Un bărbat și o femeie acuzați de adulter au fost condamnați la moarte în Iran

Un bărbat de 27 de ani şi o femeie de 33 de ani au fost condamnaţi la moarte pentru adulter în Iran, relatează cotidianul reformist Shargh, citând decizia Curţii Supreme. 

La începutul acestui an, femeia înşelată a prezentat poliţiei înregistrări video în care soţul său şi amanta întrețineau relații sexuale. Aceasta i-ar fi iertat, dar tatăl ei a cerut pedeapsa cu moartea pentru cei doi, scrie digi24.ro.

Shargh scrie în ediţia sa de sâmbătă că cea de-a 26-a cameră a Curţii Supreme iraniene a confirmat recent sentinţa „pe baza înregistrărilor video şi a mărturisirilor lor”, transmite France Presse, citată de Agerpres.

În Iran, adulterul se pedepseşte cu moartea prin lapidare, conform articolului 104 din Codul penal, care lasă însă judecătorului posibilitatea de a alege între spânzurare şi lapidare.

În cazul în care familia unei victime acordă graţierea unui criminal condamnat la moarte, sentinţa nu este executată.

Potrivit ONG-ului pentru drepturile omului Amnesty International, Iranul a executat 246 de persoane în 2020.

Eugen Doga, la mormântul tatălui său, în Ungaria

Compozitorul Eugen Doga a vizitat mormântul tatălui său din orașul Székesfehérvár, Ungaria. Dumitru Doga a decedat ca erou pe 12 ianuarie 1945, cu puțin timp înainte de sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial. A fost decernat cu medalia „Pentru curaj”, scrie unimedia.info.

Mai multe fotografii, însoțite de mesajul: „În orașul Székesfehérvár din Ungaria este înmormântat Dumitru Doga, căzut în 1945, în cel de-al Doilea Război Mondial”, au fost publicate pe pagina de facebook a distinsului compozitor.

Premii pentru învingătorii olimpiadelor republicane la limbile minorităților naționale

64 de elevi au fost premiați în finala Olimpiadelor Republicane la Limba și literatura bulgară, Limba și literatura găgăuză, Limba și literatura rusă (școala națională), Limba și literatura ucraineană. Competițiile s-au desfășurat în perioada 07-09 mai, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și a întrunit 241 de participanți.

Lilia Ivanov, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, a felicitat elevii pentru perseverență în promovarea patrimoniului cultural-lingvistic și i-a încurajat să-și continue drumul către performanță.

Lista premianților Olimpiadei Republicane la Limba și literatura bulgară poate fi accesată – https://bit.ly/3QFyUOL

Lista premianților Olimpiadei Republicane la Limba și literatura găgăuză poate fi accesată – https://bit.ly/3UuJTvE

Lista premianților Olimpiadei Republicane la Limba și literatura rusă (școala națională) poate fi accesată – https://bit.ly/44F3Vsa

Lista premianților Olimpiadei Republicane la Limba și literatura ucraineană poate fi accesată – https://bit.ly/3JT0Hrt

Cei 64 de elevi premiați sunt discipoli ai unor instituții de învățământ din raioanele/municipiile: Bălți, Briceni, Cantemir, Căușeni, Chișinău, Edineț, Rîșcani, Taraclia, Ungheni și UTA Găgăuzia.

Menționăm că elevilor claselor a IX-a și a XII-a, deținători ai diplomelor de gradul I, II și III în cadrul olimpiadelor republicane la disciplinele școlare desfășurate pe parcursul anului absolvirii, li se poate acorda nota „10” (zece), din oficiu, la probele de examen la aceeași disciplină în cadrul examenelor naționale de absolvire în învățământul general din acest an.

Armata va desfășura noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii

Armata Națională va desfășura, în perioadele 20-24 mai și 27-31 mai curent, noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii, informează Ministerul Apărării al Republicii Moldova, scrie gazetadechisinau.md.

„Pentru organizarea exercițiilor, prealabil rezerviștii  sunt  chemați la Centrele Militar Teritoriale unde au viza de reședință pentru clarificarea situației militare, precum și înmânarea ordinelor pentru participare”, se precizează într-un comunicat al ministerului Apărării.

Activitatea de instruire durează cinci zile având ca scop verificarea aptitudinilor rezerviştilor și familiarizării acestora cu echipamentul și armamentul din dotarea Armatei Naționale a Republicii Moldova. Conform programului de pregătire, aceștia vor studia regulamentele militare și vor participa la ședințe de tragere.

Cele mai recente exerciții s-au desfășurat în luna martie curent, la Baza Militară de Instruire a Armatei Naționale. Următoarele instruiri vor demara în luna iunie 2024.

Instruirea rezerviștilor are loc în conformitate cu Planul de instruire al Armatei Naționale pentru anul 2024 și Legii cu privire la rezerva Forțelor Armate.

Rihanna s-a distrat cu un grup de români la Istanbul, după ce l-a confundat pe unul dintre ei cu Suleyman Magnificul
Articolul anterior
Un tată fericit! Fiul lui Valentin Uzun a împlinit 2 anișori
Articolul următor