Caz şocant! Un elev s-a sinucis după ce a fost dus la psihologul unei școli pentru că a purtat o fustă

Un elev de clasa a VIII-a din cel mai mare oraș al Kazahstanului, Alma Ata, a venit îmbrăcat în fustă la o petrecere de școală cu tematica „Harry Potter”. Revoltat de vestimentația copilului, un profesor l-a trimis forțat la o ședință cu psihologul școlii. Ulterior, în urma discuției cu psihologul școlii, băiatul s-a sinucis. În semn de protest, colegii săi au îmbrăcat și ei fuste la școală.

Pe data de 27 octombrie, elevul Darig Janabaev a venit îmbrăcat în fustă la o petrecere școlară cu tematica „Harry Potter”. Unul din profesorii care îi asistau pe elevi la evenimentul școlar și-a exprimat indignarea față de cum s-a îmbrăcat Janabaev și l-a dus forțat la psihologul școlii pentru o ședință. După această discuție, copilul s-a aruncat de la etajul 11 al unei clădiri, scrie digi24.ro.

Pe 29 octombrie, elevii instituției de învățământ de elită „Școala Intelectuală Nazarbaev” s-au îmbrăcat în fuste, organizând astfel o acțiune de protest împotriva sexismului, după moartea colegului lor. Aceștia și-au manifestat revolta față de stereotipurile de gen, strigând „Hainele nu au gen” și „Ești important. Nu ai voie să taci”. Băieții îmbrăcați în fustă au împărțit foi pe care erau tipărite contactele de telefon ale asociațiilor care ajută copii în astfel de cazuri.

Poliţia locală a deschis o anchetă.

Conducerea instituției de învățământ a calificat această tragedie drept „o coincidență”, atrăgând atenția că elevul și-a pus capăt zilelor „în afara orelor de curs”. De altfel, directorul unității de învățământ a dat de înțeles că nu poartă răspunderea pentru gestul elevului de a recurge la suicid. Mai mult, acesta a susținut că petrecerea nu a avut vreo tematică și că elevul în general „nu purta fustă”.

Un purtător de cuvânt al școlii, Zhanar Adambaeva, a declarat că nu există homofobie la școală în care activează ea și că nu au fost exercitate presiuni asupra băiatului din partea conducerii unității de învățământ. Cu toate acestea, băieții și fetele de la școală a scris pe rețelele sociale că Darig Janabaev s-a sinucis după ce a fost luat cu forța de la petrecere și dus la psihiatru școlii.

O prietenă de-a lui Darig Janabaev, elevă în aceeași școală, a povestit pentru presa locală că administrația școlii a făcut presiune asupra lor, în special, asupra ei, pentru că ea a fost cea care și-a îndemnat colegii să protesteze. Totodată, conducerea școlii i-a interzis tinerei să dea interviuri pentru jurnaliști fără acordul prealabil al directorului.

O altă colegă a lui Darig Janabaev a povestit că în momentul în care profesorul indignat l-a mustrat pe elevi, unii dintre colegii au încercat să-i ia apărarea, dar profesorul i-a amenințat că va scrie numele tuturor pe foaie și va propune să le fie scăzută nota la purtare pentru că încalcă regulile. 

Totodată, tânăra a mai spus că hainele elevului au fost condamnate doar de profesor, iar psihologul, dimpotrivă, a încercat să îl susțină.

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Fiul cel mic al lui Michael Jackson, apariție rară la TV: Blanket a vorbit despre tatăl său și despre protejarea mediului
Articolul anterior
Destinul tragic al unui preot din Dolj. Şi-a pierdut pe rând băieții și a murit în ziua în care și-a înmormântat soția
Articolul următor