Toate grădinițele din Capitală au fost conectate la agentul termic

Cele 127 de grădinițe din Chișinău au fost conectate la căldură, transmite moldpres.md.

Șeful interimar al Direcției generale educație, tineret și sport, Adrian Pavaloi, a declarat astăzi la ședința serviciilor municipalității că toate instituțiile de educație timpurie din Chișinău au fost conectate la agentul termic. “Cele 127 de grădinițe din oraș au fost conectate la căldură. Din cele 27 de grădinițe din suburbii, doar zece au fost conectate”, a precizat Pavaloi.

În același timp, oficialul a spus că doar 32 de instituții de învățământ secundar, din cele 107 existente în oraș, au fost conectate la agentul termic. “Experiența anilor trecuți arată că directorii instituțiilor școlare vor solicita conectarea la agentul termic după vacanța de toamnă”, a specificat Pavaloi.

Potrivit acestuia, din cele 131 de instituții municipale de învățământ, 108 funcționează cu prezența fizică a elevilor și cadrelor didactice în clase, celelalte activând în baza modelului mixt, cu un total de 3310 de elevi din 366 de clase care învață online.

Făcând o statistică a îmbolnăvirilor de coronavirus înregistrate în instituțiile municipale de învățământ, Pavaloi a spus că sunt 152 de cazuri noi. „112 cazuri noi la elevi și 40 la cadre didactice”, a specificat oficialul.

Doliu la Academia „Ştefan cel Mare”. Fostul prorector al instituției s-a stins din viață la doar 54 de ani

Colonelul de poliţie în rezervă, Ghenadie Chiriţa, fost prorector al Academiei „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, s-a stins din viață, la doar 54 de ani.

Anunțul a fost făcut de reprezentanții instituției de învățământ, care au transmis un mesaj de condoleanțe, scrie unimedia.info.

„În aceste clipe de tristețe profundă, colectivul Academiei „Ştefan cel Mare” cu regret trăieşte trecerea în nefiinţă a colonelului de poliţie în rezervă Ghenadie Chiriţa.

Luarea de rămas bun va fi organizată miercuri, 29 mai, între orele 13.00 – 15.00, în incinta Complexului „Ritus” (sala nr. 3) str. Doina 193, din adiacentul cimitirului „Sfântul Lazăr” (colocvial – „Doina”), ulterior regretatul va fi petrecut în ultimul său drum.

Ghenadie Chiriţa s-a născut în oraşul Chişinău la 17 octombrie 1970. În 1987 a absolvit Şcoala militară Suvorovistă din Leningrad, iar în 1991 – Şcoala superioară militară de comandă „S.M. Kirov” din Leningrad. Totodată, pe parcursul activității profesionale a absolvit și Facultatea de Drept a Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare” a MAI în 2000, iar în 2004 a obținut titlul de master în drept în cadrul aceleiaşi instituţii.

Fiind un specialist militar de înaltă calificare, Ghenadie Chiriţa, în anul 1992, a participat la operaţiunile de luptă în războiul de pe Nistru, pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova. 

În diferite perioade a activat în mai multe funcții importante de conducere, printre care: Comandant-adjunct de companie al unităţii militare 1022 a Departamentului trupelor de carabinieri al MAI; Comandant de batalion al subdiviziunii batalioane a statului major al Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare” a MAI; Şef al catedrei „Pregătire militară şi operativ-tactică” a Colegiului de Poliţie „Dimitrie Cantemir” al MAI; Şef stat major al Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI; Şef-adjunct Direcţie generală pază de stat a MAI; Prim-adjunct al comandantului, şef stat major al Departamentului trupelor de carabinieri al MAI; Prorector pentru instruirea combatantă al Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI; Prorector pentru cooperare internaţională al Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI.

Ghenadie Chiriţa a fost prima persoană care a format şi a instruit, în perioada 1997-1998, Garda de Onoare a MAI. 

Succesele sale obţinute pe tărâmul profesional au fost apreciate printr-o mulţime de menţiuni, premii, cadouri de preţ, diplome, distincţii departamentale și de stat, printre care: „Colaborator eminent”, 1999; „Pentru serviciu impecabil”, gr. III, 1999; „Vulturul de Aur”, 2000; „Pentru serviciu impecabil”, gr. II, 2004; „Crucea pentru merit”, cl. II, 2007; „Pentru serviciu impecabil”, gr. I, 2009; „Crucea pentru merit”, cl. I, 2011; Medalia „Meritul Militar” 2012.

Este autorul şi coautorul studiilor ştiinţifice îmbrăcate în diverse forme precum: articole ştiinţifice, monografii, manuale.

Fiind profund marcaţi de pierderea ex-colegului și veteranului Ghenadie Chirița, întregul colectiv al instituţiei exprimă condoleanţe familiei îndurerate, rudelor şi tuturor celor care l-au cunoscut în clipele apogeului profesional.

Dumnezeu să-l odihnească în pace”, se arată în mesajul instituției.

Cod galben de averse puternice, emis în Moldova

Meteorologii au emis un cod galben de instabilitate atmosferică pentru astăzi, 28 mai 2024, în intervalul orar 13:50 – 24:00.

În țară, se prevăd descărcări electrice, ploi de scurtă durată Izolat, averse puternice (15-25 l/m²), grindină slabă, Intensificări ale vîntului în rafale de până la 15-18 m/s.

Ala Nemerenco, aleasă vicepreședinte al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Mondiale a Sănătății desfășurate la Geneva

Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a fost aleasă vicepreședinte al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Mondiale a Sănătății desfășurate la Geneva.

Pe pagina sa de facebook, Ala Nemerenco și-a împărtășit unele dintre impresiile acestui eveniment.

,,Astăzi două lucruri mi-au umplut inima de mândrie.

Primul este că am fost aleasă Vicepreședinte al celei de-a 77-a sesiune a Adunării Mondiale a Sănătății (WHA 77) la care particip în calitate de ministru al Sănătății și care se desfășoară în Geneva.

Adunarea Mondială a Sănătății este organul suprem de decizie al Organizației Mondiale a Sănătății și reunește 194 de state membre care se întâlnesc anual, la Geneva, pentru a stabili prioritățile și politicile OMS.

Iar al doilea este că în restaurantul la care am fost invitată seara (cel mai popular restaurant din Geneva la care foarte greu poți găsi locuri libere fără o comandă din timp – Les Armures), am aflat că bucătarul șef este un moldovean de-al nostru. Ion este mândria restaurantului, dar poate, și a Genevei, și bucatele elvețiene într-adevăr au fost delicioase. Bucuroasă că l-am cunoscut, iar desertul din poză a venit din partea bucătarului șef, pregătit de el personal.

Cu așa oameni, chiar dacă nu sunt acasă, țara noastră, mică și dragă, va reuși să renască. Fiindcă bogăția ei sunt oamenii. Cu drag, din Geneva”, a punctat Ministra Sănătății.

Ar putea fi o imagine cu Sacré-Cœur

Paturile din spitalele din Chișinău, la limită. La terapie intensivă se eliberează, de obicei, odată cu decesul pacienților
Articolul anterior
Republica Moldova, printre țările cu cei mai mulți morți Covid din Europa raportați la numărul populației
Articolul următor