Ce drumuri vor fi reparate în următorii ani. Vezi dacă trec prin localitatea ta

UE va continua să ofere finanţare pentru proiectele de infrastructură din Republica Moldova. În următorii ani, urmează să fie reabilitate peste 700 de km de drumuri, scrie tvrmoldova.md.

Astăzi, Comisarului European pentru Transporturi, Adina Vălean, a inspectat şantierul de construcţie a drumului naţional R1, Chişinău – Ungheni, reparat cu sprijinul Uniunii Europene.Comisarul European pentru Transporturi şi Ministrul Infrastructurii au vizitat şantierul de construcţie a drumului de ocolire a satului Bahmut, parte a drumului naţional Chişinău – Ungheni- Sculeni.

„Acest traseu de drum trece prin câteva sate, acest drum prin sate presupune anumite riscuri – avem şcoli, grădiniţe, instituţii sociale. Atâta timp cât avem această centură aceste riscuri iminente pentru cei care sunt participanţi la traficul rutier este scăzut. “, a declarat ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Lucrările de construcţie a drumului care ocoloşte localitatea Bahmut au demerat în 2018. Drumul va avea o lungime de 6 km, şi două benzi de circulaţie cu o lăţime de 3,5 metri fiecare. Totodată vor fi construite câteva poduri şi trei intersecţii. Lucrările urmează a fi finalizate în martie 2022.

Comisarul european pentru Transporturi a declarat că acest sector de drum va oferi condiţii sporite de siguranţă rutieră pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Păşim pe o finanţare concretă a Uniunii Europene care poate ajuta la dezvoltarea reţelei de infrastructură din R.Moldova. Este o parte mică din ceea ce putem face împreună.” , spune Adina Vălean, comisarul European pentru Transporturi.

Sectorului de drum care ocoleşte satul Bahmut este construit în cadrul “Programului de reabilitare a  drumurilor din Moldova”. Programul este finanţat prin împrumuturi de la BERD şi BEI, şi prin intermediul unei componente de grant oferite de către Uniunea Europeană. Începând din 2022, UE va oferi sprijin financiar pentru reabilitarea drumurilor din Republica Moldova, care vor intră în reţeaua transeuropeană.

Am identificat multe proiecte care pot fi proiecte comune, în care noi Uniunea Europeană putem sprijini atât  financiar dar şi cu asistenţă tehnică. UE, Comisia Europeană în particular sunt alături de Moldova în dezvoltarea acestei conectivităţi absolut necesare pentru dezvoltarea economică, pentru cetăţeni, pnetru companiile din Moldova, care doresc să călătorească şi să exporte în UE “, a adăugat comisarul European pentru Transporturi:

Valoarea totală a Programului de reabilitare a Drumurilor din Republica Moldova este de 496 de milioane de euro, dintre care 26 milioane de euro sunt oferite sub formă de grant din partea Uniunii Europene.

O fetiță de 13 ani a născut în toaletă în timpul unei excursii

Copila și nou-născutul au fost duși la spital, a declarat un purtător de cuvânt al poliției din Oświęcim, sudul Polonia, transmite Onet. Urmează informații care vă pot afecta emoțional.

O poloneză de 13 ani a născut în toaletă în timpul unei excursii

Grupul de elevi a fost găzduit într-o pensiune din Zator, lângă Cracovia, transmite libertatea.ro.

Fetița de 13 ani s-a simțit rău miercuri seară și a născut copilul în toaleta unității de cazare, a precizat Małgorzata Jurecka,  purtătorul de cuvânt al poliției din Oświęcim. 

Nașterea a fost „supravegheată” de un asistent medical al centrului în care se aflau copiii, „care a respectat instrucțiunile telefonice de la secția de urgență a spitalului din Oświęcim”. 

Profesorii care se aflau în excursia școlară au sunat la poliție și la serviciile de urgență.

Tânăra mamă este îngrijită în spitalul din Oświęcim și starea ei este stabilă. Bebelușul a fost internat la Spitalul Universitar din Cracovia, „din cauza complicațiilor de sănătate”. 

Parchetul cercetează acum „o persoană necunoscută pentru raport sexual cu o persoană sub 15 ani”. Dacă făptuitorul este major, el riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 12 ani, conform legislației poloneze. 

Dacă tatăl nu este încă major, chestiunea va fi judecată de un tribunal pentru minori. Potrivit agenției de statistică CIS, în Polonia au fost 306.155 de nașteri la nivel național în 2022, dintre care 171 de mame au avut 15 ani sau mai puțin.

Orășelul European își deschide porțile la Bălți. Agenda evenimentului

Pacea și unitatea pe continentul european vor fi sărbătorite astăzi, 19 mai, începând cu ora 14:00, în municipiul Bălți, unde va fi inaugurat Orășelul European, anunță într-un comunicat Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Orășelul European își deschide porțile la Bălți. Agenda evenimentului

Evenimentul va avea loc în Piața Vasile Alecsandri din orașul Bălți, scrie www.stiri.md.

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, anunță că în Orășelul European din Bălți va găzdui o serie de activități culturale și interactive pentru toate vârstele: pentru copii, tineri și maturi. Iar seniorii – buneii și bunicile – vor putea să se bucure de dansuri, activități sportive, lecții de nutriție și de sănătate.

Totodată la serbare va fi prezentă și Agenția de Dezvoltare Regională Nord care va pune la dispoziția publicului materiale informative despre proiectele de dezvoltare regională implementate în nordul țării inclusiv cu suportul Uniunii Europene, publicații de promovare a turismului, precum și materiale informative despre Uniunea Europeană.

Evenimentul va culmina cu un concert de excepție susținut de Satoshi, Pasha Parfeni și artiștii locali.

Agenda detaliată a evenimentului o găsiți aici.

Eveniment grandios de însemnătate națională la Spitalul clinic municipal ,,Gheorghe Paladi”

Eveniment de anvergură desfășurat la spitalul Clinic Municipal ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău! Conferința științifico-practică națională a celebrat aniversarea de 95 de ani a academicianului Gheorghe Paladi.

La data de 9 mai, comunitatea medicală a marcat 95 de ani de la nașterea academicianului Gheorghe Paladi – personalitate remarcabilă a medicinei autohtone, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, care și-a dedicat peste 70 de ani din viață implementării reformelor medicale, îngrijirii femeilor însărcinate și pregătirii generațiilor de specialiști în obstetrică, ginecologie și chirurgie.

În contextul aniversării remarcabile, Spitalul Clinic Municipal ,,Gheorghe Paladi”, în colaborare cu Departamentul Obstetrică și Ginecologie din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, a organizarea Conferința științifico-practică națională cu genericul „Zilele Gheorghe Paladi: La a 95-a aniversare”.Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 438164927_968217521977948_4271857061643610973_n.jpg

La eveniment au participat oameni de seamă ai lumii medicale, inclusiv specialiști de peste hotare. În calitate de invitați speciali, au fost prezenți academicianul Eva Gudumac, vicepreședinte al Academiei de Științe din Moldova, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, Angela Cutasevici, viceprimar al municipiului Chișinău, Vladimir Bolocan, șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială a Primăriei Chișinău, dar și membri ai familiei savantului.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 444480041_968217315311302_6887319629951567421_n.jpg

Reuniunea profesioniștilor obstetricieni-ginecologi a adus omagii marelui cercetător și medic Gheorghe Paladi accentuând contribuția majoră a academicianului în fortificarea bazelor domeniului obstetrical din țara noastră.

În deschiderea evenimentului, moderatorul conferinței Dr. Olga Cernețchi, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, a subliniat calitățile prețioase ale pedagogului ilustru. ,,Nu poți ajunge la deplina afirmare decât printr-o anevoioasă, laborioasă și îndelungată activitate – anume un astfel de parcurs îl caracterizează pe deplin pe savantul Gheorghe Paladi”, a afirmat președinta comitetului organizatoric al evenimentului.

Programul conferinței a cuprins prezentări și rapoarte despre cele mai recente descoperiri din domeniul obstetrical-ginecologic, inclusiv studii clinice realizate în cadrul spitalului ,,Gheorghe Paladi” și noi metode de tratament al afecțiunilor ginecologice, iar rezultatele cercetărilor științifice au fost publicate în suplimentul revistei ,,Sănătate publică, economie și management în medicină”.

Zelenski afirmă că Ucraina e „întru totul pregătită” de un conflict militar cu Rusia: „Azi au loc intimidări care spun că mâine va avea loc un război”
Articolul anterior
Cântărețul Patric Hanganu i-a făcut o declarație de dragoste iubitei sale în timpul unei emisiuni
Articolul următor