, dar și de o sală de pansamente.

Reparația capitală a Secției Terapie Intensivă Chirurgie Septică a fost realizată în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19” în Republica Moldova, gestionat de Ministerul Sănătății. 

Costul proiectului de renovare și dotare cu echipamente de ultimă generație a constituit circa 25 de milioane de lei.

„Pentru modernizarea infrastructurii Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” și dotarea cu dispozitive medicale de înaltă performanță, Ministerul Sănătății, atât din surse proprii, cât și cu suportul partenerilor externi, a investit în ultimii doi ani suma de circa 40 de milioane de lei”, scrie într-un comunicat emis de Minister.gallery images

gallery images

gallery images

ÎPS Petru i-a transmis un mesaj de felicitare Preasfințitului Antonie, Episcop de Bălți

ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia aniversării unui deceniu de slujire arhierească a Preasfințitului Antonie, Episcop de Bălți, și a șase ani de când a fost ales arhipăstor al Eparhiei de Bălți.

ÎPS Petru i-a transmis un mesaj de felicitare Episcopului de la BălțiFoto: Mitropoliabasarabiei.md

În mesajul său, ÎPS Petru a subliniat rolul esențial pe care Preasfințitul Antonie îl joacă în viața spirituală și misionară a Bisericii Ortodoxe Române din Basarabia, evidențiind devotamentul și jertfa sa neobosită în slujba credincioșilor din zona de nord a Basarabiei.

„În acești ani, Preasfinția Voastră, ați demonstrat o profundă dedicare și un zel duhovnicesc neobosit în slujba Bisericii lui Hristos, devenind un model viu de dăruire și jertfă pentru toți clericii și credincioșii din zona de nord a Mitropoliei Basarabiei. Activitatea misionară desfășurată cu atâta dragoste și râvnă a întors inimile multor suflete către Blândul Păstor, contribuind semnificativ la întărirea comunităților ortodoxe din această regiune.

Prin grija părintească și înțelepciunea pastorală, ați reușit să promovați valorile tradiționale românești și să sprijiniți numeroase inițiative culturale, educative și caritabile, devenind o sursă mângâiere pentru toți cei aflați în nevoie. Eforturile Preasfinției Voastre au fost întotdeauna îndreptate către consolidarea unității și identității naționale și religioase a credincioșilor din Basarabia, aducându-ne aminte de rădăcinile noastre spirituale și identitare românești.

Așa cum spunea Sfântul Ioan Gură de Aur: „Episcopul trebuie să fie pildă vie a celor duhovnicești, căci el este cel care povățuiește poporul spre mântuire”. Aceste cuvinte reflectă întru totul misiunea și lucrarea pe care Preasfinția Voastră le-ați îndeplinit cu sfințenie și devotament în ultimii zece ani de slujire.

De asemenea, să nu uităm cuvintele Sfântului Antonie cel Mare, ocrotitorul Preasfinției Voastre: „Începutul şi sfârşitul mântuirii este dragostea”. Prin această dragoste, pe care ați manifestat-o neîncetat, ați adus mângâiere și alinare tuturor celor ce au avut nevoie de sprijin și povățuire duhovnicească.

Ne rugăm Bunului Dumnezeu să Vă dăruiască în continuare sănătate, putere și discernământ, pentru a putea duce mai departe misiunea sfântă încredințată, și să Vă binecuvânteze cu har și pace în toate lucrările Preasfinției Voastre”, se spune în mesajul ÎPS Petru.

Amintim că, pe data de 24 mai 2018, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a analizat propunerea Adunarii eparhiale a Episcopiei de Bălţi şi, în urma votului exprimat, a ales în scaunul vacant al Episcopiei de Bălţi pe Preasfinţitul Părinte Antonie (Anatolie) de Orhei, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului. În acest fel, s-a restabilit un adevăr istoric şi după 74 de ani a fost ales al patrulea episcop canonic la Bălţi.

Confesiunile maestrului Nicolae Botgros după decesul soţiei sale: „Mă apuc să scriu ceva şi nu mi se dă mâna”
Articolul anterior
Brandurile moldovenești vor fi promovate printr-o aplicație mobilă
Articolul următor