Sărbătorile bat la ușă! Creștinii ortodocși de stil vechi îl cinstesc astăzi pe Sfântul Nicolae, cel care anunță sosirea Crăciunului

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae, supranumit „Făcătorul de minuni” și considerat un simbol al milosteniei, al generozității și al faptelor bune, ocrotitorul copiilor, văduvelor, orfanilor, soldaților și al marinarilor, scrie moldpres.

Sărbătoarea este importantă pentru credincioși, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul ecumenic.

Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în ținutul Lichiei, într-o familie cu credință în Dumnezeu. Avea un unchi episcop care i-a sfătuit pe părinții săi să își îndrepte fiul către slujirea Bisericii. Nicolae a devenit preot, trăind în post și rugăciuni, cu frică de Domnul.

După moartea părinților săi, a moștenit o avere însemnată, din care a dăruit foarte mult celor săraci, ajutându-i pe cei aflați în nevoie. “S-a ridicat la cele veșnice după ce a trăit îndelungat, timp în care a săvârșit foarte multe fapte bune. Din sfintele lui moaște a izvorât mir și multe minuni s-au făcut de atunci”, indică mai multe surse.

Ziua de 19 decembrie este una plină de tradiții și obiceiuri din popor. Este totodată ziua de Moș Nicolae, așteptată mai ales de cei mici. În fiecare an, în noaptea de 18 spre 19 decembrie, copiii își lustruiesc ghetele, pentru că Moș Nicolae vine să le aducă daruri, dacă au fost cuminți. Totodată, se zice că “cei obraznici vor primi o nuielușă în loc de dulciuri și cadouri”.

Tradiția spune că Moș Nicolae vine pe un cal alb și este protectorul celor nevoiași și al orfanilor. Se mai crede că Sfântul Nicolae are puterea de a-i salva pe marinarii de la înec și că apără văduvele și soldații pe timp de război.

De Sfântul Nicolae, în case se aduc crengi de pomi fructiferi care se pun în apă pentru a înflori până de Anul Nou. Dacă acest lucru se întâmplă, anul următor va fi unul plin de belșug.

Există obiceiul, la sate, ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou. În popor se zice că de la Sfântul Nicolae ziua începe să se mărească câte puțin.

Sărbătoarea este cinstită de numeroși creștini ce îi poartă numele. În Republica Moldova peste 50 de mii de oameni își sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae. Este vorba de toți cei care poartă numele de Nicolae sau nume derivate din acesta precum Nicoleta, Nicușor, Niculiță, Niculina, Nicu, Nicola, Nicoară, Neculai, Nae. 

Pieredere în Serviciul Vamal al R. Moldova

Cu profundă tristețe, Serviciul Vamal al R. Moldova anunță trecerea în neființă a colegului locotent colonel al Serviciului Vamal, Alexei Vacarița, la vârsta de 48 de ani, informează unica.md cu referire la un comunicat al Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

”Cu o carieră profesională de 24 de ani dedicată Serviciului Vamal, datorită profesionalismului și devotamentului, domnul Alexei Vacarița a avansat în parcursul său profesional, începând de la inspector principal, iar mai apoi șef al postului vamal Otaci, șef al postului vamal Criva 1 și șef al postului vamal Volcineț.

Pe parcursul perioadei sale îndelungate de activitate, dl Vacarița s-a remarcat ca un funcționar dedicat serviciului și îndeplinirii obligațiilor în mod conștiincios, și a fost nu doar un coleg devotat, dar și un exemplu de cumsecădenie, bunătate și corectitudine, fiind respectat și apreciat pentru calitățile sale umane și manageriale.

Pentru atitudinea conștiincioasă față de exercitarea atribuțiilor de serviciu și realizările obținute în cadrul activității profesionale, a fost apreciat cu Insigna “Eminent al Serviciului Vamal”, Medalia „Pentru serviciul impecabil” – clasa III, Insigna “Colaborator onorific al Serviciului Vamal” și Diploma de Onoare a Serviciului Vamal.

În aceste clipe de profundă durere, aducem un ultim omagiu pentru dedicarea și contribuția sa semnificativă în activitatea vamală și exprimăm sincere condoleanțe familiei și celor dragi pentru această pierdere incomensurabilă, păstrându-i vie amintirea mereu în inimile noastre.”, se arată în comunicat.

Misiune cu lacrimi și emoții. Un băiețel s-a grăbit să vină pe lume în ambulanță

Deseori echipele AMU au parte de misiuni inedite cu lacrimi de bucurii și fiori. Echipa de asistență medicală urgentă PAMU Cărpineni din cadrul SAMU Hîncești a avut parte de o intervenție specială, asistând nașterea unui băiețel în autoambulanță, informează unica.md cu referire la un comunicat al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Minunea s-a produs la data de 07 iulie curent. La ora 03:07, apelul a parvenit la Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP de la o gravidă de 28 ani din localitatea Bălceana, care prezenta contracții și semne de debut al travaliului.

În câteva minute, echipa AMU era deja la domiciliul familiei și a preluat pacienta cu Sarcina a II-a, 39-40 săptămâni. Totul foarte repede s-a întâmplat în timpul transportării la spital s-a declanșat nașterea urmată de primele țipete ale micuțului. Datorită intervenției echipei PAMU Cărpineni s-a născut un băiețel în jur de 3,2 kg., cu un scor Apgar de 9 puncte și cu înălțimea de 52 cm.

Lăuza și nou-născutul au fost spitalizați în stare satisfăcătoare la Centrul Perinatologic al IMSP Spitalul Raional Hîncești pentru îngrijiri medicale corespunzătoare.

„Cu fiecare nou-născut, lumea primește o șansă nouă de a fi mai bună și mai frumoasă!”

Felicitări echipei PAMU Cărpineni din cadrul SAMU Hîncești:

🚑 Felcer – Natalia Bumbu

🚑 Infiemier – Tatiana Cireș

🚑 Șofer ambulanței – Vitalie Ababii

O femeie din Chișinău și-a pierdut conștiința la volanul mașinii

La un pas de tragedie! O tânără salvată de echipa SAMU Rîșcani. Cazurile de resuscitare cu succes sunt momentele deosebit de importante și emoționante atât pentru personalul medical, cât și pentru pacienți. Echipa de asistență medicală urgentă specializată Terapie Intensivă Mobilă din cadrul SAMU Rîșcani, mun. Chișinău a fost solicitată la o astfel de situație, informează unica.md cu referire la un comunicat al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Cazul a avut loc în după amiaza zilei de 6 iulie 2024 în comuna Tohatin. La ora 15:07, un trecător a solicitat intervenția ambulanței pentru o tânără inconștientă la volanul automobilului, care staționa în preajma unei clădiri.

Echipa AMU a ajuns la locul solicitării în 12 minute și a preluat pacienta de 39 ani în stare critică. În timpul examinării în autoambulanță, brusc s-a instalat stopul cardio-respirator. Imediat membrii echipei SAMU Rîșcani au inițiat manevrele de rescuscitare cardio-respiratorie și cerebrală, soldate cu succes în 7 minute.

Pacienta a fost transportată cu monitorizarea permanentă a parametrilor vitali și transmisă în Zona Roșie specialiștilor din cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

Pentru echipele AMU implicate în resuscitare, fiecare caz de succes reprezintă o realizare semnificativă și o confirmare a eforturilor comune depuse pentru salvarea vieților. Aceste momente speciale aduc o satisfacție enormă și o atestare a calității formării profesionale și a echipamentului medical din dotare.

Bravo echipei SAMU Rîșcani, mun. Chișinău:

Medic de urgență – Viorica Petcova

Asistent medical – Vadim Grușac

Infirmier – Vasile Stăvilă

Șofer autoambulanță – Igor Balan.

Cea mai misterioasă deturnare aviatică din istorie. Piratul aerului a rămas neidentificat, după jumătate de secol
Articolul anterior
La Bălți se desfășoară astăzi al doilea tur de scrutin al alegerilor locale noi pentru funcția de primar. Bălțenii sunt pasivi
Articolul următor