Înghețat până la moarte: un băiat de 11 ani a încurcat autobuzul și a murit pe stradă

Un copil de 11 ani a încurcat autobuzul, a rătăcit toată ziua în căutarea casei, dar a murit pe stradă. Tragedia a avut loc la Dubna, lângă Moscova. Şcolarul a murit de hipotermie severă. Mama lui Maxim a mers la poliție pe 27 decembrie, în jurul orei șase seara.

Максим Константинов заблудился по дороге в школу

Ea a spus că elevul clasei a doua a mers dimineața la școală. Cu toate acestea, el nu a apărut în clasă. Seara, băiatul nu s-a întors acasă la ora obișnuită. Alarma a fost trasă de personalul secției de poliție din Dubna. Voluntarii din Moscova s-au alăturat căutării.

Copilul suferea de un retard de dezvoltare. Urma cursurile școlii pentru copii cu dizabilități. Maxim s-a pierdut în drum spre școală. În fiecare zi, copilul mergea la instituția de învățământ cu un autobuz social specializat. În acea dimineață, transportul a întârziat din cauza condițiilor meteo. Cel mai probabil, copilul s-a speriat să întârzie la cursuri și a urcat în alt autobuz, spune mama.

Pe drum, elevul și-a dat seama că merge în sens invers. A intrat în panică, a ieșit și a decis să se întoarcă. A rătăcit îndelung prin cartier, încercând să găsească casa sa. Camerele de securitate l-au înregistrat trecând peste un pod. Au trecut sute de mașini. Niciunul dintre șoferi nu a fost alarmat de vederea unui copil singuratic, confuz.

Copilului însuși îi era rușine să ceară ajutor străinilor. Acesta a fost găsit seara târziu într-un șanț de pe o șosea.

Urmele tălpilor au fost observate pe malurile râului de alături. Experții cred că a căzut pe gheață, a ieșit, dar și-a pierdut cunoștința. Copilul a murit de hipotermie severă. Pe faptul tragediei se efectuează o verificare, se rezolvă problema deschiderii unui dosar penal. Acțiunile părinților băiatului în îndeplinirea atribuțiilor lor vor fi evaluate juridic. Dat fiind diagnosticul, copilul avea nevoie de îngrijiri speciale.

Dorin Recean îndeamnă tinerii să se înscrie la stagiile plătite în sectorul public

Republica Moldova se află într-un proces accelerat de integrare europeană, contribuția tinerilor fiind esențială pentru atingerea acestui obiectiv. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul evenimentului de lansare a programelor de stagii plătite în serviciul public, care s-a desfășurat la Academia de Studii Economice din Moldova, instituție pe care a absolvit-o șeful Executivului.

Premierul Dorin Recean a încurajat studenții să se înregistreze la stagiile disponibile în autoritățile publice, accentuând că acestea reprezintă experiențe cu numeroase beneficii atât pentru formarea profesională, cât și pentru dezvoltarea țării noastre.

„Avem tot mai mulți tineri talentați și ambițioși, care aleg o carieră în sectorul public. Prin munca pe care o facem împreună, Guvernul construiește Moldova europeană și condiții mai bune de viață pentru toți cetățenii”, a declarat șeful Cabinetului de miniștri.

În acest an, tinerii pot alege între două programe. Astfel, Guvernul oferă o bursă neimpozabilă de 3000 de lei pentru o durată a stagiului de 480 de ore, desfășurată în perioada 1 iunie – 30 noiembrie, cu posibilitatea de a fi propus spre numire într-o funcție publică de execuție în cadrul autorității-gazdă, fără organizarea concursului, cu condiția finalizării unui stagiu complet și evaluării cu calificativul ,,foarte bine”. În cazul oportunității de numire într-o funcţie vacantă din cadrul subdiviziunii în care a fost efectuat stagiul, nu va fi stabilită perioadă de probă. Pentru ediția de recrutare din perioada mai-iunie sunt planificate 150 de locuri. Pentru mai multe informații, accesați: stagii.gov.md.

Un alt program de stagii pentru tineri, finanțat de Uniunea Europeană, prevede o durată de două luni, în perioada 24 iunie – 23 august, cu o bursă de 200 de euro. Stagiarii vor activa în instituții publice de nivel central, fiind ghidați de Înalții Consilieri UE. Mai multe detalii sunt disponibile la această adresă

Persoanele cu această grupă de sânge au o abilitate unică. Descoperire neașteptată

O descoperire recentă despre grupa de sânge a adus la lumină o perspectivă fascinantă asupra personalității umane. Pe lângă informațiile legate de compatibilitatea medicală, aceste grupe dezvăluie și detalii despre abilitățile și comportamentele individuale.

Conform unui studiu citat de actualno.com, persoanele cu anumite grupe de sânge pot manifesta capacități și reacții diferite în diverse situații.

De exemplu, unii pot fi mai eficienți în îndeplinirea mai multor sarcini simultan, în timp ce alții pot fi mai rezistenți la stres sau mai empatici. Astfel, cunoașterea grupei de sânge poate oferi o perspectivă surprinzătoare asupra personalității și comportamentului unei persoane.

Cu toate acestea, experții au descoperit că există o grupă într-adevăr remarcabilă, care se distinge printr-o abilitate unică. Este vorba despre persoanele cu grupa AB.

Grupa de sânge care oferă o abilitate unică

Cercetările recente confirmă teoriile formulate de un profesor japonez în anii 1930 cu privire la posibila legătură între grupa noastră de sânge și anumite trăsături de personalitate.

Ce caracteristici definesc persoanele cu grupa AB? Aceștia moștenesc gena A de la un părinte și gena B de la celălalt, conferindu-le capacitatea de a primi sânge de la orice altă grupă, ceea ce le conferă denumirea de „primitori universali”. Ce îi face speciali? Capacitatea lor de multitasking, adică abilitatea de a gestiona mai multe sarcini simultan și de a le finaliza rapid și corect.

În plus, acești indivizi se adaptează ușor la diverse situații și interacționează cu succes cu diferite tipuri de persoane. Cu toate acestea, de obicei sunt percepuți ca fiind sensibili și timizi, iar atitudinea lor poate părea distanțată până când își dezvăluie latura lor mai caldă și deschisă unei persoane apropiate. De asemenea, au standarde ridicate și preferă să fie tratați cu delicatețe de către ceilalți.

Grupa de sânge și sănătatea

În afară de teoriile care sugerează o legătură între grupa de sânge și anumite trăsături de personalitate, cum ar fi cele asociate cu grupa AB, există și alte studii care au cercetat această relație. Iată câteva dintre constatările și concluziile obținute în aceste cercetări:

 • Asocierea grupelor de sânge cu riscul de boli: Unele studii au arătat că anumite grupe de sânge pot fi asociate cu un risc mai mare sau mai mic de anumite boli. De exemplu, persoanele cu grupa O ar putea avea un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer, în timp ce persoanele cu grupa A ar putea fi mai predispuse la anumite afecțiuni cardiovasculare.
 • Reacții imunologice diferite: Cercetările sugerează că grupa de sânge poate influența modul în care sistemul imunitar reacționează la anumite infecții și agenți patogeni. De exemplu, anumite grupe de sânge ar putea conferi o anumită protecție împotriva anumitor boli infecțioase sau ar putea crește susceptibilitatea la altele.
 • Compatibilitatea transfuziilor de sânge: Este bine cunoscut faptul că grupa de sânge este crucială în determinarea compatibilității pentru transfuziile de sânge. De exemplu, persoanele cu grupa AB pot primi sânge de la orice altă grupă, în timp ce persoanele cu grupa O pot dona sânge pentru toate celelalte grupe, dar pot primi sânge doar de la alte persoane cu grupa O.
 • Legături cu dieta și nutriția: Unele cercetări sugerează că grupa de sânge ar putea influența modul în care organismul reacționează la anumite tipuri de alimente și nutrienți. Există teorii care susțin că anumite grupe de sânge ar putea beneficia mai mult de anumite diete sau ar putea fi mai predispuse la anumite deficiențe nutriționale.

Cele mai frecvente grupe de sânge la nivel global sunt:

 • Grupa O: Aproximativ 47% – 53% din populația mondială are grupa de sânge O.
 • Grupa A: Aproximativ 20% – 30% din populație are grupa de sânge A.
 • Grupa B: Aproximativ 15% – 20% din populație are grupa de sânge B.
 • Grupa AB: Aproximativ 2% – 7% din populație are grupa de sânge AB.

În ceea ce privește Rh-ul (Rh pozitiv sau Rh negativ), aproximativ 85% – 90% din populația mondială este Rh pozitivă, iar 10% – 15% este Rh negativă.

Cele mai rare grupe de sânge sunt:

 • Grupa AB cu Rh negativ: Este considerată cea mai rară grupă de sânge, fiind întâlnită în aproximativ 1% din populația mondială.
 • Grupa B cu Rh negativ: Este și ea destul de rară, întâlnită în aproximativ 1% – 2% din populație.
 • Grupa AB cu Rh pozitiv: Deși grupa AB este mai rar întâlnită decât celelalte, combinația cu Rh pozitiv este puțin mai frecventă, fiind întâlnită în aproximativ 3% – 5% din populație.

În general, prevalența diferitelor grupe de sânge și a Rh-ului poate varia în funcție de regiunea geografică și de etnia populației.

sursa

Strategia prin care Rusia încearcă să împiedice aderarea Republicii Moldova la UE

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a declarat că Rusia profită de dificultățile prin care trece Republica Moldova, create în urma agresiunii din Ucraina, pentru a împiedica parcursul de integrare europeană. Declarația a fost făcută în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). La Strasbourg, ministrul a primit asigurări că Republica Moldova primește și va continua să primească sprijin de la partenerii europeni, pentru a deveni cât mai curând parte din marea familie europeană.

„Mesajul principal a fost cel de gratitudine pentru sprijinul enorm pentru Republica Moldova și, în același timp, cu privire la succesele remarcabile pe care le-a obținut Republica Moldova în pofida unor dificultăți enorme prin care trece țara noastră. Dificultăți care, deși create de Federația Rusă, aceasta încearcă acum să le exploateze împotriva viitorului Republicii Moldova, împotriva vectorului strategic de integrare europeană pe care Republica Moldova și l-a expus clar și de la care Federația Rusă încearcă să ne abată”, a declarat Mihai Popșoi.

Republica Moldova primește sprijin european necondiționat

Partenerii europeni, inclusiv Consiliul Europei, apreciază eforturile enorme ale cetățenilor și autorităților de la Chișinău de a reforma din temelie țara și de a o aduce mai aproape de marea familie europeană, a mai declarat Mihai Popșoi, într-un interviu pentru Moldova 1, citat de evz.ro.

„Desigur, când vine vorba de Consiliul Europei, principalul ajutor este expertiza pe care ne-o oferă, fie că e vorba de Consiliul Europei în sine, APCE, Comitetul de monitorizare sau Comisia de la Veneția, sau comitetul GRECO. Toate aceste instituții, nemaivorbind de CEDO ajută la consolidarea democrației, statului de drept și drepturilor omului în Republica Moldova. Acest ajutor va continua pentru că reformele din țara noastră dau roade”, a spus ministrul de Externe.

Discuții cu secretarul general al Consiliului Europei

Mihai Popșoi este primul ministru de Externe al Republicii Moldova din ultimii 20 de ani, care a fost invitat să adreseze un discurs în fața APCE. Mihai Popșoi a mai avut întrevederi cu președintele APCE, secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, și președintele Comisiei de la Veneția. Sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei are loc în perioada 15-19 aprilie, la Strasbourg.

În timpul întrevederii cu secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, oficialul moldovean a făcut un schimb de opinii privind recentele evoluții ale situației politice din Republica Moldova, al procesului de aderare la UE și dinamica situației regionale.

”Asistența Consiliului Europei este extrem de importantă și valoroasă”

„Am discutat despre asistența oferită de Consiliul Europei, în special prin intermediul planurilor de acțiuni pentru Republica Moldova și importanța proiectelor implementate în domeniile privind independența și eficiența sistemului judiciar, lupta împotriva corupției și spălării banilor, legislația, practica electorală și protecția refugiaților din Ucraina.

Asistența Consiliului Europei este extrem de importantă și valoroasă, cu precădere în contextul provocărilor actuale existente și în special a războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei. Suntem determinați mai mult ca niciodată să avansăm cu pași fermi pe agenda de reforme a țării noastre, să combatem amenințările la adresa statului de drept.

Secretarul general a salutat determinarea autorităților de la Chișinău în procesul de reforme democratice în conformitate cu standardele europene. Oficialul a asigurat continuarea sprijinului Consiliului Europei în cadrul viitorului Plan de Acțiuni, care va pune accent pe domeniul justiției, lupta împotriva corupției și alte domenii cheie, pentru a sprijini eforturile de consolidare a instituțiilor statului”, a declarat Mihai Popșoi.

Revelion 2022 în România. În lipsa unor restricții aspre, noul an a fost întâmpinat cu petreceri și distracție ca altădată
Articolul anterior
Franța a preluat de astăzi președinția UE. Care sunt obiectivele lui Emmanuel Macron pentru Europa
Articolul următor