Creștinii ortodocși de stil vechi din Republica Moldova îl cinstesc pe Sf. Sava cel Sfinţit. Sfântul Sava este considerat în popor ocrotitorul copiilor, bolnavilor şi a celor posedaţi, scrie Regional.md.
Sava a trăit în vremea împăratului Teodosie cel Mic. S-a născut în Capadocia, în anul 439. Părinţii lui se numeau Ioan şi Sofia. La vârsta de opt ani, tatăl său care era militar, îl lăsă în grija unchiului.
Sfântul Sava era foarte înţelept. Acesta a renunţat la averea lasată, căci din cauza ei se certau rudele sale şi plecă la mănăstirea Sf. Flaviana, unde devine novice, iar la vârsta de 17 ani devine călugăr. Apoi după aproape zece ani pleacă la mănăstirea din Palestina, unde Passarion cel Mare, astfel la vârsta de 18 ani rămâne timp de 17 ani. Alege apoi sihăstria, părăsind-o doar sâmbăta pentru a participa la slujbe. După alți 5 ani, pleacă în pustiul Iordanului, stabilindu-se alături de cuviosul Gherasim al Iordanului. Peste un timp, au început să i se alăture ucenici, iar în anul 484 a fost construită prima biserică-peşteră, care a devenit biserica principală a Complexului monahal a Sf. Sava. În total în pustiul Iordanului Sf. Sava a pus bazele a şapte mănăstiri. Pe timpul domniei patriarhului Salustius (486-494) călugării pustiului palestinian s-au adresat cu o rugăminte să-i numească pe Teodosie şi Sava arhimandriţi şi conducători ai tuturor complexelor monahale de pe lângă oraşul Sfânt.
Sf. Sava a alcătuit și prima regulă monastică a slujbelor dumnezeiești de peste an, așa-numitul „Tipic de la Ierusalim” care a fost acceptat de mănăstirile din întreaga Palestină.
A plecat în lumea celor drepţi în Palestina, în ziua de 18 decembrie 532, la vârsta de 94 de ani. În secolul al XII-lea, trupul Sfântului Sava a fost luat de cruciaţi şi dus la Veneţia. Acesta a fost adus înapoi la Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfinţit abia după înțelegerea dintre Papa Paul al VI-lea şi Patriarhul ortodox grec Atenagora, în cadrul vizitei papei în Ţara Sfântă, în anul 1965.
Sf. Sava a luptat pentru dreapta credință și împotriva mișcărilor monofizită și origenistă din acea vreme. S-a adresat el însuși împăraților romani din Constantinopol (în 511 lui Anastasie I, iar în 531 lui Iustinian cel Mare), căutând să-i convingă să se opună acestor mișcări eretice.
Moaştele sale sunt considerate făcătoare de minuni, iar credincioșii se roagă zilnic către el şi cred că îi va proteja.
Sfântul Sava în tradiția populară
În popor se credea că Sava e o femeie sfântă, care a zăcut de vărsat de vânt și care, din pricina vărsatului care i-a ieșit într-un ochi, e chioară. De aceea în această zi se iau trei lumânări de ceară curată și se pun la icoana Sf. Sava, în speranţa că acesta îi vor ajuta pe oameni să înfrunte boala.