A fost anunțat un nou termen de valabilitate pentru semnătura electronică. Cât va costa?

Termenul de valabilitate al semnăturii electronice a fost extins până la cinci ani. Un anunț în acest sens a fost făcut, astăzi, 14 decembrie de către vicepremierul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu, în cadrul unei conferințe de presă. Prin urmare, utilizatorii care dețin la moment o semnătură electronică pot prelungi termenul de valabilitate până la cinci ani, scrie realitatea.md.

„Semnătura electronică oferă siguranța de care avem nevoie în mediul online. Prin urmare, extinderea valabilității a certificatului cheii publice este posibil deja începând de astăzi prin intermediul portalului online semnătura.md. Trebuie doar să depuneți această solicitare de a beneficia de acest serviciu” a spus Gheorghe Pantaz, șeful Direcției Tehnologii Informaționale, Serviciul Tehnologiei Informației și Securitate Cibernetică

În Parlament a fost aprobat în primă lectură legea serviciilor publice care prescrie că  serviciile se vor presta preponderent în format electronic, iar rezultatul servicile va fi preponderent nematerial, adică document electronic. 

„Venim cu niște soluții noi pentru cetățeni. Noi în Republica Moldova avem câteva tipuri de semnături pe care putem să le utilizăm. Există buletinul electronic, pentru mediul de afaceri este Tokenul USB, care are certificate digitale pe ele, există semnătura electronică din 2012. Toate aceste lucruri nu descătușează oamenii, în măsura în care ne dorim, pentru a utiliza semnăturile pe larg și să genereze tranzacții electronice în contextul serviciilor electronice. De aceea facem un pas pentru a îmbunătăți această situație”, a spus  vicepremierul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu.

Prețul pentru o semnătură electronică  pe un termen de până la cinci ani va costar 650 de lei. Menționăm că semnătura electronică până în prezent a avut o valabilitate de până la doi ani.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Vladimir Putin, comentariu ironic despre renumărarea voturilor în România

Preşedintele rus Vladimir Putin a comentat în mod ironic, luni, decizia de a efectua o renumărare voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România după victoria surprinzătoare a candidatului pro-rus Călin Georgescu, relatează EFE, potrivit Agerpres citată de observatornews.ro.

„Un candidat nu a fost pe placul autorităţilor şi au decis să repete numărarea voturilor”, a afirmat Putin în timpul unei întâlniri cu tineri oameni de ştiinţă, transmisă la televiziune.

EFE precizează că Biroul Electoral Central din România a decis săptămâna trecută renumărarea celor 9,4 milioane de voturi exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale, prin ordin al Curţii Constituţionale.

Călin Georgescu a câştigat cu aproape 23% primul tur al scrutinului prezidenţial, în faţa candidatei pro-europene Elena Lasconi, care s-a clasat pe locul al doilea, cu doar 2.740 de voturi mai mult decât premierul social-democrat, Marcel Ciolacu, care s-a clasat pe locul al treilea, reaminteşte agenţia spaniolă de presă.

Curtea Constituţională din România a validat luni seara primul tur al alegerrilor prezidențiale din Român ia, respingând solicitarea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin, turul doi urmând să aibă loc pe 8 decembrie.

House of Gucci: o poveste memorabilă despre ambiții, răzbunare și glamour
Articolul anterior
Mai mulţi taximetrişti protestează în faţa Primăriei Capitalei. Ce revendică aceştia
Articolul următor