Un medicament antidepresiv ieftin și disponibil poate preveni formele grave de COVID (studiu)

Un medicament antidepresiv ieftin și disponibil poate reduce cu aproape o treime riscul de a face o formă gravă de COVID la pacienții predispuși să dezvolte o astfel de formă, potrivit unui studiu citat de CNN.

Pacienții care au luat medicamentul denumit fluvoxamină au fost mai puțin predispuși să deszvolte o formă gravă a bolii și să necesite spitalizare, arată datele studiului efectuat pe 1.500 de pacienți în Brazilia.

Medicamentul, care se vinde sub numele de Luvox, este un inhibitor selectiv al recaptării serotoninei (SSRI), folosit adesea în tratarea tulburării obsesiv-compulsive (OCD) și a depresiei. Dar el poate afecta și inflamațiile, potrivit dr. Angela Reiersen, profesor asociat de psihiatrie la Universitatea Washington University din St. Louis, care a lucrat la studiul publocat în revista The Lancet Global Health.

„Fluvoxamina poate reduce producerea de molecule inflamatorii numite citokine, care pot fi activate de infecția cu SARS-CoV-2”, a declarat dr. Reiersen. Medicamentul poate de asemenea reduce trombocitele din sânge, care determină efectul de coagulare al infecției cu coronavirus.

Dr. Reierson și colegii ei au administrat câte 100 mg de fluvoxamină de două ori pe zi, timp de zece zile, unui grup de 741 de pacienți COVID, în timp ce alt grup de 756 de pacienți a primit placebo.

79 dintre pacienții care au primit medicamentul, adică aproximativ 11%, au avut nevoie de tratament în spital sau la secția ATI, comparat cu 16% dintre cei care au primit placebo. Acest lucru reprezintă o scădere de 5% a riscului absolut și 32% scădere a riscului relativ, mai arată CNN.

Este nevoie de mai multe studii pentru a vedea dacă medicamentul poate fi adăugat pe lista tatamentelor COVID, însă este ieftin.

„10 zile de fluvoxamină costă aproximativ 4 dolari”, precizează autorii studiului.

Nu este un remediu, dar, dacă îi ajută pe pacienți să nu ajungă la spital, este de folos.

„Având în vedere siguranța, toleranța, prețul mic și disponibilitatea fluvoxaminei, aceste constatări pot influența ghidurile naționale și internaționale privind managementul clinic al COVID”, se mai arată în studiu.

Un medicament înrudit, Prozac, sau fluoxetină, este de asemenea ieftin și chiar mai răspândit, iar cercetătorii spun că ar trebui studiat și el pentru a vedea dacă are efecte similare.

„Este important să stabilim dacă există o clasă de efecte și dacă aceste medicamente pot fi folosite pe rând pentru COVID”, potrivit studiului.

Studiul nu este perfect, au mai notat autorii. A fost efectuat în Brazilia, unde pacienții COVID au o rată de spitalizare mai mare decât pacienții din alte studii clinice.

sursa: www.digi24.ro

Sfânta lumină a fost distribuită preoților și enoriașilor în scuarul Mitropoliei Chișinăului

Focul Haric a ajuns la Chișinău. Acesta a fost adus în Republica Moldova atât de reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove cât și de cei ai Mitropoliei Basarabiei. Sfânta lumină va fi distribuită preoților și tuturor creștinilor, astfel încât să ajungă în toate lăcașele sfinte din țară.

În acest an, focul Haric este distribuit creștinilor și preoților care s-au adunat în fața Catedralei Metropolitane „Nașterea Domnului”, dar și la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul”.

Delegația Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a fost condusă de Preasfințitul Filaret, episcop de Căpriana, care a fost însoțit de doi clerici de la Academia de Teologie.

sursa: www.radiomoldova.md

Focul Haric a ajuns la Chișinău

Clipe de înaltă bucurie duhovnicească au trăit în această seară clericii și închinătorii adunați la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din centrul Capitalei. Delegația Arhiepiscopiei Chișinăului, condusă de ÎPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, alături de consilierii eparhiali și protopopi, au adus Sfânta lumină de la Ierusalim, la sediul Mitropoliei Basarabiei.

Într-o atmosferă de evlavie și rugăciune, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Luminii Sfinte, precizând că aceasta este darul prezenței lui Hristos cel înviat din morți în Biserica Sa.

„Lumina Sfântă este o binecuvântare, o bucurie pentru cei care cred în Hristos, îl mărturisesc pe El și simt iubirea Lui”, le-a spus ÎPS Petru celor adunați la Reședința Mitropolitană.

Părintele Mitropolit s-a rugat ca Mântuitorului nostru Iisus Hristos să ne ajute să simțim binecuvântarea și bucuria Lui pe care ne-o dăruiește din belșug.

Ulterior, Sfânta Lumină a fost distribuită de către protopopii Arhiepiscopiei Chișinăului, care o vor distribui în fiecare parohie din subordine. După împărtășirea Sfintei Lumini, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, se va îndrepta spre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, unde va săvârși slujba de Înviere.

sursa: Mitropolia Basarabiei/Facebook

Klaus Iohannis, mesaj de Paște pentru toți românii: „Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruința vieții asupra morții și a luminii asupra întunericului”

Președintele României Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de Paşte pentru românii de pretutindeni, dar despre gândurile care se îndreaptă către ”semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”.

”Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne apropie, pentru a trăi împreună Învierea Domnului. Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruinţa vieţii asupra morţii şi a luminii asupra întunericului, reîncărcându-ne cu speranţă în puterea tămăduitoare a credinţei şi a rugăciunii. În aceste zile speciale, gândurile noastre se îndreaptă şi către semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că ”Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace şi bună înţelegere”.

”Acestea sunt valorile noastre cardinale, aşezate de generaţii pe o temelie de solidaritate şi spiritualitate creştină. Vă urez tuturor, dragi credincioşi ortodocşi, greco-catolici, armeni şi neoprotestanţi, să primiţi în suflet Lumina Învierii şi bucuria deplină prilejuite de Sărbătoarea pascală”, a mai transmis şeful statului român.

De ce îți cade părul și cum poți opri asta
Articolul anterior
O treime din dezvoltatorii chinezi au probleme cu plata datoriilor
Articolul următor