A fost nevoie de cel puțin nouă lovituri de topor pentru a zdrobi vitrina de sticlă a muzeului Seiful Verde din incinta Palatului Regal din Dresda, Germania. Doi hoți mascați au înșfăcat 21 de artefacte decorate cu peste 4.300 de diamante și au fugit. Era 25 noiembrie 2019, iar în câteva minute, unele dintre cele mai scumpe bijuterii cu valoare istorică au dispărut fără urmă. Acum, cele șase persoane acuzate că au pus la cale „jaful secolului” se pregătesc pentru procesul care începe vineri în Germania. Dar, soarta comorii jefuite rămâne un mister.
Aceasta este povestea jafului care a șocat o lume întreagă și a muncii meticuloase a poliției care a dus la capturarea celor șase membri ai aceleiași familii despre care poliția spune că sunt responsabili pentru jaf, relatează CNN.
Decorată cu mai mult de 4.300 de diamante, comorile furate din Seiful Verde aveau o valoare totală de cel puțin 113 milioane de euro, potrivit biroului procurorului de stat. Cu toate acestea, directorul Colecției de Artă din Dresda, Marion Ackerman, a spus că valoarea materială nu poate reflecta importanța lor istorică și culturală „incalculabilă”.
Aproape toate artefactele furate au fost făcute în timpul domniei lui Frederic Augustus al III-lea, ultimul Elector de Saxonia, cunoscut mai târziu ca Frederic Augustus I, primul rege al Saxoniei. Bijuteriile includ un accesoriu de pălărie decorat cu 15 diamante mari și 100 de diamante mici și o sabie de 96 de centimetri și o teacă decorată cu mai mult de 800 de diamante.
„Ai nevoie de informații din interior și un plan foarte, foarte detaliat.”
Valoarea imensă a pradei nu este singurul aspect al jafului care a captat atenția lumii, ci și îndrăzneala cu care hoții au comis fapta.
Roy Ramm, un consultant în securitate și fost comandant al operațiunilor speciale de la Scotland Yard, poliția metropolitană din Londra, a declarat pentru CNN că astfel de crime sunt tot mai rare.
Potrivit investigatorilor, cu patru luni înainte de jaf, unul dintre suspecți s-a deplasat până în orașul Magdeburg, aflat la mai mult de 200 de kilometri de Dresda, pentru a lua un Audi S6 albastru-închis: viitoarea mașină folosită pentru a evada.
„Și-au imaginat cum o să decurgă jaful și cum va reacționa poliția. Se gândeau cum să încurce activitățile poliției ca să își acorde mai mult timp”
Mașina fusese deja radiată, dar poliția a spus că banda de hoți a mers și mai departe pentru a-i ascunde originile: au vopsit mașina argintie și au lăsat doar plafonul închis la culoare.
„Ceea ce îmi spune mie asta este că acești oameni și-au făcut planuri meticuloase”, a spus Ramm. „Și-au imaginat cum o să decurgă jaful și cum va reacționa poliția și, în tot acest timp, se gândeau cum să încurce activitățile poliției ca să își acorde mai mult timp.”
„Dacă mașina era zărită de un trecător, iar persoana aceea ar fi putut apoi să ofere o descriere a ei, odată ce poliția ar fi încercat să o găsească, căutările lor ar fi fost și mai complicate și consumatoare de timp”, a explicat Ramm.
Poliția a declarat că pregătirile hoților nu s-au rezumat la mașină. Cu câteva zile înainte de jaf, hoții au tăiat grilajul metalic al ferestrei prin care au intrat mai târziu prin efracție, potrivit autorităților.
Dacă ar fi înlăturat cu totul grilajul riscau să atragă atenția trecătorilor, așa că suspecții și-au acoperit urmele lipind la loc barele metalice tăiate cu lipici.
Fereastra se afla într-un punct mort, așa încât nu se vedea pe camerele de securitate și toată zona era într-un „con de umbră”, a declarat Ministerul Culturii și al Turismului din Saxonia. Un senzor de mișcare ce ar fi trebuit să se declanșeze a rămas inactiv.
Ministerul a spus că alarma ar fi pornit cu o zi înainte de jaf și paznicii au uitat să o reactiveze.
Scenariul jafului: Le-a luat doar 15 minute de la începutul jafului până la distrugerea mașinii cu care au fugit de la fața locului
- 4:55 a.m.: Un sistem de distribuție a electricității este incendiat în apropiere de muzeul Seifului Verde și provoacă o pană de curent în zonă
- 4:57 a.m.: O cameră de securitate îi surprinde pe cei doi hoți în timp ce intră în camera bijuteriilor. Unul dintre ei folosește un topor pentru a sparge o vitrină
- 4:59 a.m.: Poliția primește un apel despre o spargere ce a avut loc la Seiful Verde
- 5:04 a.m.: Prima mașină de poliție pornește spre locația jafului. La puțin timp după, 16 mașini de patrulă pornesc în căutarea suspecților
- 5:05 a.m.: Poliția este informată despre o mașină suspectă zărită pe una dintre străzile orașului
- 5:10 a.m.: Un incediu are loc într-un garaj subteran din oraș
Înainte să părăsească muzeul jefuit, hoții și-au acoperit urmele stropind sala din care au furat bijuteriile cu pulberea unui stingător de incendii, potrivit poliției.
Operațiunea Epolet a fost demarată de îndată ce poliția a fost contactată. Paznicii, suspectați de incompetență sau, chiar, complicitate.
Operațiune de securitate uriașă, la un an de la jaf. 1600 de ofițeri și o singură țintă: clanul Remmo din Berlin.
Pe 17 noiembrie 2020, la aproape un an după ce bijuteriile din Seiful Verde au fost sustrase, poliția a demarat o operațiune de securitate uriașă în Berlin care a implicat peste 1.600 de ofițeri din toată Germania.
Operațiunea a țintit cinci membri ai infamei găști Remmo, una dintre cele mai puternice familii cu activități criminale din Germania, care operează mai ales în Berlin.
Pentru găsirea ultimilor trei suspecți, poliția a pornit o „vânătoare” complexă care a implicat și Interpolul.
Ce s-a întâmplat cu bijuteriile neprețuite furate din vitrina muzeului?
Seiful Verde a rămas închis vizitatorilor luni de zile după jaf din cauza investigației, dar și a pandemiei de coronavirus. Când s-a redeschis, în mai 2020, vitrina jefuită a fost reparată, dar a fost lăsată în mod intenționat goală.
Procesul va dura cel puțin până la finalul lunii octombrie. Dacă sunt condamnați, suspecții pot sta după gratii ani de zile.
sursa:www.digi24.ro