Fiicele nenăscute ale lui Laali și Meenakshi, două tinere din India care au vorbit cu The Guardian despre suferință și durere de a fi obligate să avorteze până nasc un băiat, se numără printre cele 46.000.000 de fete „dispărute” în țară în ultimii 50 de ani. Este vorba despre fetele ale căror vieți au fost curmate în pântecele mamelor, transmite Libertatea cu referire la sursa citată.
Laali era însărcinată în trei luni când a fost luată pe sus de familie pentru stabilirea sexului copilului pe care îl va naște.
„Când am aflat că este o fată, am simțit că mă sufoc”, spune ea. O pastilă pentru avort i-a fost băgată cu forța pe gât, fără supravegherea unui medic.
Își amintește trauma în fiecare clipă. Sângerarea nu s-a oprit timp de opt ore. În timp ce agoniza, tânăra de 25 de ani a crezut că va muri alături de fătul pe care îl pierdea.
Complicațiile ulterioare au dus la spitalizare. În noaptea în care a fost externată, Laali a plâns. Dimineața, după ce și-a înghițit lacrimile, s-a întors la munca ei pe câmp, ca și cum nimic nu s-ar fi petrecut.
Fiica nenăscută a lui Laali se numără printre cele 46 de milioane de „femei dispărute” din India pe o perioadă de 50 de ani, de zece ori mai mult decât populația feminină a Londrei, de exemplu.
O prejudecată de gen din ce în ce mai adâncă generează avorturi fulgerătoare selective în funcție de sex.
„Modelul tradițional de căsătorie și obiceiuri dictează o poziție inferioară femeilor în societățile indiene”, spune Prem Chowdhry, activist de gen și profesor pensionar la Universitatea din Delhi.
Deoarece tinerele își părăsesc familia după căsătorie, spune ea, zestrea și costul creșterii unei fete sunt considerate o obligație nedorită, iar avorturile în funcție de sex sunt frecvente.
Lege încălcată la scară largă: „Familiile vor un fiu. Cu orice preț”
Determinarea prenatală a sexului a fost incriminată în 1994, dar este o lege încălcată pe scară largă. Practica a prosperat odată cu progresele medicale, s-a răspândit în mai multe regiuni din India și este ușor accesibilă în clinicile private.
Înconjurat de câmpuri vaste de trestie de zahăr, satul lui Laali este la 50 de kilometri de Delhi.
Activiștii din domeniul sănătății sociale care conduc aici un grup de sprijin pentru femei estimează că „în fiecare a treia casă din sat” a fost avortat un făt din cauza sexului.
„Familiile vor un fiu cu orice preț. Cu orice cost!”, mărturisește Laali.
Laali avea 19 ani când căsătoria ei a fost aranjată cu un fermier, în 2009. În următorii trei ani, a născut două fiice. În timpul celei de-a doua sarcini, a fost în mod frecvent drogată de „vindecătorii tradiționali” pentru a „face” un băiat.
Când s-a născut fetița ei, nimeni din familia ei nu a venit să-i vadă la spital. Întoarcerea acasă a fost și mai rea.
„Soacra mea a refuzat să-și vadă nepoțica. A refuzat să aibă grijă de mine, spunând: Naști fată după fată, de cât de multe ca tine pot să mai am grijă?”, povestește tânăra.
În fiecare seară, când se așeza la cină după o zi de muncă pe câmp, primea mereu câte o sudalmă. „Când cineva năștea un fiu în sat era un coșmar pentru mine”, își amintește Laali.
Prejudecata copilului de sex masculin a trecut prin diviziunile de clasă și geografice.
O femeie, 8 avorturi și 1.500 de injecții hormonale
În august, o femeie de 40 de ani dintr-o familie bogată din clasa superioară din Mumbai a spus că a fost forțată să avorteze de opt ori pentru a satisface dorința familiei de a avea un fiu.
Ea a primit peste 1.500 de injecții hormonale și steroizi înainte de a depune o plângere la poliție.
Anul trecut, în Karnataka, sudul Indiei, o femeie de 28 de ani a murit în urma unor complicații, în timpul unui al treilea avort forțat.
Hărțuirea permanentă a împins-o pe Laali să caute ajutor psihiatric, iar ea este în prezent sub tratament.
După două avorturi și o intervenție chirurgicală, medicii au sfătuit-o să nu rămână din nou însărcinată. „Pântecele meu nu poate mai purta un copil”, a spus ea.
Interferența familiei poate provoca un stres enorm pentru femei. Bhavna Joshi, 39 de ani, din Chittorgarh, Rajasthan, a avut opt sarcini în cei 11 ani de căsnicie și consideră că experiența ei atât de dureroasă trebuie făcută cunoscută. A fost dusă la „vindecători tradiționali”, a făcut trei avorturi și a pierdut doi bebeluși de sex feminin. Nu s-a oprit până când nu a născut un fiu, acum în vârstă de cinci ani.
După ce a avut două fiice, Meenakshi, 36 de ani, a fost luată de socrii ei pentru un test sexual prenatal, când a rămas însărcinată pentru a treia oară.
Lui Meenakshi, în prezent însărcinată în șapte luni, nu i s-a spus direct rezultatul.
„Soțul meu și mama lui păreau fericiți, așa că am înțeles că va fi un băiat, a spus ea. În caz contrar, l-ar fi ucis înainte de naștere”, explică, speriată, femeia.
După două avorturi, Laali își dorește și ea un băiat.
„Divizia ONU pentru Populație, cea mai atentă lucrare demografică, estimează că numărul de „bărbați în exces” din India este în creștere”.
O cercetare Lancet, la care a contribuit și doctorul Jha, arată că situația s-a înrăutățit, pruncuciderile feminine crescând de la 3,5 milioane în perioada 1987–1996, la 5,5 milioane în intervalul 2007–2016. Avortul selectiv în India ar putea duce la nașterea cu 6,8 milioane de fete mai puțin până în 2030.
Pentru Laali, hărțuirea face parte din viața ei de zi cu zi. Până la vârsta de 15 ani, mama ei a avortat doi fetuși, iar sora ei mai mică a avortat cel puțin trei.
„Ești crescută într-un mediu în care această violență împotriva femeilor este complet acceptat. Întrebarea este: cum reziști? Și asta e înfricoșător”, afirmă Laali.
Laali și Meenakshi au fost izolate de societate, lipsite de orice sprijin emoțional. Vorbind despre experiențele lor, ele sunt disperate că nu vor putea să-și protejeze fiicele de traume similare.