Creștinii sărbătoresc astăzi Crăciunul pe stil vechi. Tradiții și obiceiuri

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc, astăzi, Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Crăciunul pe 7 ianuarie este sărbătorit de Biserica Ortodoxă a Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă Georgiană, Biserica Ortodoxă Ucraineană și calendariștii vechi greci care continuă să se folosească de calendarul iulian pentru datele fixe, transmite jurnal.md.

Sfânta Scriptură spune că Mântuitorul S-a născut noaptea, într-o iesle, după ce Maica Domnului, Fecioara Maria, a umblat din casă în casă, însoţită de Iosif, rugându-i pe oameni să-i ofere adăpost.

Se spune că pruncul Iisus a venit pe lume în grajdul unui om pe nume Crăciun şi a fost încălzit cu suflarea animalelor. Evanghelia vorbeşte şi despre trei magi care s-au închinat Pruncului chiar în ziua naşterii Lui.

Sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos, stabilită pe 7 ianuarie, este prefaţată de seară de Ajun, când copiii şi tinerii îmbrăcaţi în costume tradiţionale, având colaci legaţi cu ştergare înflorate, colindă pe la casele rudelor şi prietenilor, în cete, pentru a aduce vestea cea bună a Naşterii Pruncului Sfânt.

Colindătorii merg din casă în casă cu steaua în mână și le vestesc oamenilor nașterea lui Iisus prin cântece și poezii. Se spune că acela care nu le deschide poarta colindătorilor va avea parte de un an neroditor și de ghinioane în casă, cauzate de zgârcenia de care a dat dovadă.

Coacerea colacilor impune anumite canoane pentru femeia gospodină. Potrivit tradiției, din primul aluat se face un colac special, numit „Crăciun” sau „Crăciunel”, în formă de cifra opt neîncheiată. Crăciuneii se pun la icoană și se păstrează până primăvara, urmând să fie împărțiți la vite, pentru a fi sănătoase.

În ziua de Crăciun, fiecare creştin ortodox de rit vechi merge la biserică, la Liturghie, apoi, la prânz familiile se reunesc la masa tradiţională, cu preparate din purcel de lapte fript la jar, sarmale, peşte, ciorbe şi borşuri, zacuscă, totul stropit din abundenţă cu vin rubiniu şi votcă.

Lotul național de taekwon-do a cucerit șapte medalii la Campionatul European

Lotul național de taekwon-do, versiunea ITF, a cucerit șapte medalii la Campionatul European, care a avut loc în orașul Koper, Slovenia.

Lotul național de taekwon-do a cucerit 7 medalii la Campionatul European

Foto: Moldpres.md

Sportivii din Republica Moldova au înregistrat cel mai bun rezultat la proba spargeri forță, categoria seniori, acolo unde lotul nostru, compus din Igor Filimon, Filip Petrachii, Ion Ilescu, Nichita Griziuc, Adal Tentiuc și Vasile Panainte, s-a situat pe locul I în clasamentul pe echipe, transmite moldpres.md.

Igor Filimon și Ion Ilescu au cucerit medalia de aur și la proba tehnică Tull. Tot la aceeași probă, Filip Petrachii s-a situat pe locul II, iar Maria Ilescu a intrat în posesia medaliei de aur, în concursul feminin la categoria de vârstă veterani.

În urma acestor rezultate, lotul național de taekwon-do, versiunea ITF, s-a situat pe locul 11 în clasamentul general din 33 de țări.

O moldoveancă a invitat toți doritorii la ea în livadă să mănânce cireșe

O moldoveancă a publicat pe rețelele de socializare un video în care spune că vinde cireșe cu 300 de lei kilogramul, asta dacă vii în livadă și mănânci cât poți. Dacă vrei ca proprietara să ți le culeagă, prețul se ridică la 500 de lei per kilogram.

Imaginile s-au viralizat rapid, iar internauții au început să comenteze activ. Unii, din start, au spus că este super scump, în timp ce alții au râs și au spus că la sigur este o glumă, transmite realitatea.md.

La scurt timp, moldoveanca, care a publicat video pe TikTok, a confirmat spusele internauților, menționând că totul a fost o ironie la prețul mare al cireșelor vândute în comerț, a făcut o glumă.

În piețele din Chișinău, zilele trecute, un pahar din plastic cu cireșe se vindea cu 30 or 40 de lei.

Vladimir Putin, învestit pentru încă şase ani ca preşedinte al Rusiei

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va fi învestit azi pentru încă şase ani în fruntea ţării şi are deja o dorinţă pentru începutul celui de-al cincilea mandat.

Vladimir Putin, învestit pentru încă şase ani ca preşedinte al RusieiImagine simbol

Aflat la cel de-al cincilea mandat, în plin război de agresiune împotriva Ucrainei, Vladimir Putin a ordonat forţelor ruse să se pregătească pentru exerciţii cu arme nucleare non-strategice. Acest anunţ vine în timp ce la Moscova a avut loc repetiţia generală pentru parada de pe 9 mai din Piaţa Roşie, transmite Antena3.ro.

Astăzi, Vladimir Putin își începe cel de-al cincilea mandat de președinte al Rusiei, în cadrul unei ceremonii fastuoase care va avea loc la Kremlin. Învestirea vine după un scrutin în organizat în luna martie, în care Putin nu a avut, practic, adversar. Asta în pofida sancţiunilor la care a fost supus regimul său după declanşarea devastatorului război împotriva Ucrainei, în 2022.

Aflat la putere de aproape un sfert de secol, Putin este cel mai longeviv lider de la Kremlin de la Iosif Stalin încoace. Mandatul său va expira în anul 2030, când va fi eligibil, din punct de vedere constituțional, să candideze pentru încă șase ani.

Între timp, la Moscova au loc pregătirile pentru parada Victoriei, care va avea loc peste două zile în Piaţa Roşie, la care vor lua parte peste 9.000 de soldaţi şi 70 de vehicule militare şi avioane.

Vladimir Putin a instruit Statul Major General să se pregătească pentru exerciții cu armele nucleare non-strategice. Manevrele vor avea loc în viitorul apropiat și vor implica, de asemenea, aviația și marina militară. Ministerul rus al apărării precizează că aceste exerciţii sunt un răspuns la „declarațiile și amenințările provocatoare ale unor oficiali occidentali individuali” împotriva Rusiei.

„Întrebarea care se pune acum este ce va face Putin în cei șase ani la putere. Există temeri că autoritățile ar putea mări impozitele pentru a finanța luptele din Ucraina, pentru a putea recruta mai mulți soldați, iar unii oficiali europeni au avertizat chiar că Rusia ar putea ataca o țară NATO. Nu a existat niciun suspans în jurul realegerii lui Putin. Dar există îngrijorare cu privire la ceea ce va urma”, a explicat Emma Burrows, jurnalist Associated Press (AP).

Potrivit unor agenţii de informaţii, citat de publicaţiile occidentale, Rusia pregăteşte acte de sabotaj cu un potenţial ridicat de daune în toată Europea.

Potrivit Financial Times, Rusia a început deja să pregătească mai activ atacuri, incendieri şi distrugeri ale infrastructurii pe teritoriul european, direct şi prin intermediari.

Gripa a făcut a treia victimă în România: un copil de doar 3 ani
Articolul anterior
Un tânăr de 18 ani şi-a sacrificat viaţa pentru a-şi salva sora de la înec
Articolul următor