Țara care pune taxă pe sare! Autoritățile promovează o viață mai sănătoasă

După o taxă pe zahăr implementată din 2017, urmează una pe sare. Autoritățile susțin că aceste impozite sunt menite să apere cetățenii, în ideea de a promova o viață mai sănătoasă pentru locuitorii urbei. Astfel produsele vândute care conțin multă sare vor fi taxate în plus, scrie foodstory.ro.

Autoritățile din Thailanda au amânat aplicarea taxei pe sare ce ar fi trebuit să intre în vigoare în 2021, dar au în vedere aplicarea acesteia de anul viitor, cu o perioadă de grație de 1 sau 2 ani pentru a se adapta industria.â

Scopul autorităților este să scadă consumul cu 20% în zece ani, ceea ce este în concordanță cu o  taxă pe zahăr din 2017, care a condus la o reducere a conținutului de zahăr din băuturile dulci.

Sarea, aliment vital

Sarea este un aliment vital, care a început să fie consumat din perioada neolitică, atunci când oamenii au început să-şi diversifice alimentaţia şi să mănânce produse vegetale.

Fără sare, organismul uman s-ar afla într-un mare dezechilibru. Funcţia primară a sării este aceea a menţinerii echilibrului de lichide în corpul uman. Lipsit de sare acest echilibru este periclitat, iar organismul se află în pericol de deshidratare. 

Toate funcţiile vitale, inclusiv impulsurile nervoase şi bătăile inimii, depind de echilibrul corect între sare şi apă şi se poate spune că organismul uman este programat genetic să aibă nevoie de sare.

Cât de dăunătoare este sarea în exces

Este cunoscut că aportul excesiv de sare dăunează sănătăţii. Diferite boli legate de consumul extrem de sare includ hipertensiune arterială, boli coronariene și diabet, care sunt răspândite în Thailanda. Totodată, consumul în exces de sare mărește pierderea calciului prin urină ceea ce, în timp, conduce la carențe și la fragilizarea oaselor, ceea ce se va traduce, odată cu înaintarea în vârstă, prin dezvoltarea osteoporozei.

Bucătăria thailandeză

Trăsătura cea mai definitorie pentru mâncarea thailandeză este reprezentată de echilibrul celor patru caracteristici: picant, acru, sărat și dulce. Toate preparatele trebuie să includă aceste patru arome. Abundența condimentelor și mirodeniilor este o caracteristică a felurilor de mâncare ale acestei țări.

Un pachet de tăiței, produs de bază acolo, conține 80% din consumul de sare recomandat de OMS pentru o zi. 10% din populație are probleme cu rinichii, din cauza consumului excesiv.

Cum putem reduce consumul de sare?

Pentru a reduce aportul de sare din organism, pe lângă micșorarea cantității pe care o adăugam în mancare, este important să renuntam sau să consumăm cu moderație alimentele de tip fast-food și alimentele procesate. O cantitate mare de sare se află în mezeluri, murături, măsline, supe instant și conserve. Și pâinea din comerț conține o cantitate mare de sare.

Taxa pe sare a schimbat istoria!

Franţa, India şi China au avut de tras din pricina taxei pe sare, una dintre cele mai controversate dări din istoria omenirii. Această taxă e parţial responsabilă pentru destrămarea Imperiului Chinez şi unul dintre factorii care au declanşat Revoluţia franceză. În India, Ghandi a condus un protest împotriva impozitării puse pe sare în 1930. Şi britanicii au avut, la un moment dat, taxă pe sare.

Caz șocant! Un bărbat care era taximetrist ”în afara legii” în Capitală a fost snopit în bătaie și tăiat cu cuțitul de doi tineri

Un bărbat a ajuns la spital, după ce a fost bătut și rănit cu un cuțit de către doi tineri. Cazul a avut loc sâmbătă, 21 decembrie, în jurul orei 21:00, pe strada Nicolae Dimo, din sectorul Rîșcani al capitalei, scrie PulsMedia.MD.

Victima s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 41 de ani, care a fost bătut rău de către doi indivizi de 28 și respect 32 de ani. Acesta ar fi declarat polițiștilor că a luat în chirie o mașină de marca Skoda Octavia, cu care timp de trei zile ar fi activat ilegal ca taximetrist Yandex.

Ulterior, în seara cu pricina la ușa apartamentului său, au venit doi indivizi ca să ia banii pentru chiria mașinii, iar pentru că acesta nu ar fi avut să le dea acestora suma de 1500 de lei, cei doi l-au snopit în bătaie și l-au înjunghiat cu un cuțit.

La fața locului a intervenit un echipaj medical care l-au transportat pe bărbat la Institutul de Medicină Urgentă unde a fost diagnosticat cu fractură maxilarului inferior, fractură corpului mandibulei, două plăgi tăiate 2 nepenetrate, printre care o plagă tăiată pe coapsa dreaptă pe suprafața posterior-laterală, iar altă plagă tăiată pe brațul drept pe suprafața postero-laterală cu traiectorie oblicsuperior-medial.

Oamenii legii cercetează cazul pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs incidentul, dar și stabilirea locului și identității agresorilor, cu ulterioara reținere a acestuia.

Ofițerii CNA au descins cu percheziții matinale la Postul Vamal Leușeni

Ofițerii Centrului Național Anticorupție ar fi descins în această dimineață cu mai multe percheziții la Postul Vamal Leușeni, scrie PulsMedia.MD.

Acțiunile de urmărire penală îi vizează pe mai mulți vameși, domiciliile cărora în prezent sunt percheziționate de mascații CNA.

Call-centru din Capitală, care păcăleau oameni prezentându-se drept „brokeri”, sub pretextul instruirii în domeniu, destructurat de oamenii legii

Ofițerii Secției investigații infracțiuni economice a Direcției de Poliție Chișinău, în comun cu polițiștii și procurorii de la Botanica și cu suportul mascaților din BPDS ,,Fulger”, au destructurat activitatea unui call-centru din capitală, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Suspecții contactau victimele prin intermediul rețelelor de socializare și, prezentându-se drept „brokeri”, sub pretextul instruirii în domeniu, însușeau mijloace bănești prin intermediul portmoneului electronic.

Prejudiciul cauzat victimelor se ridică la sute de mii de lei.

În timpul perchezițiilor, oamenii legii au depistat în incinta clădirii mai mulți tineri care erau instruiți în domeniu, în lipsa actelor ce ar legifera prezența și acțiunile acestora.

Polițiștii au ridicat mai multe sisteme de calcul, telefoane mobile și înscrisuri de ciornă care urmează a fi analizate.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru escrocherie, iar conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de până la 8 ani.

Averea uriaşă strânsă de Andra în 20 de ani de carieră. Este una dintre cele mai bine plătite artiste din România
Articolul anterior
Teste PCR la prețul de 300 de lei în laboratoare de stat. Numerele de telefon pentru programări
Articolul următor