De ce Africa are puține cazuri și decese Covid, în ciuda unei rate scăzute de vaccinare. Ce spun epidemiologii

Studii recente arată că, în anumite zone ale Africii, s-a atins așa-numita „imunizare de turmă”, după ce aproape 70% din populație a trecut prin boală. O explicație pentru numărul mic de decese o reprezintă și media de vârstă scăzută și faptul că unele comorbidități asociate, precum diabetul și obezitatea, sunt relativ rare pe continentul african.

În plus, arată o analiză publicată de reputatul săptămânal german Der Spiegel, epidemiologii spun că în Africa există multe virusuri comparabile cu COVID la care oamenii sunt expuși mult mai des decât în ​​Europa și, prin urmare, mulți au dezvoltat o „imunitate încrucișată” care îi protejează și împotriva SARS-CoV-2.

Kenya, studiu de caz

La începutul pandemiei, pentru Africa erau construite scenarii de groază. Orașele dens populate, sistemele de sănătate precare și lipsa de igienă din mahalale constituiau o provocare. Experții se așteptau ca virusul să se răspândească rapid, iar bilanțul deceselor să fie catastrofal.

Cel mai probabil, în privința răspândirii, experții au avut dreptate – studii recente cu teste de anticorpi, efectuate în Kenya, arată că majoritatea populației are acum protecție la boală.

Însă cifrele oficiale privind numărul de cazuri au fost mereu atât de mici, încât nici măcar nu au fost privite ca îndrumător pentru autoritățile sanitare. S-a testat extrem de puțin în general și deloc în cartierele sărace.

Potrivit datelor universității americane Johns Hopkins, Kenya a raportat 253.813 cazuri de COVID și 5.305 decese de la începutul pandemiei. Țara din estul Africii are o populație de peste 53 de milioane de suflete.

Un spital și-a închis secția COVID: un singur pacient în trei săptămâni

La spitalul MP Shah din capitala Nairobi, costumele de protecție ale cadrelor medicale și mănușile de unică folosință au fost depozitate la loc sigur, iar tuburile de oxigen au luat „o pauză”. Nu mai există pacienți infectați cu coronavirus, iar întreaga secție COVID a fost închisă.

„Am avut un singur pacient în trei săptămâni. Nu a fost niciodată atât de liniște, de la începutul pandemiei”, spune șeful departamentului de boli infecțioase, Shamsa Ahmed.

Dar haosul din spitale pare acum o amintire vagă.

De ce Africa are puține cazuri și decese COVID, în ciuda unei rate scăzute de vaccinare. Ce spun epidemiologii

66% dintre locuitori au trecut prin boală, însă mortalitatea este de 20 de ori mai mică decât în Europa

„În mai și iunie, 66% din oameni făcuseră boala. Asta a fost înainte de valul violent adus de tulpina Delta. Sunt sigur că valorile din Nairobi sunt acum de peste 70%. Iar asta este aproape imunitate de turmă”, spune epidemiologul de origine kenyană.

Joggingul și dansul, panaceu în mahala

Raphael Juma, 32 de ani, locuiește cu cei doi copii ai săi într-o colibă ​​mică din Kibera. Cel mai bun prieten al lui s-a plâns brusc de dureri de cap, febră și tuse, anul trecut. Cei doi s-au testat împreună, pentru siguranță, iar rezultatul a venit o zi mai târziu: pozitiv! „Ne-au dus într-un centru de carantină, a fost iad acolo”, își amintește el.

Dar Juma a făcut jogging de două ori pe zi în secția de izolare și antrenamente fizice cu greutăți. Uneori, dansa cu asistentele, la distanță. Videoclipurile acestor scene au devenit virale, dând speranță unei țări întregi. Însă au avut și un alt efect. „Mulți oameni s-au gândit: «O să mergem să facem jogging și o să dansăm puțin, virusul nu ne va face rău»”, spune Juma.

Viața a continuat în Kibera. Aproape nimeni nu poartă mască, iar distanțarea socială este imposibilă într-una dintre cele mai mari mahalale din Africa. Majoritatea locuitorilor trăiesc ca zilieri, nu pot sta acasă. Și sunt tineri, foarte tineri. Jumătate dintre locuitorii din Kibera au sub 15 ani.

„Unii oameni în vârstă au murit în timpul pandemiei. Dar cei mai mulți dintre ei nici nu au observat că au COVID”, spune Juma.

„Suntem tineri și sănătoși, ce ar putea să ne facă boala?”

La marginea mahalalei Kibera a fost amenajat un cort alb. O mână de oameni așteaptă să fie înscriși pentru a primi vaccinul anti-COVID. „Mulți însă continuă să se gândească: suntem tineri și sănătoși, ce ar putea să ne facă COVID-ul?”, spune lucrătorul voluntar în sănătate Joseph Achieng.

În toată luna octombrie, mica unitate medicală din mahala nu a înregistrat niciun caz de coronavirus. În iulie, erau și opt pe zi. Rareori au existat cazuri grave. „Bomba cu ceas nu a explodat. Este o minune de la Dumnezeu”, crede asistentul sanitar.

Isaac Ngere are explicații științifice: nivelul ridicat de contaminare este probabil unul dintre motivele pentru care vedem atât de puține cazuri în acest moment.

Întrebat de ce, în condițiile în care majoritatea populației a fost deja infectată, nu au existat scene de groază ca în India, Ngere nuanțează motivele:

  • vârsta medie tânără a populației;
  • boli precum diabetul și obezitatea, comorbidități asociate COVID, sunt relativ rare în Africa.

Ngere mai are o teorie.

„În special în Africa Centrală și de Est, există multe virusuri similare coronavirusului. Locuitorii sunt expuși mult mai des decât în ​​Europa, de exemplu. Prin urmare, presupunem că mulți au dezvoltat un fel de imunitate încrucișată care protejează acum și împotriva SARS-CoV-2”, spune cercetătorul.

Echipa lui investighează în prezent dacă malaria ar putea declanșa o astfel de protecție împotriva formelor severe de COVID, deoarece anticorpii sunt foarte asemănători.

sursa: www.libertatea.ro

Isprava unui tânăr s-ar putea încheia cu închisoare după ce a răpit o mașină de lux

Un tânăr din capitală a fost reținut de polițiști la scurt timp după ce ar fi răpit o mașină.

Poliția a fost sesizată de un bărbat de 46 de ani, care a comunicat că pe timp de zi i-a fost sustras din parcarea subterană din sectorul Ciocana un automobil de marca ,,Toyota”, în valoare de 60 000 de euro. Ca urmare a măsurilor de investigație întreprinse de polițiști, automobilul a fost depistat în apropierea raionului Strășeni, accidentat, totodată fiind identificată și persoana care a sustras mijlocul de transport.

Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni. Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar tânărul a fost arestat pentru 30 de zile. Conform legii penale, persoana vinovată de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

Se schimbă procedura de înmatriculare a vehiculelor! Obligațiile care au fost eliminate definitiv

Agenția Servicii Publice amintește că în martie 2024 Executivul  a aprobat o hotărâre de Guvern prin care a fost simplificată procedura de înmatriculare a vehiculelor. Potrivit modificărilor aprobate pentru a reduce numărul vizitelor la ghișeu, un șir de acte nu vor mai fi obligatorii, iar accesul la documentele disponibile pe platforma MConnect va fi extins. 

Astfel, prin simplificarea procedurilor de înmatriculare a vehiculelor a fost exclusă obligativitatea prezentării multiplelor formularelor în cazurile în care datele conținute în aceste documente sunt disponibile în resurse informaționale și pot fi furnizate prin intermediul platformei de interoperabilitate, și anume:

  • se elimină necesitatea prezentării în format fizic a documentelor ce confirmă asigurarea obligatorie RCA (răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule),  dovada inspecției tehnice periodice valabile și dovada achitării taxei de utilizare a drumurilor. 

Totodată, a fost stabilit termenul de 30 de zile în care este valabil raportul de identificare a vehiculului (anterior termenul a fost doar de 5 zile lucrătoare).

De asemenea, prin hotărârea aprobată a fost exclusă obligativitatea prezentării vehiculului la ASP pentru prestarea serviciilor  de:

  • transcrierea transmiterii dreptului de proprietate;
  • eliberarea duplicatului certificatului de înmatriculare;
  • radierea din evidență a vehiculului.

Prin urmare, procedura de identificare a vehiculului prin verificarea numerelor șasiului, caroseriei și motorului se va desfășura doar la înmatricularea primară  de stat și la eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a reutilării vehiculului

Proiectul Hotărârii a fost elaborat de Agenția Servicii Publice cu suportul Ministerului Afacerilor Interne al RM  în vederea implementării recomandărilor din Raportul de evaluare SIGMA din octombrie 2023 care vizează digitalizarea serviciilor și simplificarea procedurilor de reînnoire a documentelor de identificare personală, înregistrarea unui vehicul, etc. Totodată, elaborarea și aprobarea Hotărârii a fost condiționată de obiectivele din Programului de activitate a Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”, cum ar fi  extinderea accesului la servicii electronice pentru cetățeni și antreprenori, promovarea digitalizării serviciilor publice, excluderea obligativității prezentării pe suport fizic de către cetățeni și antreprenori a actelor emise de autorități și implementarea serviciilor publice automatizate, fără necesitatea solicitării explicite a acestora, simplificând interacțiunea cu statul, anunță ASP într-un comunicat.

Caz șocant la o maternitate! Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. După ce le-a dat alt copil la externare, doctorul a fost obraznic

Cazul petrecut la Maternitatea din Ploiești, România la începutul acestui an, a stârnit revoltă în spațiul public. După ce că li s-a dat alt copil la externare, unul dintre medici le-a răspuns obraznic părinților, scrie presa română.

Echipa medicală a unității spitalicești a încurcat doi nou-născuți, fiecare dintre aceștia ajungând în alte familii. Deși au trecut câteva luni de la incident, părinții cer ca medicii să plătească pentru faptele sale.

Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. În urma incidentului, părinții unuia dintre bebeluși au depus o plângere penală. Asistenta vinovată a primit o sancțiune disciplinară, constând în reducerea salariului pe o perioadă de trei luni. Totodată, acesteia i s-au atribuit alte responsabilități la aceeași unitate medicală.

Mama care a rămas în spital, după ce copilul ei a fost luat din greșeală, a observat că fetița adusă nu este a sa.  Aceasta a alertat imediat personalul medical, iar femeia care s-a externat mai devreme a fost contactată și înștiințată. Conducerea secției de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești a confirmat oficial incidentul.

Revolta părinților

Conducerea unității medicale a inițiat o anchetă internă în acest sens. Totodată, managerul spitalului și a anunțat că va revizui procedurile de externare și va stabili un program de pregătire mai riguroasă a personalului.

„În timp ce îmbrăca copilul, noi i-am spus că nu e copilul nostru. I-am arătat poze cu copilul nostru și doamna a început să îi facă la față, să o modeleze, ca să semene cu copilul din poză”, a precizat tatăl uneia dintre cele două fetițe născute.

După incident, soții Ioniță, părinții uneia dintre fetițe își caută dreptatea în instanță. Aceștia au depus o plângere penală împotriva Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploiești-Maternitatea Ploiești, acuzând instituția de rele tratamente aplicate minorului și neglijență în serviciu.

„Frustrant este și faptul că doctorul Călin Boieru mi-a spus în față că trebuie să zic mersi că mi-am găsit copilul și că la noi a fost o situație ușoară, pentru că a fost vorba despre o naștere care a fost precedată de o procedură de fertilizare in vitro”, a mai spus acesta.

Soluția primarului Ion Ceban pentru a spori numărul vaccinaților în toată țara
Articolul anterior
Pacienţii Covid-19 nevaccinaţi din Singapore, îşi vor plăti singuri spitalizarea
Articolul următor