Prim-ministrul Olandei și ministrul Afacerilor Externe vin la Chișinău

Prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte, și ministrul Afacerilor Externe, Wopke Hoekstra, vor efectua miercuri, 2 februarie, o vizită oficială în Republica Moldova, anunță misiunea diplomatică de la Chișinău.

Premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte, vine miercuri la ChișinăuFoto: deschide.md

„În cadrul vizitei, oficialii vor avea întrevederi cu reprezentanții autorităților Republicii Moldova. De asemenea, prim-ministrul Mark Rutte va susține declarații de presă”, se menționează în anunț, transmite deschide.md.

Reprezentanții Guvernului urmează să ofere informații detaliate privind programul vizitei oficialilor străini.

Alegeri europarlamentare: 52 de secții de votare, deschise în Republica Moldova

Ministerul Afacerilor Externe din România organizează prin misiunile diplomatice și oficiile consulare din străinătate 915 secții de votare pentru alegerile membrilor din România la europarlamentarele din 9 iunie.

 În Republica Moldova vor fi deschise 52 de secții de votare. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, transmite IPN.

În Chișinău vor fi deschise cele mai multe secții de votare din Moldova: 13, dintre care trei la consulatul general, opt în cadrul mai multor licee din capitală și două la Universitatea de Stat. Două secții de votare vor fi deschise în municipiul Bălți, dintre care unul la consulatul general. Lista secțiilor de votare poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe a României, la secțiunea dedicată alegerilor.

Ministerul roman de Externe reamintește că la alegerile europarlamentare din 9 iunie cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

La scrutinul din 9 iunie  votarea începe la ora locală 07.00 și se încheie la ora 22.00. Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora locală 23.59.

CNAS aplică acorduri în domeniul securității sociale cu 16 state

Casa Națională de Asigurări Sociale aplică Acorduri în domeniul securității sociale cu 16 state bazate pe principiul proporționalități, iar pe parcursul anului 2023 în baza acordurilor respective au fost stabilite 340 de prestații sociale.

Acordurile aplicate sunt semnate cu: România, Portugalia, Bulgaria, Marele Ducat de Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Grecia și Italia. La 1 iunie anul curent va intra în vigoare și acordul cu Spania, semnat la 21 iulie 2022, transmite IPN.

Cele mai multe prestații sociale stabilite în baza celor 16 acorduri pe parcursul anului 2023 au fost pensii pentru limită de vârstă, peste 290 la număr. De asemenea au fost stabilite în jur de 40 de pensii de dizabilitate și 7 pensii de urmaș.

Persoanele care au atins vârsta de pensionare și au realizat stagiu de cotizare atât în Republica Moldova, cât și în străinătate pot beneficia de totalizarea stagiului de cotizare în ambele state. În Republica Moldova persoana se va adresa la oficiul central al CNAS, iar în străinătate – la instituțiile competente de stabilirea pensiei și altor prestații sociale de la locul de domiciliu. O dată pe an, beneficiarul de pensie va trebui să se prezinte personal la CNAS sau să transmită în original un certificat de viață. Dacă acest lucru nu se întâmplă, pensia se suspendă.

Andreea Marin, alături de mama sa pe care a pierdut-o la vârsta de 9 ani: „E mereu tânără în amintirea mea”

Andreea Marin a transmis un mesaj în memoria mamei sale, care ar fi împlinit ieri, 10 mai, 75 de ani. Răvașul este însoțit de câteva fotografii din copilăria vedetei. Vedeta își amintește de mama sa, ca fiind un exemplu de “feminitate, bunătate și naturalețe”.

Mama sa, Violeta, s-a stins din viață în 1984, într-un teribil accident de mașină, pe când avea doar 36 de ani. Mașina în care se afla întreaga familie s-a izbit de un alt autoturism.

,,Azi, mama mea frumoasă și bună ar fi împlinit 75 de ani, de N-ar fi devenit înger la numai 36 … E mereu tânără în amintirea mea, motivația mea puternică în tot ce am făcut în viața mea matură, exemplul de feminitate, sensibilitate, bunătate și naturalețe, recunoștința mea se îndreaptă mereu către cer, cu mulțumiri cǎ legătură noastră atât de profundă a însemnat o prețioasă moștenire pentru inima și devenirea mea. Tata, cu câțiva ani mai mare doar, mi-a fost stâlp de sprijin și putere și dragoste de viață. Rădăcinile mele. Gând bun către cer’, este mesajul postat de prezentatoarea TV.

CEDO i-a dat câştig de cauză lui Anatol Mătăsaru, activistul torturat în urma protestelor din aprilie 2009
Articolul anterior
Un bărbat din Ialoveni construiește eoliene pentru producerea energiei electrice
Articolul următor