A decedat Protoiereul mitrofor Nicolae Vornicescu. Mesajul Mitropoliei

Parohul bisericii în construcție cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” din orașul Taraclia, Protoiereul mitrofor Nicolae Vornicescu a decedat la data de 30 ianuarie, după o necruţătoare boală.

A murit Protoiereul mitrofor Nicolae Vornicescu: Mesajul Mitropoliei

Despre aceasta anunță Mitropolia R. Moldova, transmite stiri.md.

„Protoiereul Nicolae Vornicescu s-a născut în anul 1976, luna iulie, ziua a 2-a în s. Lozova, r. Strășeni, Republica Moldova. Din copilăria sa a crescut şi a fost educat pe lângă biserică într-o familie de creștini ortodocși.

În anul 1998 este admis la Academia de Teologie Ortodoxă din Chișinău, unde își face studiile până în anul 2002.

La data de 25 octombrie 1998 este hirotonit diacon de către Înalt Preasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului  şi al Întregii Moldove.

La 22 noiembrie 1998 este hirotonit în demnitatea preot de către Înalt Preasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului  şi al Întregii Moldove.

În data de 9 decembrie 1998 este numit paroh al bisericii cu hramul ”Sf. Ier. Nicolae” din s. Sarata-Nouă, r-nul. Leova.

Din 4 ianuarie 2000 este numit cleric al bisericii ”Sf. M. Mc. Gheorghe” din or. Taraclia, iar din data de 28 februarie 2006 este numit paroh al acestei biserici.

Pe data de 20 august 2020 este numit paroh al bisericii în construcție cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” din or. Taraclia.

Pe parcursul vieţii sale este decorat cu înalte menţiuni bisericeşti, inclusiv ultima decoraţie dreptul de a săvârşi Sfânta Liturghie cu Uşile Împărăteşti deschise până la “Tatăl nostru”.

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în latura celor Drepți!”, se arată în mesaj.

„Investigații foarte serioase” pe legea care permite eliberarea din pușcării a deținuților pe viață: Reacția oficialilor

Guvernul a demarat „o investigație foarte serioasă” pe legea amnistiei, care permite eliberarea deținuților condamnați pe viață, pentru a stabili dacă problema este în „lacune legislative sau abuzuri”, a anunțat premierul Dorin Recean. Și deputații „se documentează la modul cel mai serios”, a precizat Doina Gherman. Mai multe detalii la subiect vor fi oferite la ședința de mâine al Parlamentului, scrie unimedia.info.

„Am demarat o investigație foarte serioasă ca să determinăm dacă problema este în lacune legislative sau abuzuri și în curând vom veni cu informații”, a spus Dorin Recean.

Totodată deputata Doina Gherman a fost întrebată de ce a fost nevoie de această lege și cine a venit cu inițiativa.

„Ne documentăm la modul cel mai serios acum și revenim cu o reacție informată, ca să nu facem speculații”, a spus ultima.

Parlamentara a mai precizat că mâine, la ședința Parlamentului, vor fi prezentate toate detaliile.

Alexandr Sinigur, condamnat în anul 2006 la detenție pe viață a fost eliberat săptămâna trecută din penitenciar.

Fosta președintă a comisiei juridice Olesea Stamate a explicat că între timp, în 2008, PCRM a modificat Codul Penal, astfel încât, pedeapsa pentru infracțiunile săvârșite de Sinigur a fost redusă: „Avocații domnului au depus o cerere cu privire la comutarea pedepsei lui, deoarece articolul în baza căruia a fost condamnat la detențiune pe viață – banditismul, Articolul 283, în momentul în care a fost condamnat în 2008, prevedea detențiune pe viață, ulterior la sfârșitul anului 2008 a fost modificat acest articol și deja pedeapsa maximă era de 15 ani. Și avocații lui au solicitat în 2021 când se apropia termenul de 15 ani să îi fie comutată pedeapsa detenție pe viață la 15 ani și prima instanță a acceptat comutarea”.

Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a venit cu un comentariu privind eliberarea lui Alexandr Sinigur, care a fost condamnat în anul 2006 la detenție pe viață. „A fost necesar Parlamentul să reducă pedeapsa pentru unele infracțiuni grave și deosebit de grave de corupție în 2024?”, a scris acesta pe rețele.

24 de condamnați pe viață au fost eliberați sau au primit o sentință mai mică la finele trimestrul I al anilor 2024 și 2025, arată datele Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Curtea Supremă de Justiție respinge recursul lui Șor: Politicianul fugar rămâne fără acte moldovenești

Curtea Supremă de Justiție a declarat drept inadmisibil recursul depus de avocații Cristian Bizian și Isae Cureș în interesele lui Ilan Șor, în litigiul legat de actele moldovenești ale oligarhului. Încheierea irevocabilă a fost pronunțată în data de 2 aprilie. În luna octombrie 2023, Curtea de Apel Chișinău a respins apelul declarat de Ilan Șor împotriva Agenției Servicii Publice (ASP) care i-a anulat în 2021 actele de identitate moldovenești. Astfel, a fost menținută decizia primei instanțe care a constatat că cererea fostului lider al partidului declarat neconstituțional Șor nu este întemeiată, scrie anticorupție.md.

Actele de identitate moldovenești ale lui Ilan Șor, buletinul de identitate eliberat  în 2012, dar şi paşaportul emis în 2010, au fost anulate de ASP în noiembrie 2021.

Instituția a anunţat într-un comunicat de presă că a efectuat un control, la solicitarea Procuraturii Anticorupţie, în urma căruia s-a constatat că actele pe numele lui Ilan Şor au fost perfectate cu încălcare legislaţiei şi în lipsa lui Ilan Şor. Astfel, atât poza, cât şi semnătura olografică din actele anulate au fost luate din baza de date, fiind făcute cu câţiva ani înainte. La fel, s-a stabilit că actele de identitate ar fi fost înmânate unor persoane terțe, contrar prevederilor legale.

Consumatorii care s-au deconectat de la încălzire pot cere reconectarea

Consumatorii care s-au deconectat de le agentul termic pot solicita reconectarea. Anunțul a fost făcut de Termoeletrica, în contextul temperaturilor scăzute prognozate pentru următoarele zile, scrie info1.md.

Gestionarii trebuie doar să depună cereri scrise în format liber în adresa Furnizorului. De asemenea, se pot adresa direct la sediile teritoriale ale Termoelectrica:

  • Secția Rețele Termice Botanica – 022 779 411
  • Secția Rețele Termice Buiucani – 022 751 529
  • Secția Rețele Termice Centru – 022 274 098
  • Secția Rețele Termice Ciocana – 022 335 132
  • Secția Rețele Termice Râșcani – 022 442 375.

Totodată, compania anunță că aproximativ 400 de consumatori care nu au depus încă o solicitare de deconectare vor beneficia în continuare de acest serviciu.

Reprezenatnții companiei reamintesc că sezonul de încălzire nu are o dată fixă de încheiere, iar furnizarea agentului termic este realizată în conformitate cu solicitările Gestionarilor fondului locativ.

„Conform reglementărilor în vigoare, sezonul de încălzire poate fi încheiat doar dacă, pe parcursul a 3 zile consecutive, în intervalul orelor 21:00, 00:00,03:00 și 06:00, media aritmetică a temperaturilor aerului este mai mare de +10°C”, precizează Termoelectrica.

Totodată, autoritățile anunță că, în cazul blocurilor locative dotate cu puncte termice individuale (PTI) NU este necesară intervenția Gestionarului. Instalațiile respective se conectează și se deconectează automat.

Traducătoarele de temperatură ajustează consumul de energie termică în funcție de temperatura de afară și necesitățile consumatorilor.

Amintim că începând din data de 24 martie, sezonul termic pentru consumatorii racordați la sistemul centralizat de încălzire din Chișinău a fost încheiat. Decizia a fost luată atunci în contextul creșterii temperaturilor.

Sezonul de încălzire din Capitală a început pe 17 octombrie 2024, iar anul trecut, încălzirea a fost oprită pe 1 aprilie.

Noi scumpiri la carburanți. Cât costă astăzi un litru de benzină?
Articolul anterior
Primele 30 de școli din Moldova ce vor fi conectate la internet de mare viteză
Articolul următor
Close menu