Ruta specială a troleibuzului turistic, pentru cei mici, pe durata Sărbătorilor de Iarnă

Primăria municipiului Chișinău informează că în contextul sărbătorilor de iarnă, pe străzile capitalei, va circula o rută specială de troleibuz cu genericul „Cunoaște orașul alături de Moș Crăciun”, scrie radiochisinau.md.

Astfel, copiii însoțiți de părinți, vor putea descoperi magia sărbătorilor de iarnă și legendele orașului Chișinău. Prima rută va circula vineri, 17 decembrie, ora 16:00.

Troleibuzul turistic va circula în zilele de sâmbătă și duminică, conform unui program stabilit, pentru perioada 18-19 decembrie și 25-26 decembrie 2021:

I rută: ora 11:00 (excursie în l. română);

II rută: ora 13:00 (excursie în l. rusă);

III rută: ora 15:00 (excursie în l. română);

De asemenea, în perioada 03-09 ianuarie 2022, troleibuzul turistic, va circula după cum urmează:

I rută: ora 11:00 (excursie în l. română);

II rută: ora 13:00 (excursie în l. rusă).

Totodată, peste 100 de copii din centrele de plasament din capitală, vor beneficia  pe durata a 5 zile de excursii cu troleibuzul turistic.

Punctul de pornire: Porțile Sfinte (Arcul de Triumf), iar la finalul călătoriei, toți copiii vor primi dulciuri din partea lui Moș Crăciun.

Capacitatea de îmbarcare în troleibuzul turistic va fi permisă în limita de persoane, așezate pe scaune, iar copii până la 7 ani, în mod obligatoriu, urmează a fi însoțiți de un părinte. Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic constituie – 30 lei.

Caz revoltător în Capitală. Un bărbat a început să-și agreseze fizic soția și copilul în stradă

Caz revoltător în Capitală. Un bărbat a început să-și agreseze fizic soția și copilul în stradă.

Incidentul a fost publicat pe paginile de socializare de către bloggerița Katy Black, care a alertat Poliția.

Potrivit ofițerului de presă Scripnic Svetlana, cazul a avut loc pe strada Independenței, 5a din sectorul Botanica, transmite www.stiri.md.

Oamenii legii au precizat că situația s-ar fi creat în urma unui conflict în familie. La momentul venirii poliției acesta se afla acasă.

Astfel, batalionul de patrulare și reacționare operativă a intervenit pentru a-l reține și a-l conduce la inspectorat.

Oamenii legii au precizat că urmează să decidă ce pedeapsă riscă.

Activista Maria Olar, despăgubită moral cu o mie de euro pentru că a fost silită să vorbească în limba rusă

O femeie din Chişinău, despăgubită moral cu o mie de euro pentru că a fost silită să vorbească în limba rusă.

O femeie din Chişinău va primi de la stat despăgubiri de 20.000 de lei (peste 1000 de euro) pentru că a fost impusă să participe la un proces de judecată care s-a desfăşurat în limba rusă la Judecătoria Comrat, scrie evz.ro.

Decizia a fost luată de Judecătoria raionului Cimişlia, care a constatat că reclamanta a fost discriminată pentru că a fost impusă să participe la un proces de judecată care s-a desfăşurat în limba rusă, fără să i se ofere un translator.

EvZ a realizat anterior o anchetă în care se arăta că în unele instanţe din Republica Moldova şedinţele de judecată au loc în limba rusă.

Decizia este cu drept de atac în Curtea de Apel Comrat. Instanţă în care o bună parte din şedinţele de judecată au loc în limba rusă.

Activista de la Chişinău, Maria Olar, cunoscută pentru proteste excentice, a depus o plângere în instanţa civilă în care cerea de la Judecătoria Comrat prejudicii de 200.000 de lei (peste 10.000 de euro) pentru că a fost judecată în limba rusă. Femeia a fost contravenientă într-un dosar pornit pentru defăimare la solicitarea fostei başcane, Irina Vlah.

„Am solicitat ca şedinţele de judecată să se desfăşoare în limba română. Dar am fost refuzată. Am recuzat judecătorii. Fără rezultat. I-am cerut magistratului Denis Guţu ca şedinţa să aibă loc în română. A refuzat. Eu am filmat momentul. Iar Guţu a chemat poliţia. Am fost amendată cu 900 de lei (cca 45 de euro).

Nimeni nu vrea să vorbească în română acolo. Se uită grefierele la tine şi îţi spun că nu înţeleg ce vorbeşti. Am contestat la Curtea de Apel Comrat. Tot în rusă au fost şedinţele. Dar acolo mi-au propus un traducător. Apoi au făcut şedinţă în lipsa mea. Au emis încheiere pentru prescripţie”, a declarat pentru EvZ Olar.

Femeia spune că a solicitat strămutarea dosarului la Curtea Supremă de Justiţie, dar a fost refuzată. În schimb, Consiliul pentru Egalitate i-a admis plângerea, constatând discriminarea.

Limba rusă, limbă de bază în instanţele din Găgăuzia

Limba rusă este la ea acasă în Judecătoria Comrat, Curtea de Apel Comrat şi oficiul Taraclia al Judecătoriei Cahul.

Unii magistraţi din Republica Moldova sfidează Legea funcţionării limbilor şi normele constituţionale, făcând şedinţe şi emiţând decizii doar în limba rusă. Aceştia justifică încălcarea legislaţiei lincvistice printr-o breşă lăsată în Constituţie şi în câteva legi de către guvernarea agro-socialistă din Republica Moldova din anii 90.

Articolul 118 din Constituția Republicii Moldova prevede că „procedura judiciară se desfăşoară în limba moldovenească”.Aceeaşi normă mai stipulează că, în condiţiile legii, procedura judiciară se poate efectua şi „într-o limbă acceptabilă pentru majoritatea persoanelor care participă la proces”.

Articolul 9 din Legea privind organizarea judecătorească, care datează din 1995, prevede că „procedura judiciară se poate desfăşura şi în altă limbă, în condiţiile Legii cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova”.

Totodată, în cazul când procedura judiciară se efectuează în altă limbă, documentele procesuale judiciare se întocmesc în mod obligatoriu şi în „limba moldovenească”.

Limba rusă, exclusă oficial din instituţiile publice

În 2020, guvernarea socialistului pro-rus Igor Dodon a adoptat nouă lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Aceasta prevedea că urmărirea penală și procedurile judiciare în cauze penale, civile, contravenționale și în arbitraj în Republica Moldova se desfășoară în limba de stat. Sau într-o limbă acceptată de majoritatea persoanelor participante la proces.

În 2021, această lege a fost declarată neconstituţională.

În martie 2023, deputații pro-europeni au votat în lectura a doua proiectul de lege care prevede substituirea sintagmelor „limba moldovenească”, „limba maternă” și „limbă de stat” cu sintagma ”limba română”.

Totuşi, această modificare legislativă nu a rezolvat problema utilizării pe scară largă a limbii ruse de către unele instanţe judecătoreşti.

Doi tineri din Capitală, reținuți pentru tentativă de omor asupra unui taximetrist. Bărbatul a opus rezistență și a reușit să scape

Victima, un bărbat de 55 de ani, care activează ca taximetrist, a comunicat polițiștilor că în noaptea de 23 aprilie curent a primit o comandă de a transporta două persoane din Chișinău spre Strășeni. În apropierea localității Negrești, unul dintre pasageri a solicitat stoparea automobilului, apoi i-ar fi aplicat șoferului o lovitură cu o sticlă în regiunea capului și au intenționat să-l stranguleze cu o centură.

Bărbatul a opus rezistență și a reușit să scape de suspecții care, au fugit într-o direcție necunoscută. În urma măsurilor speciale de investigație și urmărire penală întreprinse de polițiștii din Strășeni, cu suportul  ofițerilor de investigație din cadrul INI, sub conducerea procuraturii Strășeni suspecții au fost localizați și reținuți.    Bănuiții sunt originari din raioanele Rîșcani și Sîngerei, iar unul dintre ei nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind judecat pentru furt, jaf și huliganism.   Suspecții au fost reținuți pentru 72 de ore, iar conform legislației în vigoare aceștia riscă închisoare de la 10 la 15 ani. 

Maia Sandu s-a întâlnit, la Bruxelles, cu Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev
Articolul anterior
Mitropolitul Vladimir l-a felicitat pe separatistul Krasnoselski pentru ”victoria uimitoare” din așa-zisele „alegeri prezidențiale”
Articolul următor