Datele a 178 de milioane de utilizatori Facebook au ajuns pe internet. Cum a fost posibil

Facebook dă în judecată un programator ucrainean care a vândut pe piața neagră date despre 178 milioane de utilizatori Facebook, obținute prin exploatarea unei vulnerabilități ușor accesibilă a platformei de socializare, informează g4media.ro.

Acuzând furtul de informație la scară largă, Facebook dă în judecată un programator ucrainean pe nume Alexander Solonchenko, pentru colectarea datelor sensibile a mai mult de 178 milioane de utilizatori, ignorând faptul că scurgerea de informații a pornit de la o vulnerabilitate a platformei de socializare mult timp neglijată.

Mai exact, Solonchenko este acuzat că a exploatat o vulnerabilitate Facebook Messenger folosind o unealtă software de creație proprie, care imita încercările de conectare ale dispozitivelor Android. Exploatând ușurința cu care platforma de socializare returna date potențial valoroase despre utilizatori, software-ul simula încercări de login trimițând în locul numelui de utilizator numere de telefon, verificând pas-cu-pas milioane de astfel de numere.

Scopul era potrivirea numerelor de telefon cu nume reale, eventual adrese email. Ideea este că odată ce o astfel de potrivire este descoperită, șansele de a descoperi și mai multe informație despre o anume persoană cresc considerabil, atacurile informatice îndreptate împotriva acesteia având mai multe șanse de reușită.

Campania de recoltare a datelor Facebook s-a fi desfășurat între luna ianuarie 2018 și septembrie 2019, când Facebook ar fi descoperit și blocat vulnerabilitatea care a permis colectarea de informații în masă.

Potrivit Facebook, autorul ar fi folosit aceeași metodă pentru a colecta informații valoroase și din alte surse, cum ar fi o importantă instituție bancară din Ucraina.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Fiica Andreei Marin, o domnișoară superbă. Violeta e înaltă, cu ochii albaștri, are talent artistic și visuri mari
Articolul anterior
O pisică cu două fețe a devenit celebră pe rețelele sociale. Cum explică oamenii de știință aspectul fizic ciudat
Articolul următor