Sărbătorile bat la ușă! Creștinii ortodocși de stil vechi îl cinstesc astăzi pe Sfântul Nicolae, cel care anunță sosirea Crăciunului

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae, supranumit „Făcătorul de minuni” și considerat un simbol al milosteniei, al generozității și al faptelor bune, ocrotitorul copiilor, văduvelor, orfanilor, soldaților și al marinarilor, scrie moldpres.

Sărbătoarea este importantă pentru credincioși, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul ecumenic.

Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în ținutul Lichiei, într-o familie cu credință în Dumnezeu. Avea un unchi episcop care i-a sfătuit pe părinții săi să își îndrepte fiul către slujirea Bisericii. Nicolae a devenit preot, trăind în post și rugăciuni, cu frică de Domnul.

După moartea părinților săi, a moștenit o avere însemnată, din care a dăruit foarte mult celor săraci, ajutându-i pe cei aflați în nevoie. “S-a ridicat la cele veșnice după ce a trăit îndelungat, timp în care a săvârșit foarte multe fapte bune. Din sfintele lui moaște a izvorât mir și multe minuni s-au făcut de atunci”, indică mai multe surse.

Ziua de 19 decembrie este una plină de tradiții și obiceiuri din popor. Este totodată ziua de Moș Nicolae, așteptată mai ales de cei mici. În fiecare an, în noaptea de 18 spre 19 decembrie, copiii își lustruiesc ghetele, pentru că Moș Nicolae vine să le aducă daruri, dacă au fost cuminți. Totodată, se zice că “cei obraznici vor primi o nuielușă în loc de dulciuri și cadouri”.

Tradiția spune că Moș Nicolae vine pe un cal alb și este protectorul celor nevoiași și al orfanilor. Se mai crede că Sfântul Nicolae are puterea de a-i salva pe marinarii de la înec și că apără văduvele și soldații pe timp de război.

De Sfântul Nicolae, în case se aduc crengi de pomi fructiferi care se pun în apă pentru a înflori până de Anul Nou. Dacă acest lucru se întâmplă, anul următor va fi unul plin de belșug.

Există obiceiul, la sate, ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou. În popor se zice că de la Sfântul Nicolae ziua începe să se mărească câte puțin.

Sărbătoarea este cinstită de numeroși creștini ce îi poartă numele. În Republica Moldova peste 50 de mii de oameni își sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae. Este vorba de toți cei care poartă numele de Nicolae sau nume derivate din acesta precum Nicoleta, Nicușor, Niculiță, Niculina, Nicu, Nicola, Nicoară, Neculai, Nae. 

Oficial: România și Bulgaria intră în Schengen terestru din 1 ianuarie 2025

Miniştrii de interne ai UE au decis joi să elimine controalele la frontierele interne terestre cu şi între Bulgaria şi România începând cu 1 ianuarie 2025. Acest lucru înseamnă aderarea completă în Schengen. Însă, timp de șase luni vor exista controale aleatorii la frontierele terestre, transmite Europa Liberă România, scrie nordnews.md.

Miniștrii de interne tocmai au adoptat o decizie de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025. O mare victorie pentru Bulgaria, România și întreaga Europă!”, a anunțat președinția maghiară a Consiliului UE.

„Gata! S-a decis! România și Bulgaria vor adera pe deplin la spațiul Schengen la 1 ianuarie 2025. Felicitări popoarelor din ambele țări care au muncit din greu și cu perseverență pentru acest lucru. Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai sigură și mai unită”, a declarat Roberta Metsola, președinta Parlamentului European.

Însă, conform acordului statelor de luna trecută de la Budapesta, timp de șase luni vor fi făcute controale aleatorii la frontierele cu Ungaria și Bulgaria.

Narcotice camuflate în jucării de pluș, descoperite la vama Vulcănești

La data de 11 decembrie 2024, la pista de ieșire din țară a postului vamal Vulcănești, s-a prezentat pentru control un autoturism marca „Dacia Logan”. La volan se afla un cetățean moldovean, în vârstă de 35 de ani, însoțit de o pasageră, cetățeană ucraineană în vârstă de 33 de ani. Cei doi au ales coridorul verde pentru traversare, declarând că transportă doar bunuri personale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma analizei de risc și a suspiciunilor apărute, funcționarii vamali au dispus efectuarea unui control fizic amănunțit asupra bagajelor. În timpul verificării, una dintre jucăriile de pluș transportate a atras atenția prin greutatea neobișnuită. La deschiderea acesteia, s-a descoperit o pungă de plastic ce conținea o substanță albă, solidă, sub formă de cristale, cu un miros specific înțepător, presupusă a fi drog de tip „sare”.

Cantitatea totală a substanței ridicate și transmise spre expertiză este de aproximativ 1,45 kg.

Cazul a fost preluat de ofițerii Direcției urmărire penală a Serviciului Vamal, care continuă investigațiile pentru elucidarea circumstanțelor. Serviciul Vamal rămâne ferm angajat în lupta împotriva traficului de droguri, contribuind la siguranța cetățenilor și combaterea activităților ilegale.

Scandal cu pumni într-un troleibuz din Chișinău: Mai mulți muzicanți stradali și pasageri s-au luat la bătaie

Mai mulți muzicanți stradali și pasagerii unui troleibuz din Capitală s-au luat la bătaie. Incidentul a avut loc pe 11 decembrie, într-un vehicul de pe ruta nr. 8, scrie realitatea.md.

Purtătoarea de cuvânt a Regiei Transport Electric Chișinău, Felicia Rusu, a relatat pentru Realitatea că neînțelegerea s-a produs în jurul orei 22:30. Troleibuzul se deplasa în acel moment pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, spre sectorul Botanica.

În timpul călătoriei, între din motive necunoscute, a izbucnit conflictul. La stația de pe strada Armenească, persoanele implicate au coborât din troleibuz.

La fața locului nu a fost solicitată intervenția poliției sau a serviciilor de urgență. Imagini cu bătaia din troleibuz au fost surprinse de martori și publicate pe rețelele de socializare.

Cea mai misterioasă deturnare aviatică din istorie. Piratul aerului a rămas neidentificat, după jumătate de secol
Articolul anterior
La Bălți se desfășoară astăzi al doilea tur de scrutin al alegerilor locale noi pentru funcția de primar. Bălțenii sunt pasivi
Articolul următor