Pentru anul 2022, Președinția a prevăzut bani în bugetul instituției pentru a putea fi efectuate lucrările necesare, ca aceasta să fie dată în exploatare, după reparația efectuată încă în mandatul de șef al statului pe care-l deținea Igor Dodon, care s-a mutat în sediul Președinției, fără a fi în regulă toate actele și care funcționează și până în prezent fără avizele necesare.
Anunțul a fost făcut astăzi, 3 ianuarie, de către președinta țării, Maia Sandu, în timpul unei conferințe de presă, susținute după administrarea celei de-a treia doze de vaccin, transmite Realitatea.md.
Potrivit Maiei Sandu, anul acesta Președinția urmează să contracteze o companie, care să finiseze și să înlăture toate neajunsurile ce au dus la faptul că, până în prezent, instituția nu are toate actele de activare în conformitate.
„Am solicitat de la Guvern resurse pentru anul care a venit așa încât să putem angaja o companie, care să corecteze toate deficiențele sistemului și respectiv clădirea să poată fi dată în exploatare. Este vorba de sistemul antiincendiu și sunt probleme și cu sistemul de ventilație, dar cele mai stringente sunt cele de antiincendiu”, a spus Sandu.
Maia Sandu a precizat că ar fi nevoie de circa 200 de mii de lei pentru a putea fi realizate aceste rectificări în procesul de reparare a clădirii Președinției.
Amintim că edificiul Președinției Republicii Moldova a fost inaugurat după renovare la 17 octombrie 2018 de către șeful statului de atunci, Igor Dodon, și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, care se afla într-o vizită oficială la Chișinău. Clădirea a fost renovată cu suportul financiar al Turciei, după ce a fost devastat în timpul protestelor din 7 aprilie 2009.
Inaugurată cu mare fast în octombrie 2018, clădirea Președinției nu a fost dată în exploatare nici până în 2021, pentru că edificiul nu corespunde tuturor normelor tehnice la sistemele de semnalizare și stingere a incendiilor, iar mai nou Maia Sandu a anunțat că sunt deficiențe și la sistemul de ventilare.