O femeie a devenit mamă-surogat pentru bebelușul fiicei sale. Băiețelul urmează să se nască în luna ianuarie

Megan s-a născut fără uter și a aflat despre acest lucru în adolescență, atunci când a observat că menstruația nu îi vine. Mama a dus-o pe fată la un medic, iar la ecografie s-a constatat că Megan avea ovare dezvoltate normal, dar uterul lipsea. După ce s-a căsătorit în 2015, tânăra și-a dat seama că este pregătită pentru orice să poată deveni mamă.

O mamă surogat putea să poarte și să nască copilul ei. În ianuarie 2019, Meghan și soțul ei au contactat o agenție, care a găsit o candidată potrivită, în Canada. La sfârșitul anului, femeia surogat a suferit un transplant de embrioni, dar, după câteva luni, medicii au descoperit că fătul avea malformații, așa că sarcina a trebuit întreruptă.

A început pandemia Covid-19, granițele au fost închise, atfel încât Megan și soțul ei au fost nevoiți să uite de o nouă încercare. Mama fetei a văzut cât de mult suferea fiica ei. Ea și-a propus candidatura pentru rolul de mamă surogat.

Femeia de 54 de ani aflată la menopauză a trebuit să treacă printr-un examen serios și o evaluare psihologică, dar, în final, medicii au ajuns la concluzia că se poate. Marie a început să ia medicamente hormonale care trebuiau să restabilească sistemul reproducător, să construiască endometrul și să pregătească uterul pentru sarcină. Au fost efectuate trei transferuri de embrioni, dar niciunul nu a supraviețuit.

Marie și Meghan deja începuseră să creadă că nimic nu va funcționa, când Marie a rămas însărcinată după a patra încercare.

Femeia este acum la a 30-a săptămână de sarcină și așteaptă nașterea nepotului ei, în ianuarie 2022.

Dacă se naște copilul, Marie va deveni cea mai în vârstă mamă surogat din Australia.

Aproape fiecare al treilea copil în Moldova se naște cu probleme de sănătate

În anul 2023, în Moldova s-au născut 24 de mii de copii, cifra fiind în descreștere cu 11 la sută față de anul precedent.

mamaplus

Din numărul total de bebeluși care au venit pe lume, 7,4 mii s-au născut bolnavi ori s-au îmbolnăvit cu diverse boli, ceea reprezintă 30,2% din numărul total. Datele se regăsesc în raportul Biroului Național de Statistică ”Situația copiilor în Republica Moldova în anul 2023”.

Cel mai des, problemele de sănătate țin de greutatea insuficientă la naștere, infecții specifice perioadei perinatale, suferința respiratorie a nou-născutului, boala hemolitică și pneumopatia congenitală.

Bolile, care cel mai des se întâlnesc în primul an de viață

Datele statistice mai arată că în primul an de viață copiii suferă cel mai des de boli ale aparatului respirator, anemie și boli infecțioase și parazitare:

  • Boli ale aparatului respirator – 768 de cazuri noi la 1000 copii
  • anemie – 104 cazuri noi la 1000 copii
  • boli infecțioase și parazitare – 53 de cazuri noi la 1000 copii
  • afecţiuni din perioada perinatală – 48 de cazuri noi la 1000 copii
  • boli ale sistemului nervos – 24 de cazuri noi la 1000 copii.

Autoritățile anunță lansarea platformei online dedicată opțiunilor alternative în îngrijirea copilului

Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova anunță lansarea platformei online ServiciiAlternative.gov.md, dedicată opțiunilor alternative în îngrijirea copilului. Această inițiativă inovatoare reflectă angajamentul ministerului față de îmbunătățirea calității vieții celor mici și va fi inaugurată simbolic în Ziua Internațională a Copilului, pe 1 iunie.

Platforma este concepută pentru a oferi informații complete și actualizate despre serviciile alternative de îngrijire a copiilor, inclusiv cele organizate de angajatori la locul de muncă, îngrijirea individuală și cea familială.

Prin diversificarea și extinderea serviciilor de îngrijire a copilului, ne propunem să creăm un mediu propice pentru dezvoltarea optimă a fiecărui copil din Republica Moldova”, a declarat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

„Aceste servicii alternative nu numai că vor sprijini dezvoltarea copiilor, dar vor facilita și concilierea vieții profesionale și personale pentru părinți, contribuind astfel la creșterea unei Moldove europene în care fiecare copil are o familie”.

Platforma ServiciiAlternative.gov.md oferă informații despre legislația în vigoare, ghiduri practice pentru implementarea serviciilor, resurse pentru părinți și angajatori, precum și actualizări privind inițiativele ministerului în acest domeniu.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, care a fost un partener strategic în promovarea dezvoltării durabile și incluzive în Republica Moldova.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, alături de copii de 1 iunie. Cum au celebrat sărbătoarea

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) s-a alăturat evenimentului dedicat copiilor cu genericul „Celebrăm copilăria împreună”. Astfel, pentru cei mici au fost organizate activități distractive, precum ateliere de creație, jocuri interactive, demonstrații ale sporturilor tradiționale, dresaj canin și un spectacol cu cai.

Celebrăm copilăria împreună: Jocuri interactive și dulciuri pentru copiiFoto: Telegram/IGSU

Pe parcursul zilei, copiii au avut ocazia să se implice în mai multe activități și au primit dulciuri.

În cadrul programului, subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne au organizat expoziții cu echipamente și autospeciale din dotare, precum și ateliere demonstrative pentru cei mici. 

„Copiii au avut posibilitatea să exploreze autospecialele pompierilor și să facă fotografii cu angajații Inspectoratului. 

De asemenea, IGSU a prezentat publicului ambulanța de tip C1 a Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare, iar medicii și paramedicii au prezentat tuturor doritorilor informații și tehnici privind acordarea primului ajutor. 

Totodată, pompierii au organizat un atelier interactiv în care copiii au probat uniforma salvatorilor, dar și au încercat să refuleze apa din furtunuri”, comunică IGSU.

Oaspeții evenimentului au fost surprinși și de un concert cu participarea mai multor artiști autohtoni.

gallery images

Un copil a suferit arsuri pe față și gât după ce părinții au încercat să aprindă focul în sobă cu benzină
Articolul anterior
Procurorul și-a retras toate învinuirile în cazul lui Gheorghe Petic, acuzat de viol la comandă
Articolul următor