Piesa „Trenulețul” va fi interpretată la Torino în varianta originală. Anunțul, făcut de producătorul „Zdob și Zdub”

Trupa „Zdob și Zdub” & Frații Advahov vor interpreta la concursul internațional de muzică Eurovision – 2022 textul original al piesei „Trenulețul”. Despre acest lucru a comunicat Igor Dânga, producătorul trupei „Zdob și Zdub”, într-un comentariu pentru Europa Liberă, citat de safenews.md.

Decizia vine după ce modificarea textului piesei pentru etapa națioanlă a concursului a trezit reacții negative. Textul original prezintă o călătorie de la Chișinău la București, ce vorbea despre două țări care parcă sunt una – punând, s-ar fi spus, sub semnul întrebării legitimitatea frontierelor – între cele două țări sau în general. Apoi, a apărut o nouă variantă de text, fără nuanțe „unioniste”, iar fanii trupei au început să se întrebe dacă nu asistăm la un act de cenzură pe considerente politice.

Melodia și clipul video la ea promovează într-o manieră relaxată și umoristică lansarea tot atunci a trenului expres pe ruta Chișinău-București:

Text, variantă 1:

„Țară veche, țară nouă
Parcă-i una, parcă-s două
Ba aparte, ba-mpreună
Parcă-s două, parcă-i una”

Acest fragment a sunat însă altfel în timpul selecției moldovenești pentru competiția europeană:

Text, varianta 2:

„Cât de mică-i lumea largă
Trenul vede când aleargă
Și că nu mai pare mare
Pentru că are hotare”

În viziunea celor care au criticat substituția, a doua variantă de text este doar o imitație „fadă și stângace” a piesei originare, aceasta „distorsionând” mesajul prin care piesa și-a câștigat popularitatea, iar dacă aceasta va pleca în varianta modificată la Eurovision, nu va fi altceva decât o „marfă alterată”. Unii au vorbit chiar despre o posibilă „cenzurare” a artiștilor din partea autorităților moldovene, bănuite de unii că nu ar fi adepții unionismului, prin urmare ar fi putut să dorească înlocuirea fragmentelor cu trimiteri prea evidente spre această idee.

Jurnalista Victoria Cușnir este una din cinci membri ai grupului de experți ce au jurizat competiția și, povestește ea, a constatat diferența de text abia ulterior evoluției din scenă a concurentului, după care s-a simțit obligată să-i ceară clarificări interpretului trupei, Roman Iagupov, și iată la ce concluzie a ajuns: „Când ai un text atât de subtil, care este schimbat cu unul care nu creează atâta empatie și deplasează accentele, e firesc ca lumea să înceapă să discute și să presupună tot felul de lucruri. Dar contează de fapt ce s-a întâmplat cu adevărat. El (Roman Iagupov, interpretul) mi-a spus așa: că a lucrat la textul acesta cu Vsevolod Cernei, au avut foarte multe variante de text și a încercat o altă variantă. Categoric, sunt pentru varianta originala a piesei. Indiscutabil”, suține Victoria Cușnir, conform sursei citate. 

Tânăra care a pozat indecent printre cruci și morminte în Cimitirul Central din Chișinău a fost identificată de poliție

Tânăra care a pozat indecent printre cruci și morminte în Cimitirul Central din Chișinău în ziua de Paști, după care a făcut publice fotografiile pe rețelele sociale, a fost identificată de poliție într-un tragederea la răspundere în conformitate cu legislația în vigoare.

Pulsmedia.md scrie că este vorba de Ecaterina G., în vârstă de 21 de ani, care a fost citată la poliție pentru a fi audiată pe marginea acestui caz. Tânăra le-a declarat oamenilor legii că a făcut acest lucru pentru bani, în urma unei provocări pe TikTok.

Ea s-a ales cu două procese verbale conform art. 54 alin. 5 (ofensa adusă sentimentelor religioase ale persoanelor fizice, profanarea obiectelor venerate de acestea, a localurilor, monumentelor, mormintelor, a simbolicii lor conceptual) și în baza art. 354 (huliganism nu prea grav) din Codul Contravențional.

Pentru primul articol, tânăra riscă amendă de la 18 la 36 de unităţi convenţionale (între 900 și 1.800 de lei) sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore, iar pentru cel de-al doilea – cu amedă de la 6 la 30 de unităţi convenţionale (între 300 și 1.500 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 60 de ore.

Ea mai povestise pe rețelele sociale că rudele i-au văzut fotografiile și le-au dezagreat.

Primăria Municipiului Chișinău informează despre căile de acces spre cimitirul „Sfântul Lazăr”

Primăria Municipiului Chișinău informează că teritoriile celor 10 cimitire din subordinea municipalității au fost salubrizate și pregătite pentru Sărbătoarea Paștele Blajinilor. Sunt pregătite și căile de acces, iar pentru deplasarea cetățenilor la cimitirul „Sfântul Lazăr” din strada Doina, va fi organizat transport public, din preajma Circului, ruta C și alte linii, în total cca 100 de unități de transport. Ordinea publică la îmbarcarea pasagerilor pentru deplasare către și de la cimitir va fi asigurată de către angajaţii Inspectoratului Național de Patrulare.

Având în vedere că în zilele de 12 și 13 mai, a. c., va fi sistată circulația transportului pe strada Doina, tronsonul cuprins între str. Socoleni și intrarea principală în Cimitirul „Sfântul Lazăr”, cu excepția transportului public, pe teritoriile gestionate de agenții economici din preajmă vor fi organizate locuri de parcare pentru transportul privat. Autoritățile și poliția vor gestiona situația, astfel încât persoanele cu nevoi speciale să nu întâmpine dificultăți de deplasare.

La fel ca în anii precedenţi, de Paştele Blajinilor, pe teritoriul cimitirului „Sfântul Lazăr” vor fi amplasate 3 ambulanţe pentru acordarea asistenței medicale urgente, în diferite zone şi 1 ambulanţă în Cimitirul Central din strada Armenească.

În context, informăm că în scopul deservirii populației în cadrul sărbătorii Paștele Blajinilor, în zilele de 12 și 13 mai 2024, la intrările în cimitirul „Sfântul Lazăr” din str. Doina vor fi desfășurate activități de comerț cu pască, cozonac, produse de patiserie fără cremă, băuturi răcoritoare și fierbinți, flori și compoziți florale. De asemenea, la intrarea în Cimitirul Central din str. Armenească va fi organizat comerț cu flori și compoziții florale.

APL Chișinău face apel către cetățenii care merg la cimitir de Paștele Blajinilor, pentru a-și pomeni rudele și apropiații trecuți din viață, să dea dovadă de responsabilitate și să depoziteze deșeurile în containerele special amenajate pe teritoriu, pentru ca serviciile municipale să le poată evacua în timp util.

Prognoza meteorologilor de Paștele Blajinilor

Pe 12 și 13 mai, de Paștele Blajinilor, cerul va fi noros. În partea de nord a Republicii Moldova sunt așteptate maxime de până la +14°C, la sud – de până la +19 grade Celsius și în centrul țării +17°C. 

În centrul țării, pe 12 mai vor fi maxime de până la +17°C și minime de până la +8°C. Pe 13 mai se vor înregistra maxime de până la +17°C și minime de până la +6°C. Cerul va fi noros.

În partea de nord a țării, duminică se vor înregistra maxime de până la +14°C și minime de până la +5°C, luni vor fi maxime de până la +14°C și minime de până la +3°C. Și în partea de nord a Moldovei cerul va fi noros.

În partea de sud a Republicii Moldova, pe 12 mai vor fi maxime de până la +19°C și minime de până la +10°C. Luni, maxima termică va urca până la +19 grade Celsius, iar minima va fi de +8 grade Celsius. Cerul va fi noros.

Incredibil în Afganistan! Talibanii numesc primele două femei în funcţii de conducere
Articolul anterior
Zeci de preoți, în frunte cu starețul mănăstirii Căpriana, surprinși chefuind la un restaurant din suburbia Capitalei
Articolul următor