Cred că ești surprinsă că în rubrica de sănătate vom vorbi despre căldură. Da, vom discuta despre valuri de căldură, sau așa zisele bufeuri, pe care orice femeie atingând anumită vârstă le resimte.
Bufeul- este unul din primele semne, care ne vorbește despre faptul că organismul femeii a intrat într-o nouă etapă și anume- reducerea funcției ovarelor, se apropie menopauza. Medicii o împart în trei faze. Premenopauza începe la vârsta de 40-45 ani şi se poate prelungi de la 2 până la 8 ani. Această perioadă se caracterizează prin scăderea capacităţii de reproducere şi dereglarea ciclului menstrual. Ele devin neregulate, mai rare sau din potrivă abundente şi de lungă durată.
Astfel la 2/3 dintre femei încep să apară primele simptome legate de restructurarea hormonală în organism: bufeuri, transpiraţii abundente, excitaţie, insomnie. Peste cîțiva ani, apar schimbări la nivelul mucoaselor şi a pielii, incontenienţa urinei (pierderea involuntară de urină la râs sau tuse), apariţia ridurilor adânci. Simptomele tardive ale menopauzei se manifestă prin modificări ale aparatului cardio-vascular, osteoporoză, creşterea greutăţii corporale şi schimbarea proporţiilor corpului. Pe parcursul perioadei climacterice, de regulă în jurul vârstei de 50-52 ani are loc ultima menstruaţie în viaţa femeii.
Este foarte important să te adresezi la specialist cât mai repede, adică după apariţia primelor simptome menopauzale. Numai atunci, tratamentul va fi eficient şi pentru diminuarea simptomelor menopauzale şi pentru profilaxia posibilelor complicaţii tardive. Medicul ginecolog te va consulta, va indica toate investigaţiile necesare, ca mai apoi pe baza rezultatelor investigaţiilor să-ți recomande tratamentul necesar, luând în consideraţie intensitatea simptomelor, vârsta, şi contraindicaţiile la diverse preparate.
Pe lângă vizita le medic, doamnele care suferă de bufeuri, ar putea ușura sau reduce numărul acestor evenimente puțin plăcute prin urmarea unor recomandări:
- Evită folosirea cafelei și a alcoolului. Ele ar putea declanșa bufeul. Mănâcă câte puțin, dar mai des, astfel nivelul de glucoză și insulina nu va avea picuri, și se va menține stabil, fără a provoca situații suplimentare de stres pentru organism.
- Poartă haine din fibre naturale, care respiră. Astfel căldura de pe suprafața corpului se va evapora în mod firesc, fără obstacole.
-
Noaptea, acoperă-te cu 2 plapume subțiri, așa vei putea regla mai ușor nivelul de confort termic.
- Controlează-ți emoțiile. Orice stres pozitiv sau negativ poate declanșa bufeul. Invăță tehnici de relaxare.
Doresc tuturor o viață confortabilă,
Cu drag, Elena Armașu ”Crizanteme”