28 de lucruri curioase pe care nu le știai despre Elveția

Multe persoane asociază Elveția cu diferite tipuri de brânzeturi, bănci de încredere și, desigur, munții Alpi. Dar există o mulțime de alte lucruri care o fac unică, precum monedele vechi de 150 de ani, care sunt în circulație, între sate există funicul, iar pe pășuni pasc milioane de vaci care, apropo, ajung la păscut cu elicopterul, scrie www.fasingur.info.

1. Am cumpărat cu 3,25 USD o bancnotă de 0 EUR.

2. Iată câtă hârtie igienică este în această toaletă de la marginea drumului. 

3. Peste tot există distribuitoare automate de unde puteți cumpăra chiar și brânză.

4. În Elveția puteți închiria o vacă cu aproximativ 270 USD pe lună.

Această sumă include vizitele, gustări care includ diferite tipuri de brânză și pâine, veți ajuta la muls vaca și veți primi o fotografie cu ea.

5. Apropo, uneori vacile sunt duse la pășuni cu elicopterul.

6. În Elveția (și anume la Basel) există locuri de parcare pentru femei.

Acestea se disting printr-un nivel mai înalt de securitate: sunt mai aproape de ieșire și sunt mai bine iluminate.

7. În acest hotel există diferite tipuri de prize pentru oaspeți din întreaga lume.

8. Cei care locuiesc în apropierea unei centrale nucleare (pe o rază de 50 km de la ea) primesc suplimente care conțin iod.

9. În Elveția există astfel de pavilioane fără vânzător.

10. Elveția este țara funicularelor și a telecabinelor.

Cea mai mare parte a țării este ocupată de Alpi. Prin urmare țara are un număr imens de telecabine și funiculare. Apropo, unul dintre ei – funicularul Helmer (în imaginea de mai sus) – a fost mai mult timp unul dintre cele mai abrupte din Europa (panta maximă – 46 °). În 2017 un alt funicular elvețian – Stosbahn – cu o înclinație de 47,7 ° (în imaginea de mai jos) l-a declasat. 

Așa arată coborârea pe funicularul Helmer.

11. Există, în total, 437 vârfuri montane care depășesc 3.000 m.

12. Elveția are un număr mare de tuneluri. Unele dintre ele sunt destul de înguste.

13. Gara Jungfraujoch, situată la o altitudine de 3450 metri, este cea mai înaltă din Europa.

14. Iată cum sunt livrate mărfurile voluminoase în satele îndepărtate (sau camionul care încarcă gunoiul).  

15. Barajul Grand Dixens este cel mai înalt din Europa.

Vedere de jos. 

16. Timbre poștale emise în vara anului 2021.

17. Știați că steagul elvețian este pătrat ?

18. Mașină de poliție în satul Zermatt. Este pe bază de electricitate, deoarece circulația mașinilor obișnuite în Zermatt este interzisă.

19. Vara poate să ningă. Acesta este un drum de țară.

20. Vedere de la fereastra dormitorului meu.

21. Această mașină are perne sub roți.

Aceste perne sunt utilizate pentru vehiculele parcate pentru perioade lungi. Se consideră că spuma moale din care sunt fabricate împiedică deformarea anvelopelor.

22. Pe pereții multor clădiri putem observa astfel de structuri, asemănătoare unor scări mici.

Acestea sunt pentru pisici, deoarece în Elveția accesul pisicilor pe stradă este considerat vital pentru bunăstarea lor.

23. Toată zăpada de pe drumuri este aruncată de pe acest pod. Iată cum arată zăpada la sfârșitul lunii mai.

24. Toblerone este un baton de ciocolată ambalat în formă de piramide dulci, care amintește de muntele Matterhorn.  

25. Oamenii au foarte mare încredere în poștă.

26. Iată cum arată compartimentul unui tren din Elveția în care călătoresc familiile care au copii mici.

27. Acesta este un indicator cu țevi prin care puteți privi anumiți munți.  

Iată ce se vede prin țeavă.

28. Iată cum arată ferestrele trenului de călători Bernina Express care traversează Alpii.

Premianții Olimpiadei Republicane la Științe au fost anunțați astăzi în cadrul unui eveniment festiv

Premianții Olimpiadei Republicane la Științe au fost anunțați astăzi, 27 mai 2024, în cadrul unui eveniment festiv. Competiția s-a desfășurat în cadrul Universității de Stat din Moldova și a întrunit 72 de elevi din întreaga țară. 

Stanislav Ciubotaru, director adjunct al Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, a felicitat elevii pentru experiența obținută prin participare și i-a încurajat să-și continue parcursul academic punând accent pe cercetare în domeniul științelor exacte. 

„Ne bucură faptul că ați acceptat provocarea de a intra într-o competiție care cuprinde subiecte din cadrul a trei discipline școlare. Suntem siguri că aveți un potențial academic enorm și că veți reuși, împreună cu profesorii dumneavoastră, să faceți performanță în cel puțin unul din cele trei domenii cuprinse în cadrul acestei olimpiade. Dumneavoastră sunteți viitorii profesori și cercetători care vor contribui la bunăstarea Republicii Moldova.” a subliniat Stanislav Ciubotaru.

Olimpiada Republicană la Științe cuprinde subiecte din domeniul chimiei, fizicii și biologiei și este destinată elevilor cu vârsta de până la 15 ani și jumătate. Competiția este organizată anual de către Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației şi Cercetării, în colaborare cu membrii Consiliului Olimpic Republican și ai Juriului, cu suportul Universității de Stat din Moldova.

Premianții ediției din acest an sunt elevi ai unor instituții de învățământ din raioanele/municipiile: Bălți, Chișinău, Nisporeni și Rezina. Lista premianților poate fi accesată aici.

Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare adresează felicitări premianților, profesorilor și părinților, dorindu-le succese în continuare.

Elevii olimpici la limba română și istorie au fost premiați de Guvernul României

Circa 80 de elevi și eleve din țara noastră, care au obținut rezultate remarcabile la Olimpiadele Republicane de Limba și literatura română și Istoria românilor și universală în anul de studii 2023-2024, precum și profesorii care i-au pregătit, au fost premiați de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României. 

În semn de recunoaștere a talentelor și performanțelor acestora, tinerii și cadrele didactice au primit mai multe cadouri din partea DRRM, inclusiv: ceasuri, Ebook-uri reader, boxe portabile și căști, materiale didactice etc.

Prezentă la ceremonia de premiere, secretarul general al Ministerului Educației și Cercetării Nadejda Velișco a felicitat elevii olimpici pentru succesele obținute. ,,Vă doresc să vă îndreptați mereu spre victorie, să nu pierdeți niciodată perseverența și puterea. Credeți în voi și concentrați-vă asupra succesului. Să nu vă fie frică de întrebări și cunoștințe noi, nu renunțați la ideile și hobby-urile voastre”, a spus Nadejda Velișco. Totodată, oficiala a mulțumit Guvernului României pentru suportul constant oferit țării noastre în domeniile educației și cercetării.

La rândul său, secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu  i-a felicitat pe toți cei prezenți pentru prestație și performanțe, subliniind importanța educației și culturii pentru dezvoltarea societății și formarea fiecărui elev într-un spirit civic, cu valori și competențe necesare lumii în continuă dezvoltare. De asemenea, secretarul de stat a exprimat deschiderea României de a continua să sprijine Republica Moldova în domeniul educației și de a oferi suport tinerilor din țara noastră.

Premierea olimpicilor din Republica Moldova de către Guvernul României la disciplinele Limba și Literatura romană și Istoria românilor și universală este la cea de-a treia ediție.  

Recomandările Primăriei Chișinău pentru cetățeni în contextul Codului Galben de furtună

În contextul avertizării meteorologice Cod Galben de instabilitate atmosferică: ploi, grindină, descărcări electrice și intensificări ale vântului, anunțat de meteorologi pentru ziua de marți, 28 mai, Primăria municipiului Chișinău face apel către locuitorii și oaspeții capitalei, să dea dovadă de precauție, pentru a-și proteja sănătatea.

Potrivit Primăriei Chișinău, pentru a preveni eventuale incidente ca urmare a condițiilor meteo cu precipitații abundente, cetățenii care se află în afara locuinței sunt îndemnați să fie prudenți la drum, să se adăpostească în locuri sigure și să evite aflarea sub copaci bătrâni.

Iar automobiliști sunt îndemnați să fie prudenți la drum și să ocolească șantierele în lucru/drumurile aflate în reparație, pentru că se pot forma acumulări de apă și de pietriș. 

„Autoritățile municipale sunt pregătite și vor interveni în teren după caz. De asemenea, în cazul înregistrării situațiilor problematice, în urma averselor, locuitorii orașului sunt îndemnați să apeleze Dispeceratul Central Municipal, tel. (022) 22-22-67, (022) 22-26-04 sau să sune la numărul unic de urgență 112”, se arată în anunțul Primăriei Chișinău. 

Cum a ajuns, din cerșetor, vedetă în serialul „Squid Game”
Articolul anterior
Medicii au reușit s-o salveze pe Larisa Guzeeva
Articolul următor