Franța a preluat de astăzi președinția UE. Care sunt obiectivele lui Emmanuel Macron pentru Europa

Franţa a preluat, începând de sâmbătă, preşedinţia Uniunii Europene pentru următoarele şase luni, transmite AFP. Este pentru a 13-a oară când acest rol revine Parisului, începând din 1958, şi prima oară din 2008.

La miezul nopţii dintre ani, Slovenia a predat ştafeta preşedinţiei prin rotaţie a UE, pe care o preluase la 1 iulie 2021. În semestrul al doilea din 2022, rolul va reveni Cehiei.

Pentru a marca începutul preşedinţiei franceze, turnul Eiffel şi palatul Elysee – reşedinţa din Paris a şefului statului – au fost luminate cu culoarea albastră a Europei. În prima săptămână din ianuarie, zeci de alte monumente din Franţa vor fi scoase în evidenţă în acelaşi mod.

Consiliul Uniunii Europene reprezintă interesele celor 27 de state membre în faţa Comisiei Europene şi a Parlamentului European. Preşedinţia convoacă reuniunile miniştrilor, stabileşte agenda acestora şi conduce negocierile. Aşadar, timp de şase luni, Franţa va dispune de o influenţă considerabilă pentru a promova anumite subiecte şi a găsi compromisuri între cele 27 de ţări, chiar dacă preşedinţia presupune neutralitate şi tact.

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat vineri seara, în mesajul de Anul Nou, că „2022 trebuie să fie anul unei cotituri europene”, conform Agerpres.

Ambiţia Franţei este să facă Europa „puternică în lume, pe deplin suverană, cu libertate de alegere şi stăpână pe destinul său”, arătase şeful statului încă din 9 decembrie.

Un copac imens, prăbușit în Parcul ”Ștefan cel Mare” din Capitală

Un copac a căzut la pământ în Parcul Ștefan cel Mare, blocând complet un trotuar. Din fericire, nu s-au înregistrat victime în incidentul petrecut. Potrivit informațiilor, totul s-a întâmplat astazi, 6 octombrie.

Autoritățile nu au oferit încă o reacție sau informații suplimentare privind intervențiile necesare pentru îndepărtarea copacului doborât.

Precizăm că anterior, Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis un Cod Galben de instabilitate atmosferică, ceea ce sugerează prudență în anumite zone.

Se recomandă cetățenilor să evite zona afectată și să fie atenți la condițiile meteorologice în următoarele zile.

Două zile de Hram, la Chișinău! Ce artiști vor evolua

Pe 13 și 14 octombrie, municipalitatea vă invită în inima capitalei să sărbătoriți Hramul Chișinăului, informează unica.md.

”Capitala se pregătește să reunească locuitorii și vizitatorii săi în două zile pline de activități care reflectă bogăția culturală și diversitatea orașului. Atmosfera festivă va cuprinde fiecare colț al orașului, oferind tuturor ocazia de a se reconecta cu tradițiile și de a celebra spiritul autentic al Chișinăului. Pe lângă concertele spectaculoase, programul include târguri, expoziții, activități culturale și de divertisment, care vor aduce bucurie și vor contribui la consolidarea sentimentului de comunitate. Fiecare zi va aduce ocazii de a ne conecta, de a ne bucura împreună și de a sărbători capitala noastră, într-un cadru special care va rămâne în amintiri pentru mult timp.

Ziua de 13 octombrie – un concert dedicat spiritului tineresc

Pe 13 octombrie, Piața Marii Adunări Naționale se va umple de energia tinerilor, unde muzica fresh și ritmurile vibrante vor fi în centrul atenției. Artiștii Mark Stam, Sun Stroke Project, Misha Miller, Andro, Mira, Minelli, DJ Vanotek și Jador promit un spectacol care va aduce bucurie și emoție pe chipurile tuturor. Concertul începe la ora 18:00, iar accesul este gratuit pentru toți cei care vor să simtă energia tinereții în această seară specială.

Ziua de 14 octombrie – tradiție și cultură în inima capitalei

Pe 14 octombrie, sărbătoarea continuă cu momente dedicate tradiției și culturii. Ziua va începe cu liturghia de hram, urmată de târguri și expoziții, oferind o diversitate de activități pentru întreaga familie. În seara zilei, scena principală va găzdui cele mai mari orchestre ale Chișinăului conduse de dirijori iluștri :

• Orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”

• Orchestra Fraților Advahov

• Orchestra „Fluieraș”

• Camerata Chișinău

• Chisinau Jazz Orchestra

• Dorel Burlacu Band

Publicul va avea ocazia să asculte artiști îndrăgiți de toate generațiile: Olga Ciolacu, Nina Crulicovschi, Zinaida Julea, Nicolae Glib, Mihai Ciobanu, Natalia Barbu, Satoshi, Magnat și Feoctist, formația Zdob și Zdub și mulți alții. Invitata specială a serii, renumite interpretă din Letonia, Laima Vaikule.

Cele două zile de Hram sunt o ocazie de a fi împreună, de a ne bucura de orașul nostru și de a celebra tot ce ne unește. Muzica, tradițiile și atmosfera festivă vor crea momente care vor rămâne în sufletele noastre mult timp după ce luminile scenei se vor stinge.”, se arată în comunicatul Primăriei.

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Înghețat până la moarte: un băiat de 11 ani a încurcat autobuzul și a murit pe stradă
Articolul anterior
Nata Albot a primit urători în Canada! Moment emoționant!
Articolul următor