2.068 cazuri de Covid-19, înregistrate în ultimele 24 de ore

Alte 2068 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova.

Din numărul total de cazuri, 14 cazuri asociate cu contact în afara țării: 3-Germania, 2-Franța, 2-Italia, 2-România, 2-Rusia, 1-Marea Britanie, 1-Turcia, 14-Ucraina.

Numărul total de teste efectuate – 9965.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 321682.

Din numărul total de cazuri, 42 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (7-medici, 18-asistenți medicali, 17-personal auxiliar).

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 2535 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 188 în stare extrem de gravă și 19 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

Alte 1483 persoane au fost vindecate. În total, 300.697 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 9256 persoane, iar 15.661 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, vă anunțăm despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19.

Deces 7.310: Bărbat de 57 de ani din r. Căușeni, internat în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, nefropatie, cardiopatie, hepatită.

Deces 7.311: Bărbat de 78 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, nefropatie, cardiopatie, hepatită.

Deces 7.312: Femeie de 70 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP IMU. Comorbidități: obezitate, hipertensiune arterială, cardiopatie, diabet zaharat, insuficiență cardiacă.

Deces 7.313: Femeie de 72 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, insuficiență cardiacă.

Deces 7.314: Femeie de 66 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, insuficiență cardiacă, diabet zaharat, insuficiență cardiacă, nefropatie.

Deces 7.315: Femeie de 68 de ani din r. Hâncești, internată în SR. Hâncești. Comorbidități: diabet zaharat, cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces 7.316: Bărbat de 71 de ani din r. Hâncești, internat în SR. Hâncești. Comorbidități: cardiopatie.

Deces 7.317: Bărbat de 59 de ani din r. Hâncești, internat în SR. Hâncești. Comorbidități: cardiopatie, diabet zaharat.

Deces 7.318: Femeie de 64 de ani din  mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: pancreatită.

Deces 7.319: Bărbat de 73 de ani din  mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: bronșită, fibrilație, hipertensiune arterială.

Deces 7.320: Bărbat de 70 de ani din  mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, diabet zaharat, nefropatie.

Deces 7.321: Femeie de 64 de ani din  mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces: 7.322: Bărbat de 62 de ani din  mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces: 7.323: Bărbat de 81 de ani din  mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces: 7.324: Bărbat de 63 de ani din mun. Bălți. Deces la domiciliu.

Deces: 7.325: Bărbat de 85 de ani din r. Fălești, internat în SC. Bălți.

Deces: 7.326: Femeie de 74 de ani din r. Strășeni, internată în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: cardiomiopatie, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces: 7.327: Bărbat de 48 de ani din or. Șoldănești, internat în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: cardiomiopatie, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces: 7.328: Bărbat de 77 de ani din r. Anenii Noi, internat în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: cardiomiopatie, hipertensiune arterială, obezitate, diabet zaharat.

Deces: 7.329: Bărbat de 50 de ani din r. Leova, internat în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: cardiomiopatie, hipertensiune arterială, obezitate, diabet zaharat.

Deces: 7.330: Femeie de 77 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: cardiomiopatie, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces: 7.331: Femeie de 77 de ani din r. Glodeni, internată în SC. Bălți. Comorbidități: cancer.

Deces: 7.332: Bărbat de 62 de ani din r. Hâncești, internat în SR. Hâncești. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate, cardiopatie.

Deces: 7.333: Bărbat de 70 de ani din r. Rezina, internat în SR. Rezina. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces: 7.334: Femeie de 79 de ani din r. Drochia, internată în SR. Drochia. Comorbidități: diabet zaharat, cardiopatie, fibrilație, obezitate.

Deces: 7.335: Femeie de 81 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces: 7.336: Bărbat de 72 de ani din r. Rezina, internat în SR. Orhei. Comorbidități: fibrilație, cardiopatie, hipertensiune arterială, ciroză.

Deces: 7.337: Femeie de 62 de ani din or. Telenești, internată în SR. Orhei. Comorbidități: cardiopatie, fibrilație, diabet zaharat.

Deces: 7.338: Femeie de 57 de ani din mun. Bălți. Deces la domiciliu, cu refuz de spitalizare. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces: 7.339: Femeie de 33 de ani din r. Călărași, internată în SR. Călărași. Comorbidități: ciroză, anemie.

Deces: 7.340: Bărbat de 70 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate, diabet zaharat.

Deces: 7.341: Femeie de 71 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie.

Deces: 7.342: Femeie de 74 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiomiopatie, obezitate.

Deces: 7.343: Femeie de 83 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiomiopatie, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces: 7.344: Femeie de 63 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiomiopatie,

Deces: 7.345: Femeie de 81 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiomiopatie, hipertensiune arterială.

Deces: 7.346: Femeie de 58 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiomiopatie.

Ministerul Sănătății îndeamnă cetățenii să se vaccineze împotriva Covid-19. ,,Vaccinurile prezente în Republica Moldova previn riscul dezvoltării unei forme grave de boală și decesul provocat de virus. Fiți în siguranță! Împreună oprim pandemia”, se arată în comunicatul autorităților.

Cinci persoane au ajuns la Spitalul de Urgență cu hipotermii

Cinci persoane au ajuns la Institutul de Medicină Urgentă cu hipotermii în ultimele săptămâni. Pacienții au beneficiat de consultații și tratament corespunzător, comunică MOLDPRES.

Purtătorul de cuvânt al Institutului de Medicină Urgentă, Dorina Arsene, a menționat pentru Agenție că de la 1 noiembrie până în prezent, în Departamentul de Primiri Urgențe au beneficiat de ajutor medical cinci pacienți. Niciunul din pacienți nu a avut nevoie de intervenții, beneficiind doar de tratament.

Și Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a anunțat că săptămâna trecută medicii de pe ambulanță au acordat primul ajutor pentru șase persoane care au suferit hipotermii.

Solicitat de agenție, vicedirectorul Centrului de găzduire și orientare a persoanelor fără domiciliu stabil, Roman Moscalu, a specificat că odată cu răcirea vremii a crescut și numărul de solicitanți ai instituției. El a menționat că beneficiarii sunt aduși la centru de către reprezentanții poliției, prin îndreptare de la Direcțiile asistență socială de sector, din spitale, ca urmare a informării în teritoriu sau vin singuri.

„Capacitatea centrului este de 100 de locuri, iar la necesitate instituția poate să primească până la 150 de persoane. Oamenii fără adăpost beneficiază aici de hrană caldă, de trei ori pe zi, precum și de îmbrăcăminte, încălțăminte și produse de igienă. În perioada rece a anului, 1 noiembrie -31 martie, centrul prestează servicii pe timp de zi și de noapte”, a spus Moscalu.

Anterior, autoritățile municipale au făcut apel către cetățeni să anunțe despre persoanele care se află în stradă pe vreme rece și au nevoie de ajutor. Astfel, oamenii sunt îndemnați să-i direcționeze pe boschetari la Centrul municipal de profil din stradela Haltei 2 sau să telefoneze la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Elevii din Republica Moldova strălucesc pe scena globală a inovației

În perioada 2-3 decembrie, elevii Daniela Malancea și Nikita Moglan, împreună cu profesoara lor, Viorica Moglan, de la Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” din Chișinău, au reprezentat Republica Moldova la Forumul INTEL Future Skills din Polonia. Aceștia au prezentat proiectul inovator „MediScan”, care a adus țării noastre o victorie remarcabilă în competiția globală de inteligență artificială organizată de INTEL în octombrie, anul curent.

„MediScan” folosește inteligența artificială pentru a oferi diagnostice rapide și accesibile, adresându-se nevoilor pacienților din zone izolate și sprijinind activitatea personalului medical.

INTEL Future Skills Forum este un eveniment anual de referință, ce reunește tineri talentați, experți și lideri din diverse domenii, oferind o platformă de colaborare și schimb de idei. Forumul pune accent pe dezvoltarea competențelor necesare într-o lume tehnologică în continuă transformare.

MediScan: o soluție pentru accesul la servicii medicale în comunități izolate

În luna octombrie proiectul „MediScan” s-a clasat pe locul I în cadrul competiției INTEL AI Global Impact Festival 2024, surclasând astfel alte 105 echipe din întreaga lume. Proiectul utilizează Inteligența Artificială pentru a oferi diagnostice rapide și accesibile pacienților din zone izolate și personalului medical, contribuind la îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate în regiunile defavorizate. „MediScan” utilizează tehnologia YOLOv8 și un set de date cuprinzător, format din 20.000 de imagini, pentru a diagnostica boli pulmonare, anomalii ale fundului de ochi și afecțiuni tiroidiene printr-o aplicație intuitivă.

Elevii au creat o platformă inovatoare care nu doar că facilitează accesul la informații, ci și sprijină utilizatorii în procesul de luare a deciziilor medicale. Misiunea lor este de a insufla speranță și de a restabili sănătatea prin democratizarea accesului la diagnostice medicale precise. 

,,Ideea proiectului „MediScan” mi-a venit dintr-o experiență personală care m-a marcat profund. Când bunicul meu, care locuiește în mediul rural, a fost diagnosticat cu o boală în stadiu avansat, am realizat cât de greu poate fi pentru persoanele din zone izolate să aibă acces la diagnostice rapide și corecte. Din acest motiv, am început să dezvoltăm „MediScan” – o platformă care poate salva vieți prin oferirea de diagnostice accesibile și precise. Este îmbucurător să vedem cum ideea noastră poate face o diferență reală în comunitățile care au nevoie de suport medical” ne spune Nikita Moglan, elev la Liceul Teoretic ,,Iulia Hașdeu” din mun. Chișinău. 

„Prezentarea proiectului nostru în fața lumii la forumul din Polonia a fost o oportunitate extraordinară, o experiență de neuitat pentru un elev de 18 ani. A fost o șansă unică să arătăm că, de la Chișinău, pot pleca idei inovatoare care pot avea un impact global. A fost un moment care ne-a arătat cât de multă putere poate avea colaborarea internațională și cum tehnologia poate deschide oportunități nelimitate pentru schimbare și progres. Suntem mândri că „MediScan” a fost recunoscut și apreciat pe scena internațională, iar acest lucru ne motivează să continuăm să visăm și să creăm” ne spune Daniela Malancea, elevă la Liceul Teoretic ,,Iulia Hașdeu” din mun. Chișinău. 

Aproximativ 2000 de elevi studiază Inteligența Artificială în școli

Începând cu luna septembrie 2021, datorită parteneriatului dintre Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Tekwill și INTEL, elevii din Republica Moldova au acces la un curs de inteligență artificială, parte integrantă a programului educațional Tekwill în Fiecare Școală. Până în prezent, aproximativ 2000 de elevi au studiat acest curs în liceele din țară, beneficiind de o educație practică și teoretică menită să stimuleze gândirea critică, creativitatea și abilitatea de a rezolva probleme complexe. Cursul include teme precum algoritmi de învățare automată, procesarea limbajului natural și aplicațiile AI în viața cotidiană, oferind o bază solidă pentru dezvoltarea proiectelor proprii.

Absolvenții cursului au dezvoltat o serie de proiecte AI care contribuie la dezvoltarea societății. Printre acestea se numără mașina fără șofer, soluții pentru prevenirea deteriorării panourilor solare, tehnologii pentru combaterea pierderilor agricole cauzate de schimbările climatice și vremea instabilă la nivel global, precum și sisteme de sortare automată a deșeurilor.

De asemenea, elevii au oportunitatea de a participa la competiții locale precum „Tekwill Junior Ambassadors” și internaționale precum ,,INTEL AI Global Impact Festival”.

Cursul de inteligență artificială oferit de Tekwill în Fiecare Școală, precum și alte discipline IT, sunt disponibile gratuit pentru elevii din toată țara, asigurând acces egal la educație de calitate.

Despre ,,Tekwill în Fiecare Școală”

„Tekwill în Fiecare Școală” este cel mai amplu și inovator proiect educațional din Republica Moldova dedicat transformării învățământului general și furnizării cunoștințelor, resurselor și instrumentelor educaționale de ultimă generație. Cu o rețea de 489 de școli și peste 102.517 de elevi din toate regiunile Moldovei , programul „Tekwill în Fiecare Școală” transformă sistemul educațional din Moldova. Gama de cursuri Tekwill în Fiecare Școală, inclusiv Programarea Algoritmilor în C/C++, Proiectare și Dezvoltare Web, Design Grafic, Inteligența Artificială, Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile, Inteligența Emoțională în Comunicare, Video Storytelling și Antreprenoriat, au fost dezvoltate de Tekwill și implementate în instituțiile educaționale cu sprijinul acordat de Ministerul Educației și Cercetări al Republicii Moldova.

În urma semnării, în 2018, a Memorandumului de înțelegere cu Tekwill privind „Dezvoltarea competențelor digitale, IT și STEM pe tot parcursul vieții”, Ministerul a extins oferta curriculară pentru disciplinele opționale din domeniul IT în vara anului 2020, aprobând curricula pentru 6 noi discipline.

Proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” este implementat de Asociația Națională a Companiilor TIC sub egida Tekwill și în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare – Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Uniunea Europeană, Guvernul Suediei, UNDP Moldova, UNICEF, UN Women, Guvernul Japoniei.

Cercetătorii de la Cambridge au dezvoltat un test de urină pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar

Oamenii de știință de la Cambridge au dezvoltat un test de urină pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar. Testul, primul de acest tip, detectează celulele „zombie” care ar putea indica primele semne ale bolii, scrie site-ul cam.ac.uk, citat de g4media.ro.

Cercetătorii speră că detectarea precoce, prin intermediul unui simplu test de urină, ar putea permite intervenții terapeutice mai timpurii, îmbunătățind semnificativ rezultatele și prognosticul pacienților. Aproximativ 36.600 de vieți sunt salvate de cancerul pulmonar în Regatul Unit în fiecare an, conform unei noi analize a Cancer Research UK.Profesorul Ljiljana Fruk și Dr. Daniel Munoz Espin și echipele lor de la Universitatea din Cambridge conduc cercetarea, finanțată de Cancer Research UK.Lucrările, desfășurate la Departamentul de Inginerie Chimică și Biotehnologie din Cambridge și la Early Cancer Institute, vor oferi un senzor ieftin și accesibil care utilizează probe de urină pentru a ajuta medicii să detecteze cancerul pulmonar înainte ca boala să se dezvolte.Cancerul pulmonar are un prognostic nefavorabil pentru mulți pacienți, deoarece adesea nu există simptome vizibile până când acesta nu se răspândește prin plămâni sau în alte părți ale corpului. Noul test de urină le va permite medicilor să depisteze boala înainte ca aceasta să se dezvolte.

Testul este perfectibil

Pentru a crea testul, oamenii de știință s-au uitat la proteinele excretate de celulele senescente: celule „zombie” care sunt vii, dar incapabile să crească și să se dividă. Aceste celule sunt cele care provoacă leziuni ale țesuturilor prin reprogramarea mediului înconjurător imediat pentru a favoriza apariția celulelor canceroase.

Acum, cercetătorii au dezvoltat un senzor injectabil care interacționează cu proteinele celulelor zombie și eliberează un compus ușor detectabil în urină, semnalând prezența acestora.

„Detectarea precoce a cancerului necesită instrumente și strategii rentabile care să permită detectarea rapidă și precisă”, a declarat Fruk. „Am conceput un test bazat pe proteine care scindează peptidele, care se găsesc la niveluri mai ridicate în prezența celulelor zombie și care, la rândul lor, apar în stadiile incipiente ale cancerului”, a explicat el.

„În cele din urmă, dorim să dezvoltăm un test de urină care ar putea ajuta medicii să identifice semnele din stadiile incipiente ale cancerului – potențial cu luni sau chiar ani înainte de apariția unor simptome vizibile”, a mai adăugat Fruk.

Tratamente mai eficiente împotriva cancerului

Pe lângă faptul că vizează cancerul pulmonar, Fruk speră că cercetările sale, împreună cu eforturile comune ale altor departamente universitare, vor duce la dezvoltarea unor sonde capabile să detecteze alte tipuri de cancer.

„Aproape am finalizat un test de urină funcțional pentru a detecta celulele „zombie” în cancerul pulmonar, care va depista cancerul mai devreme și va evita necesitatea unor proceduri invazive, dar acest test are potențial și pentru alte tipuri de cancer”, a spus ea. „Dezvoltarea unor tratamente mai eficiente împotriva cancerului necesită o detectare mai timpurie și terapii mai bune, dar și colaborarea cu alte discipline pentru o viziune mai holistică asupra bolii, care este o parte esențială a cercetării mele”.

De la descoperirea cauzelor cancerului pulmonar la medicamentele de pionierat pentru tratarea acestuia, Cancer Research UK a contribuit la progresul persoanelor afectate de cancer pulmonar. În ultimii 10 ani, organizația caritabilă a investit peste 231 de milioane de lire sterline în cercetarea cancerului pulmonar.

„Cancer Research UK a jucat un rol-cheie în avansarea cercetării în domeniul cancerului pulmonar și în îmbunătățirea supraviețuirii”, a declarat Dr. Iain Foulkes, director executiv al Cancer Research UK pentru cercetare și inovare. „Acest proiect condus de profesorul Fruk este un alt exemplu al angajamentului nostru de a stimula progresul, astfel încât mai mulți oameni să poată trăi mai mult și mai bine, fără teama de cancer”, a mai adăugat Foulkes.

Medic din Chișinău, care salvează vieți peste Prut: ,,Am fost primiți prietenos, vrem să întoarcem cât mai repede pacienți din terapie intensivă acasă la rudele lor”
Articolul anterior
Șoferul unui autocamion s-a prăbușit de pe un pod la Orhei
Articolul următor