Primăria Chișinău a lansat un site informativ dedicat turiștilor capitalei

Primăria municipiului Chișinău a lansat, în premieră, o pagina web dedicată orașului turistic. Proiectul a fost realizat de Direcția generală economie, comerț și turism și are scopul de a oferi date despre cele mai importante evenimente și informații turistice din Chișinău disponibile în trei limbi – româna, rusă și engleză.

Astfel, pe site-ul visit.chisinau.md, poate fi accesată informație utilă – istorică sau culturală cu descrierea celor mai însemnate obiective turistice ale capitalei de la clădiri istorice, monumente, teatre și muzee, până la troleibuzul turistic. 

Tot aici sunt disponibile recomandări pentru activități în aer liber sau programele evenimentelor naționale și locale, pentru toți cei care vizitează orașul sau împrejurimile. 

De asemenea, harta interactivă oferă posibilitatea de identificare a obiectivelor de interes, locația acestora, precum și o scurtă descriere însoțită de audio ghiduri. 

Navigând pe site oaspeții capitalei pot face cunoștință cu personalități marcante ale epocii moderne sau contemporane, care au contribuit semnificativ la imaginea pozitivă a orașului și au dus faima acestuia peste hotarele țării. 

Pagina web va fi actualizată periodic de reprezentanții subdiviziunii de profil cu informații despre cele mai importante evenimente din capitală.

Kate Middleton și Prințul William împlinesc 13 ani de căsnicie

Kate Middleton și Prințul William s-au căsătorit în urmă cu 13 ani, pe 29 aprilie 2011, în cadrul unei ceremonii spectaculoase, la Westminster Abbey din Londra. O sărbătoare legală a fost declarată în această zi în Regatul Unit. Deși au trecut 13 ani de la fastuosul eveniment, nimeni nu poate uita rochia Alexander McQueen a Prințesei, diadema Cartier Halo împrumutată de la Regina Elisabeta sau sărutul cuplului de pe balconul Palatului Buckingham, scrie unica.ro.

Kate și William s-au cunoscut pe vremea când erau colagi la Colegiul St. Andrews în 2003 și, deși și-au păstrat dragostea în mare parte ascunsă în timpul anilor de facultate, în cele din umră au fost nevoiți să o prezinte întregii lumi. Nunta lui William și Kate a fost o manifestare prin excelență a fastului regal, însă nu este de mirare ținând cont că cei doi vor ajunge Regele și Regina Marii Britanii.

Așa cum este obișnuit în cazul nunților regale, au existat numeroase speculații cu privire la rochia de mireasă, iar aceasta cu siguranță nu a dezamăgit. Rochia de mireasă a lui Kate Middleton a fost o creație uluitoare concepută de Sarah Burton pentru Alexander McQueen și a devenit imediat una dintre cele mai iconice rochii de mireasă din toate timpurile. Creația personalizată din fildeș și dantelă s-a inspirat clar din rochia de mireasă a lui Grace Kelly, așa cum se vede din mânecile lungi din dantelă, decolteul în V, fusta plină și trena lungă.

Burton și Kate au inclus detalii sentimentale în aspect, cum ar fi trandafiri din dantelă tăiate manual, narcise, ciulini și trifoi țesute în mâneci pentru a simboliza Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord. Burton a cusut și o panglică albastră în interiorul rochiei pentru a reprezenta „ceva albastru”. Kate Middleton și-a accesorizat rochia de mireasă cu tiara Cartier Halo, care i-a fost împrumutată de regina Elisabeta a II-a.

Kate Middleton s-a machiat singură în ziua nunții

Într-o mișcare neconvențională, Kate Middleton și-a făcut propriul machiaj de nuntă, în loc să aducă un profesionist pentru ziua cea mare. Cu toate acestea, ea a fost pregătită corespunzător. În săptămânile premergătoare nunții, Kate a luat lecții de machiaj de la echipa lui Bobbi Brown, primind „asistență în materie de machiaj” de la artistul de make-up al mărcii, Hannah Martin.

Aspectul final a fost unul perfect, întrucât mireasa a optat pentru obaji roșii însoțiți de un smokey eye gri ce i-a completat coafura.

„Catherine arăta absolut uluitoar. Nu aș fi schimbat nimic la machiajul ei. Arăta frumoasă, proaspătă și, cel mai important, fericită”, a spus la vremea respectivă Brown.

Lista de invitați i-a dat bătăi de cap lui William

Într-un interviu din 2012, Prințul William a dezvăluit că el și viitoarea sa mireasă s-au luptat cu lista de invitați pentru nuntă.

„Mi s-a dat o listă la prima întâlnire cu 777 de nume și nu știam niciunul dintre ele. A fost un pic descurajantă și a fost ca și cum asta pare să fie lista de invitați aranjată – nu există loc pentru prieteni sau familie”, a spus atunci Prințul William.

Însă, Prințul de Wales a apelat la bunica lui, regretata regină Elisabeta a II-a pentru „sprijin moral” și „un pic de sprijin”, pe care ea le-a oferit cu bucurie.

„Ea a spus: „Nu fi atât de ridicol, scapă de listă și începe de la prietenii tăi””, i-a răspuns aceasta.

Pe lângă prietenii apropiați și familia, membri ai familiiilor regale din străinătate, diplomații și politicienii, câteva vedete de top au ajuns și pe lista invitaților. Unii dintre invitații celebri ai nunții ai lui William și Kate au fost David și Victoria Beckham, Sir Elton John și partenerul său, David Furnish, actorul Rowan Atkinson și regizorul Guy Ritchie.Official Portraits of the wedding of Prince William and Catherine Middleton, London, Britain - 29 Apr 2011

Istoria verighetei Prințesei Catherine

În timpul ceremoniei de nuntă, mirele i-a pus o verighetă simplă pe deget lui Kate Middleton, care mai târziu avea să ajungă după inelul de logodnă cu safir ce i-a aparținut Prințesei Siana. Verigheta Prințesei Catherine a fost făcută dintr-o pepită de aur galez ce se află în familia regală de secole. Acea pepită a fost folosită pentru a face verighete pentru Regina Elisabeta, Prințesa Diana și Meghan Markle, printre altele.

William nu a primit o verighetă în timpul ceremoniei pentru că așa și-a dorit el. Un consilier de la Palat a vorbit despre lipsa verighetei mirelui, înainte de nuntă, spunând: „Totul depinde de preferințele personale. Nu este genul care să poarte bijuterii. Nu a purtat niciodată niciuna. A decis că nu vrea să poarte una nici acum”.

Alegerea de a renunța la verighetă nu este una neobișnuită în familia regală, deoarece bunicul său, Prințul Philip, nu a purtat niciodată o verighetă.

Secretul din buchetul de mireasă al lui Kate Middleton

Deși existau sute de zeci de aranjamente florale care împodobeau atât Westminster Abbey, cât și Palatul Buckingham, niciun buchet de flori nu era la fel de important ca buchetul pe care Kate îl ținea în mâini. Acesta a fost realizat din crin de vale, zambile și o crenguță de mirt, așa cum este tradiția regală. Însă, Kate a vrut să adauge o floare specială, cu trimitere la viitorul ei soț: o floare europeană numită „Sweet William”.

Westminster Abbey a fost decorată cu șase arbori de arțar englezesc și doi arbori de carpen, toți având o înălțime de 6 metri pentru a oferi spațiului o ambianță destul de naturală și plăcută. Un covor roșu lung a străbătut culoarul de la ușile duble până la altar. Continuare pe www.unica.ro

Maia Sandu îi felicită pe cetățenii moldoveni: ,,De 10 ani călătorim liber, fără vize, în Uniunea Europeană”

Parlamentul European vota, pe 28 aprilie 2014, abolirea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova, iar statul nostru devenea primul din Parteneriatul Estic care beneficia de acest regim. Datele Ministerului Afacerilor Externe arată că, timp de zece ani, peste 2,54 de milioane de cetățeni ai R. Moldova au efectuat peste 31 de milioane de călătorii în statele din spațiul Schengen.

În prezent, fără vize în UE pot călători toți deținătorii pașapoartelor biometrice moldovenești, inclusiv cei cu reședința în regiunea transnistreană.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj în contextul evenimentului.

,,De 10 ani călătorim liber, fără vize, în Uniunea Europeană. Moldovenii sunt europeni și merită să trăiască liber, să călătorească unde vor, să muncească unde vor, așa ca toți cetățenii europeni. Este esențial să devenim stat membru al UE nu doar ca libera circulație să rămână garantată, ci și pacea, bunăstarea și democrația”, a transmis Maia Sandu.

Președintele american Joe Biden a vorbit deschis despre o perioadă grea a vieții sale

Președintele american Joe Biden a vorbit deschis despre o perioadă grea a vieții sale și despre ce a îndurat după ce soția și fiica sa au murit într-un accident de mașină.

Într-un interviu, Joe Biden a dezvăluit că a luat în considerare să se sinucidă după ce soția sa, Neilia, și fiica lor de 13 luni, Naomi, au murit în decembrie 1972.

„Nu beau. Niciodată nu am băut. Dar atunci am stat și m-am gândit să scot o sticlă de whiskey. Și m-am gândit, de fapt, că nu trebuie să fii nebun ca să te sinucizi. Dacă ai fost în vârful muntelui crezi că nu vei mai fi niciodată acolo. Pentru un moment scurt m-am gândit să merg la podul Delaware Memorial și să sar, dar am doi copii”, a povestit Biden.

Interviul live acordat pentru un post de radio în New York a fost o surpriză pentru ascultători deoarece nu fusese anunțat înainte.

sursa

Costurile catastrofelor naturale, estimate la 250 de miliarde de dolari în 2021
Articolul anterior
Sat de lipoveni, cu tradiții de peste o sută de ani
Articolul următor