Acuzații de tortură la un centru de îngrijire. Angajată: „Directorul a spus că de durere faci infarct și nu ești găsit vinovat”

Acuzații de tortură într-un centru de îngrijire din Zătreni, județul Vâlcea. Reprezentanții unei organizații neguvernamentale au găsit acolo o tânără de 33 de ani, cu malnutriție severă, care zăcea în pat cu o fractură la picior, netratată de 4 luni. Reprezentanții Direcției de protecție a copilului DGASPC spun, însă, că femeia nu avea nicio suferință, scrie digi24.ro.

ACTUALIZARE 14:00 O angajată a povestit, în exclusivitate pentru Digi24, că ea și colegele ei sunt martore la toate aceste drame, fără să poată interveni. Dacă fac sesizări, riscă să rămână fără loc de muncă. Totodată, controalele sunt anunțate din timp, spune aceasta.

Angajată Centrul de îngrijire și asistență Zătreni: „Noaptea, atunci când e liniște, se aude așa, un scâncet. Nici nu știu dacă… Noi, angajatele din centrele de îngrijire, numim chestia asta «glasul durerii».

Legat de fata asta, când s-a discutat cu domnul director și i s-a spus că are piciorul rupt și că ar trebui făcut ceva să nu moară și să avem probleme, dânsul a glumit și a spus că de durere faci infarct și de infarct nu poate fi găsit cineva vinovat.

Ea ar trebui să mănânce mâncare pasată, dar centrul nu are mixer, ca să poți mixa hrana și e hrănită cu hrană solidă. Adică pâine fărâmată în ceva ciorbă teoretic mănâncă. Problema e că ori are o suferință internă, ori din cauza fracturii a slăbit.

La Ortopedie i-a fost pus piciorul în ghips, au adus-o înapoi și recomandarea medicului a fost că se va face control la 3, la 6 luni sau la nevoie, dar după nu a mai fost dusă până acum.

Nu avem nicio posibilitate ca atunci când e o neregulă să o poți… Dacă cumva ai solicitat controlul de la o autoritate de stat, ea vine anunțată cu o săptămână înainte, găsește bine și spune: ne-a solicitat persoana cutare.

La noi e o practică: ai încercat să treci peste conducere și să soliciți un control mai de sus, ori ești sancționat ori ești destituit ori ești mutat la un alt centru”.

Jurnaliștii Digi24 au încercat să obțină o reacție și de la Ministerul Muncii în acest caz, dar instituția a transmis că deocamdată se fac verificări.

Georgiana Pascu, reprezentant Centrul de Resurse Juridice: „În momentul în care noi am intrat în cameră, tânăra respectivă era întinsă pe pat și gemea, plângea. O mână de om, piele și os”.

Povestea Georgianei a ieșit la iveală pe 23 noiembrie. Un apel telefonic anunța că o femeie de 33 de ani este chinuită chiar de cei care ar fi trebuit să aibă grijă de ea. Două zile mai târziu, reprezentanții Centrului de Resurse Juridice au mers într-o vizită neanunțată la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă din Zătreni.

Georgiana Pascu, reprezentant Centrul de Resurse Juridice: „Avea ambele picioare ridicate cumva, îndoite, iar la piciorul drept se vedea că avea o umflătură mare. Angajații ne-au spus că are femurul rupt de aproximativ 4 luni de zile, undeva de la începutul lunii iulie”.

Nimeni nu poate spune ce s-a întâmplat atunci.

Jana Diaconu, director adjunct DGASPC Vâlcea: „Am înțeles că la schimbul de tură, când au fost la evaluarea care se face în fiecare dimineață, au constatat că are o problemă la picior, au chemat ambulanța, au dus-o la spital și a fost internată. De căzut nu are cum să cadă pentru că ea e la pat, nu se mișcă. Nu avea cum să cadă din pat în niciun caz”.

La 4 luni distanță, starea gravă în care au găsit-o pe tânără i-a determinat pe reprezentanții ONG-ului să apeleze 112.

Georgiana Pascu, reprezentant Centrul de Resurse Juridice: „O doamnă doctor, medicul coordonator de la UPU, care mi-a spus că are nevoie ca medicul din centrul din Zătreni să îi confirme că este o urgență medicală. Am întrebat din nou dacă un om de 20 și ceva de kilograme, care plânge într-un pat și are un picior fracturat, poate să reprezinte sau nu o urgență medicală”.

După îndelungi insistențe, femeia a fost preluată de o ambulanță și dusă iar la spital. Medicii i-ar fi recomandat o intervenție chirurgicală la piciorul fracturat.

Procurorii vâlceni au deschis dosar penal şi fac cercetări, între altele, pentru abuz în serviciu şi supunere la rele tratamente în cazul tinerei cu handicap grav. Pe lângă plângerea penală pentru tortură formulată de Centrul de Resurse Juridice, și DGASPC Vâlcea a cerut o anchetă internă la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă din Zătreni.

Povestea unei mame, marcată de violență, alcool și certuri interminabile, care a găsit puteri să lupte pentru alt viitor

Când își amintește de copilărie, Elena reușește cu greu să își ascundă lacrimile. A fost martora unei copilării marcate de violență, alcool și certuri, o realitate înfricoșătoare căreia puțini ar putea să-i facă față, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Dar, în ciuda tuturor acestor obstacole, a găsit în ea puterea de a lupta pentru un alt viitor. La doar 16 ani, cu un copilaș sub inimă, și fără niciun sprijin, s-a trezit singură pe lume. Adolescența i-a fost umbrită de lipsa ambilor părinți, iar fratele în grija căruia se afla i-a întors spatele de îndată ce a aflat că este însărcinată.

La Centrul Maternal „În brațele mamei” a ajuns acum un an, deschizând un nou capitol al vieții sale. Aici a găsit nu doar un adăpost, ci și sprijinul de care avea atât de mare nevoie pentru a merge mai departe. Pentru Elena, cel mai important a fost să găsească un cuibușor sigur, unde să-și crească băiețelul, Victor. Micuțul, care curând va împlini un an, frecventează acum creșa „Gâgâlici,” un serviciu creat de Diaconia pentru a sprijini mamele aflate în situații dificile. La creșă, Victor beneficiază de educație timpurie, grijă și atenția necesară pentru a se dezvolta armonios, oferindu-i Elenei liniștea și timpul necesar să-și continue studiile.

Astfel, tânăra s-a înscris la cursuri de cofetar, a învățat să gătească și și-a dezvoltat abilități în domeniul culinar. Cu ambiție și perseverență, visează să devină bucătar-cofetar și să fie un exemplu demn de urmat pentru băiețelul ei.

În fiecare zi Elena își amintește că, indiferent de obstacolele pe care le întâlnește în viață, poate găsi în ea resursele necesare pentru a învinge și pentru a crea un viitor mai bun pentru mica ei familie. Iar grație pedagogilor sociali și oamenilor de bună credință care susțin cuplurile mamă-copil de la Centrul Maternal va reuși să-și capete independența.


Din 2011, Centrul Maternal oferă mamelor și pruncilor aflați în dificultate un spațiu sigur pentru a rămâne împreună. Sub îndrumarea echipei, mamele învață zilnic să depășească provocările vieții și să își mențină copiii aproape. În cei 13 ani de activitate, Centrul Maternal a sprijinit 205 mame să își păstreze pruncii alături.

În luna decembrie, Misiunea Socială Diaconia desfășoară Campania de Crăciun „În Brațele Mamei” pentru a informa și sensibiliza publicul cu privire la mamele și copiii asistați de Centrul Maternal.

Fiecare poate aleage propriul scenariu de fapte bune prin care să contribuie la susținerea cauzelor Campaniei.

  • Echipele de angajați pot dărui o oră de bunătate sau pot asocia acțiunile tradiționale de Crăciun, precum Secret Santa, licitații, felicitări personalizate și daruri corporative pentru a susține copiii din programele Diaconiei.
  • Donațiile financiare directe, pot acoperi costurile de asistență ale cuplurilor mamă-copil în Centrul Maternal: 4000 lei înseamnă o zi de asistență complexă pentru toate cuplurile mamă – copil, iar 500 – o zi de sprijin pentru o mamă și pruncul ei. 
  • Devenind Patronul proiectelor Diaconiei poți fi alături de beneficiari prin donații constante, pe parcursul întregului an.

Pentru a fi ghidați în alegerea formei potrivite de implicare, dar și pentru a cunoaște mai multe detalii despre nevoile de asistență, puteți apela la numărul de telefon: 067 712 300 sau la email: comunicare@diaconia.md.

Instagram va avea o nouă funcție bazată pe AI care va schimba complet conținutul

Instagram va lansa anul viitor o funcţie de inteligenţă artificială care va schimba orice aspect al filmărilor video, a anunțat şeful platformei, Adam Mosseri, citat de libertatea.ro.

Cu o simplă comandă scrisă, creatorii de conţinut vor putea schimba fundalul, hainele sau aspectul general. Unele editări vor fi subtile, în vreme ce altele vor aduce schimbări substanţiale.

În demonstraţia postată de Mosseri, acesta şi-a schimbat pe rând înfăţişarea, ajungând să poarte o altă haină, un lanţ de aur la gât şi chiar să se transform într-un personaj animat.

Dincolo de numeroasele posibilităţi de alterare a aspectului, rezultatul, cel puţin în prezentarea oferită de companie, pare să fie de o calitate suficient de bună. Aceste facilităţi se bazează pe modelul Movie Gen AI, lansat de Meta în luna octombrie, dar care încă nu este disponibil. Cu ajutorul AI-ului, conţinutul Instagram ar putea face pasul de la falsa înfrumuseţare la caricaturizare.

Trei mașini au ajuns într-un șanț, în urma unui accident în lanț, la Anenii Noi

Trei mașini au fost avariate, după ce au fost implicate într-un accident în lanț, care s-a produs cu puțin timp în urmă pe drumul care face legătura dintre satele Chetrosu și Todirești, din raionul Anenii Noi, scrie pulsmedia.md.

În urma impactului, cele trei automobile au ajuns într-un șanț de pe acostament.

Protest cu peste 40.000 de oameni, la Viena, împotriva lockdown-ului și a vaccinării obligatorii
Articolul anterior
Un antrenor a făcut infarct și a murit, după ce echipa sa a marcat golul victoriei în prelungiri
Articolul următor