Înghețat până la moarte: un băiat de 11 ani a încurcat autobuzul și a murit pe stradă

Un copil de 11 ani a încurcat autobuzul, a rătăcit toată ziua în căutarea casei, dar a murit pe stradă. Tragedia a avut loc la Dubna, lângă Moscova. Şcolarul a murit de hipotermie severă. Mama lui Maxim a mers la poliție pe 27 decembrie, în jurul orei șase seara.

Максим Константинов заблудился по дороге в школу

Ea a spus că elevul clasei a doua a mers dimineața la școală. Cu toate acestea, el nu a apărut în clasă. Seara, băiatul nu s-a întors acasă la ora obișnuită. Alarma a fost trasă de personalul secției de poliție din Dubna. Voluntarii din Moscova s-au alăturat căutării.

Copilul suferea de un retard de dezvoltare. Urma cursurile școlii pentru copii cu dizabilități. Maxim s-a pierdut în drum spre școală. În fiecare zi, copilul mergea la instituția de învățământ cu un autobuz social specializat. În acea dimineață, transportul a întârziat din cauza condițiilor meteo. Cel mai probabil, copilul s-a speriat să întârzie la cursuri și a urcat în alt autobuz, spune mama.

Pe drum, elevul și-a dat seama că merge în sens invers. A intrat în panică, a ieșit și a decis să se întoarcă. A rătăcit îndelung prin cartier, încercând să găsească casa sa. Camerele de securitate l-au înregistrat trecând peste un pod. Au trecut sute de mașini. Niciunul dintre șoferi nu a fost alarmat de vederea unui copil singuratic, confuz.

Copilului însuși îi era rușine să ceară ajutor străinilor. Acesta a fost găsit seara târziu într-un șanț de pe o șosea.

Urmele tălpilor au fost observate pe malurile râului de alături. Experții cred că a căzut pe gheață, a ieșit, dar și-a pierdut cunoștința. Copilul a murit de hipotermie severă. Pe faptul tragediei se efectuează o verificare, se rezolvă problema deschiderii unui dosar penal. Acțiunile părinților băiatului în îndeplinirea atribuțiilor lor vor fi evaluate juridic. Dat fiind diagnosticul, copilul avea nevoie de îngrijiri speciale.

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

Revelion 2022 în România. În lipsa unor restricții aspre, noul an a fost întâmpinat cu petreceri și distracție ca altădată
Articolul anterior
Franța a preluat de astăzi președinția UE. Care sunt obiectivele lui Emmanuel Macron pentru Europa
Articolul următor