CEDO i-a dat câştig de cauză lui Anatol Mătăsaru, activistul torturat în urma protestelor din aprilie 2009

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Guvernul Republicii Moldova pentru aplicarea torturii în privinţa activistului Anatol Mătăsaru în urma protestelor din aprilie 2009.

Dosare 7 aprilie 2009: CEDO i-a dat câştig de cauză lui Anatol MătăsaruFoto: anticoruptie.md

Statul a fost obligat să-i achite lui Mătăsaru 15 mii de euro, prejudiciu moral, şi 1.500 de euro, cheltuieli de judecată, transmite anticoruptie.md.

CEDO a constatat încălcarea articolului 3 din Convenţie, care interzice aplicarea torturii şi a tratamentelor inumane şi degradante, precum şi a articolului 5, care asigură dreptul la libertate şi siguranţă.

Anatol Mătăsaru a fost reținut în dimineața de 8 aprilie 2009 și dus în Comisariatul General de Poliție al municipiului Chișinău, unde a fost torturat.

Procurorii au mai intentat un dosar penal pentru tortură și tratamente inumane și degradante, fiind învinuiți polițiștii Igor Pîntea și Octavian Sîrbu.

Dosarul se mai află pe rol în instanța de fond. Unul dintre învinuiți, Igor Pîntea, a deținut în perioada guvernării lui Plahotniuc funcția de șef al Penitenciarului nr. 13 din Chișinău.Publicitate

Pîntea și-a dat demisia după plecarea Partidului Democrat de la guvernare și a părăsit țara.

Anterior, statul l-a despăgubit pe Anatol Mătăsaru cu 30 de mii de lei pentru reţinerea abuzivă în dimineaţa de 8 aprilie 2009, iar trei poliţişti au fost condamnaţi la diferite termene, cu suspendarea executării.

Anatol Mătăsaru a declarat că este mulţumit de decizia CEDO, dar este indignat de atitudinea autorităţilor de la Chişinău şi a justiţiei moldoveneşti.

„Au trecut aproape 12 ani, iar dosarul bate pasul pe loc în prima instanţă, la etapa audierii martorilor. Unii dintre aceştia au plecat demult din ţară, printre ei sunt şi decedaţi. Mai mult, procurorii i-au inculpat doar pe doi dintre cei care m-au torturat, dintre care unuia i-a fost oferită posibilitatea să plece din ţară.

Oricât nu m-am opus, procurorii i-au scos basma curată pe poliţiştii Ruslan Saachian şi Sergiu Cociorvă, care m-au torturat ca să fac declaraţii împotriva liderilor din opoziţia de atunci şi a jurnaliştilor.

Pentru mine a fost o sfidare ca cei care m-au torturat să fie avansaţi în grad şi în posturi de conducere. Acum statul îmi va achita prejudicii de la buget.

Dar cum rămâne cu poliţiştii torţionari, cu procurorul Igor Popa, care a condus ancheta în dosarele 7 aprilie, cu judecătorul Anatol Galben care a dispus în Comisariat arestarea mea, eu fiind acoperit de vânătăi? Atâta timp cât călăii nu vor fi pedepsiţi, nu consider că mi s-a făcut dreptate”, ne-a declarat activistul.

Anatol Mătăsaru a fost reprezentat în instanţa europeană de către avocatul Victor Panţîru.

După Australia și Franța, și Grecia se pregătește să introducă restricții în funcție de vârstă pentru rețelele sociale

Grecia va adopta măsuri pentru a reduce dependența copiilor de social media. Atena vrea să introducă restricții în funcție de vârstă pentru rețelele sociale, cu scopul de a proteja minorii sub 15 ani de pericolele dependenței digitale, scrie Kathimerini, scrie digi24.ro.

Măsura se aliniază modelelor de succes adoptate în Australia și Franța, unde măsuri similare de verificare a vârstei s-au dovedit promițătoare în reducerea supraexpunerii în rândul tinerilor utilizatori. Propunerea guvernului de la Atena include un cadru pentru ca platformele să pună în aplicare verificarea obligatorie a vârstei, împreună cu cerințe privind consimțământul părinților pentru utilizatorii sub 15 ani.

Inițiativa este susținută de un raport al unui comitet științific. Recomandările includ lansarea de campanii de sensibilizare, dotarea părinților cu instrumente de gestionare a timpului petrecut în fața ecranului și reformarea algoritmilor pentru a reduce expunerea minorilor la conținuturi dăunătoare. Urgența problemei a fost subliniată de prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis în timpul unui discurs la ONU în septembrie. Citând cartea lui Jonathan Haidt „The Anxious Generation”, Mitsotakis a evidențiat impactul psihologic al timpului excesiv petrecut în fața ecranului asupra copiilor.

Pentru a depăși provocările legate de implementare, Grecia caută sprijin la nivel european. Sunt în curs discuții pentru stabilirea unei vârste de maturitate digitală de 15 ani la nivelul UE, cu restricții corespunzătoare în toate statele membre. Ministrul guvernanței digitale, Dimitris Papastergiou, a pledat pentru această inițiativă în cadrul unei reuniuni recente a Consiliului Telecomunicații al UE.

O astfel de colaborare este considerată esențială pentru a face presiuni asupra giganților din domeniul tehnologiei să adopte sisteme solide de verificare a vârstei.

Salariile femeilor sunt, în medie, cu 15 la sută mai mici în comparație cu cele încasate de bărbați: Femeile, preocupate mai mult de responsabilitățile familiale

Salariile femeilor sunt, în medie, cu 15 la sută mai mici în comparație cu cele încasate de bărbați. Decalajul apare, în mare parte, după ce fe­meile pleacă în concediul de îngri­jire a copiilor, renunțând deseori la ambiția de a crește profesional, scrie vocea.md.

Sindicatele cred că, indiferent de sex, toți angajații trebuie să aibă șanse egale, iar pentru asta este important ca și bărbații să-și asume o parte din treburile casnice. Mai mult, se dorește ca și patronii să conștientizeze că munca nu poate fi mai presus decât familia. Acestea ar fi valorile stipulate în Convenția Organizației Internaționale a Muncii (OIM) nr. 156 privind egalitatea de șanse și egali­tatea de tratament pentru lucrători și lucră­toare cu responsabilități familiale, pe care trebuie să o ratifice și Republica Moldova în drumul ei spre Uniunea Europeană.

Promovarea ratificării Convenției a fost subiectul unei mese rotunde organizate recent de Confederația Națională a Sindi­catelor din Moldova (CNSM) în colaborare cu OIM. Evenimentul a reunit conducerea CNSM, reprezentanți ai OIM, președinți ai centrelor sindicale național-ramurale, ai Co­misiei de Femei a CNSM, reprezentanți ai Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova (CNPM), Oficiului Avoca­tului Poporului, Consiliului pentru Egalitate, UN Women Moldova.

Femeile preocupate mai mult de responsabilitățile familiale

Este cunoscut faptul că responsabilitățile familiale constituie unul dintre motive­le inactivității în rândul femeilor. Conform datelor Biroul Național de Statistică (BNS), 53,8% dintre femei în vârstă de 25-54 de ani sunt inactive din cauza responsabilităților familiale de îngrijire a copiilor sau a altor membri ai familiei, care le revin. Concomi­tent, în anul 2023, circa 30 de mii de femei au desfășurat activitate salarială în condițiile timpului de muncă parțial, dintre care 58,5% au activat cu un program de muncă sub 20 de ore săptămânal.

De fapt, lipsa serviciilor de îngrijire a co­piilor, mai cu seamă de vârstă fragedă sau lipsa acestora la prețuri accesibile, precum și oportunitățile scăzute de angajare în zo­nele rurale, sunt printre factorii principali care contribuie la inactivitatea sporită a fe­meilor, fapt pentru care femeile înregistrea­ză și valori duble în rândul tinerilor NEET în comparație cu bărbații.

„Din acest motiv, considerăm că crearea unui mediu de lucru care să sprijine activ integrarea acestor persoane pe piața mun­cii este crucială. Implementarea unor poli­tici și măsuri care să răspundă nevoilor lor este o soluție eficientă care poate contribui la reducerea inegalităților. Este cert că sin­dicatele nu pot rămâne indiferente față de provocările cu care se confruntă salariații cu responsabilități familiale și se pronunțăferm pentru ratificarea Convenției nr. 156. În cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective din 12 apri­lie anul curent, am venit cu propunerea de examinare a posibilității ratificării Convenției respective și ne exprimăm recunoștința pen­tru susținerea OIM în acest sens, inclusiv prin elaborarea analizei de compatibilitate a ca­drului legal național la prevederile Convenției și organizarea acestei mese rotunde, care întrunește partenerii sociali, experții OIM și alte părți implicate în promovarea reconci­lierii vieții profesionale cu cea de familie”, a menționat în discursul său președintele CNSM, Igor Zubcu.

Magia Anului Nou la Chișinău: Festivalul Luminilor ”Lights & Dreams”  a început la CIE ”Moldexpo”

La Chișinău, pe teritoriul CIE «Moldexpo» , a început festivalul de lumini de Anul Nou, «Lights & Dreams», cu un show de lumini și zeci de instalații.

Vizitatorii sunt așteptați într-un parc tematic unic de ilumiinații și instalații de lumini de până la șapte metri înălțime. Fiecare locație te introduce într-o poveste fascinantă despre o lume paralelă, locuită de zâne, elfi, dragoni și alte ființe magice. Oaspeții festivalului pot explora «Pădurea zânelor și a elfilor», «Tunelul îndrăgostiților» , «Pisicile magice» , «Călăreții stelari» , «Pasărea Phoenix»  și multe alte compoziții uimitoare.

Aproape 50.000 de lămpi, două kilometre de mătase naturală și LED-uri special alese au creat o adevărată poveste de Crăciun pe teritoriul CIE «Moldexpo». Pe lângă instalațiile de lumini, organizatorii oferă vizitatorilor diverse distracții: zone interactive, colțuri foto tematice, food court-uri stilizate, dar și spectacole de animație și un impresionant show cu foc.

Biletele pot fi cumpărate de pe site-ul oficial al festivalului „Lights & Dreams” în Moldova sau de la casa de bilete de la intrarea în parc. Detalii suplimentare pe Instagram și Facebook ale evenimentului. Festivalul va dura până pe 26 ianuarie și va fi deschis zilnic între orele 15:30 și 22:00.

Adresă: MoldExpo (str. Giocelilor, 1, Chișinău)
Program: zilnic între 15:30 și 22:00
Preț bilet: adult – 200 lei, copii – 180 lei

Maia Sandu propune un proiect de lege care ar permitea confiscarea averilor acumulate prin acte de corupție
Articolul anterior
Prim-ministrul Olandei și ministrul Afacerilor Externe vin la Chișinău
Articolul următor