Românii, dar și cetățenii moldoveni, care merg în Italia ar putea intra în carantină

Românii care merg în Italia ar putea intra în carantină alături de cetățeni ai altor țări est-europene cu un număr ridicat de cazuri și o rată scăzută de vaccinare.

Românii care merg în Italia ar putea intra în carantină

Propunerea a fost făcută de consilierul pentru sănătate al regiunii Lazio, Alessio D’Amato, transmite Digi24.ro.

Declarația vine în condițiile în care autoritățile sanitare din Italia evaluează toate măsurile care urmează să fie luate în lunile noiembrie și decembrie. Creșterea numărului de infecții, apropierea sezonului de iarnă și sărbătorile de Crăciun au ridicat pragul de alarmă în Italia, relatează Il Sole24ore.

Numărul pacienților COVID internați în spital și al celor aflați la terapie intensivă sunt încă sub pragurile critice, dar noile cazuri sunt în continuă creștere.

În timp ce autoritățile se reunesc pentru a da undă verde extinderii celei de-a treia doze la persoanele în vârstă de peste 50 de ani, consilierul pentru sănătate al regiunii Lazio, Alessio D’Amato, susține impunerea unei carantine pentru cei care sosesc în Italia din țările est-europene cel mai afectate de pandemie, pentru că sunt insuficient vaccinați. Bulgaria și România sunt în fruntea listei.

„Avem nevoie de carantină pentru cei care sosesc din unele țări din Europa de Est, unde numărul de cazuri noi este foarte mare, iar procentajul persoanelor vaccinate este scăzut. Italia are relații strânse cu România și Bulgaria, lucrătorii din aceste țări sunt implicați, de exemplu, în îngrijirea persoanelor în vârstă. 

Nu ne putem asuma acest risc. Și spun acest lucru într-un spirit de cooperare și respect pentru acești cetățeni care fac o muncă importantă”, a spus D’Amato.

Dacă se va scumpi gazul se vor majora și compensațiile

 Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat că dacă Agenția Națională pentru Reglementare în Enenrgetică (ANRE) va aproba majorarea tarifelor la gaze guvernul intenționează să majoreze și compensațiile oferite consumatorilor, scrie observatorul.md.

   Vă reamintim că, MoldovaGaz a depus recent o cerere la ANRE privind majorarea tarifului cu patru lei, fără TVA, iar dacă solicitarea va fi aprobată, vom plăti pentru un metru cub de gaz 16 lei, nu 12, cât este acum. 

Unde vor fi organizate târguri de brazi în Capitală

Primăria municipiului Chișinău informează că în perioada: 01.12.2024 – 01.01.2025 în sectoarele capitalei va fi organizat comerțul cu arbori de conifere, în contextul desfășurării sărbătorilor de iarnă 2024-2025 și asigurarea accesului populației orașului la marfă respectivă în zonele în care locuiesc. O dispoziție în acest sens a fost semnată de viceprimarul Olga Ursu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit documentului, preturile de sector vor stabili condițiile de desfășurare a activității enunțate și vor elibera permise de acces pentru comercializarea brazilor, persoanelor juridice și fizice înregistrate în modul stabilit de legislație, conform ordinii solicitărilor parvenite de la operatorii economici.De cealaltă parte, agenții economici vor asigura aspectul exterior îngrijit al locurilor de comercializare, comercializarea doar a mărfii enunțate și libera circulație a pietonilor pe trotuare.Amplasamentele stabilite pentru activitățile de comerț cu brazi pe sectoare:Botanica:str. Sarmizegetusa, 1, str. Independenței 23, str. Independenței 24/4 (în adiacent magazinul „Salamer”, bd. Cuza Vodă, 21 (adiacent hipermarket „Green Hills”), bd. Dacia, 32, bd. Decebal, 91, bd. Traian, 22, șos. Muncești, 170, șos. Muncești, 598, bd. Dacia, 47/7, str. Independenței, 18, bd. Dacia, 26.

 Buiucani:
  • str. Ion Creangă, 47/1, str. Ion Creangă, 49, str. Ion Creangă, 72, 74, 76, 78, str. Alba Iulia, colț cu str. L. Deleanu, Calea Ieșilor, 11/4, intrare în Grădina Publică „Alunelul”; Calea Ieșilor, 2/1, Calea Ieșilor, 3, str. Alba Iulia 184/3.
  •  Centru:
  • str. Ismail, colț cu bd. D. Cantemir, str. Ismail, 84 (în parcare), str. Academiei, 5, str. Academiei, 12, str. N. Testemițanu, 20 colț cu str. C. Vârnav, str. Bulgară, 47, str. Armenească 50, str. Mitropolit Varlaam, colț cu str. Bulgară, str. Mitropolit Varlaam, colț cu str. Tighina, str. Mitropolit Varlaam, colț cu str. Armenească, str. Lev Tolstoi, 21 (în parcare pe teren municipal) șos. Hâncești, 62A.
  •  Ciocana:
  • str. Ginta Latină, 18 (adiacent pieței SRL „Agro-Mondial”), bd. Mircea cel Bătrân 2, str. Alecu Russo, 65/1, intersecție cu bd. Mircea cel Bătrân, 1, bd. Mircea cel Bătrân, 28 (adiacent magazin „Rogob”), str. Profesor Ion Dumeniuk, 12, intersecție cu bd. Mircea cel Bătrân, 32 (adiacent magazin „Linella”),  str. Maria Drăgan, 4 (adiacent magazin „Linella”).  
  •  Râșcani
  • str. B. Voievod, colț cu str. Kiev, str. B. Voievod, 1/1, str. Vasile Alecsandri, colț cu str. Gr. Ureche, str. Ismail, colț cu bd. D. Cantemir, str. Ismail, 98/4, bd. Moscova 10-10/1, bd. Moscova 9/1, bd. Moscova 19, colț cu str. Matei Basarab, bd. Moscova 18, colț cu str. Matei Basarab, str. Ceucari, 2, str. Socoleni, 10, Calea Orheiului, 105, 109/2, Calea Moșilor, 2 – 2/1, str. Andrei Doga, 35, str. Nicolae Domo, 17/1, 17/2, str. Albișoara, 80/4-80/5, șos. Balcani (vizavi de stația de alimentare cu combustibil „Petrom”).
  • Resurse educaționale și produse de igienă menstruală pentru 81 de școli profesionale, colegii și centre de excelență

    Cele 81 de școli profesionale, colegii și centre de excelență din Republica Moldova au fost echipate cu seturi de resurse educaționale și produse de igienă menstruală în cadrul unui eveniment public de donare organizat de UNFPA Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

    Fiecare instituție a intrat în posesia unei boxe EduLife cu materiale educaționale interactive pentru lecțiile de dezvoltare a deprinderilor de viață și dispensere cu absorbante care vor fi instalate în blocurile sanitare din școli, cu acces gratuit pentru fete.

    Investiția totală se ridică la cca 1,5 mln lei și este parte a programului „Conectăm tinerii cu piața muncii prin dezvoltarea deprinderilor de viață”, realizat de UNFPA Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare din fondurile programului Cooperării Austriece pentru Dezvoltare.

    „Pregătind tinerii pentru viață le dezvoltăm abilități esențiale și îi susținem să devină cetățeni activi. Sunt convinsă că profesorii vor valorifica la maxim resursele incluse în boxele EduLIFE și vor contribui semnificativ la promovarea unui stil de viață sănătos în rândul tinerilor”, a subliniat Galina Rusu, Secretară de stat, Ministerul Educației și Cercetării.

    România a depășit pragul de 1 milion de persoane vaccinate cu doza a treia
    Articolul anterior
    Peste 300 de persoane infectate cu Covid au decedat în ultima săptămână în Capitală
    Articolul următor