Primul medicament pentru tratarea COVID a fost distribuit în spitalele din România

50.000 de cutii cu Mulnopiravir, prima pastilă pentru tratarea COVID, au ajuns în spitalele din România. Medicamentul a fost aprobat la finalul lunii noiembrie de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru utilizare de urgență în tratamentul pacienților adulți infectați cu SARS-CoV-2.

Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș” din București, a declarat la Digi24 acest medicament nu trebuie considerat unul miraculos, dar scopul administrării lui – la pacienții cu risc, bolnavi sau cu boli cronice – este de a se reduce riscul formelor grave ale bolii.

„Până acum am folosit medicamente antivirale pe care le foloseam și înainte de pandemie, pentru alte boli. Acum avem date care ne arata eficacitatea acestui medicament, vrem să vedem cum vor primi acest medicament pacienții care nu au nevoie de oxigen și care cer ajutor medical în primele cinci zile de la debutul bolii.

Probabilitatea ca ei să facă complicații va fi mult mai mică.

Nu are importantă dacă pacientul este vaccinat sau nu atunci când se administrează acest medicament. Oricum, când cineva este vaccinat, probabilitatea de a face forme severe ale bolii scade”, a spus Adrian Marinescu.

Medicul a explicat care este procedura pentru ca pacienții să primească tratament cu Mulnopiravir.

Pacientul vine la centrul de evaluare, i se fac analize de sânge și o radiografie pentru a se stabili forma de boală, dacă este una ușoară sau medie și dacă debutul a fost în ultimele 5 zile, i se dă acest medicament. Este important să se stabilească și dacă pacientul are indicații pentru acest medicament. Mulnopiravir se administrează pe cale orală.

Bolnavul poate fi monitorizat acasă de medicul de familie, a spus Marinescu.

Italia părăsește EURO 2024. Deținătoarea trofeului a fost eliminată de Elveția

Echipa națională de fotbal a Italiei a pierdut meciul cu reprezentativa Elveției din optimile de finală, scor 0-2. În meciul de pe Olympiastadion din Berlin, campioana europeană din 2021 a încasat câte un gol în fiecare repriză.

Italia părăsește EURO 2024: Deținătoarea trofeului, eliminată de Elveția

Elvețienii au avut prima ocazie a meciului. Breel Embolo a scăpat singur cu portarul Gianluigi Donnarumma și a șutat, dar goalkeeperul a avut o intervenție de zile mari. În minutul 37, echipa din Țara Cantoanelor a deschis scorul, transmite Moldova1.md.

Remo Freuler, deschis foarte bine în careul de 16 metri de pasa lui Ruben Vargas și a finalizat pe colțul scurt. Ce-i drept, Donnarumma a fost puțin încurcat și de devierea nefericită a lui Gianluca Mancini. Aproape de sfârșitul primei reprize, Elveția a ratat ocazia de a-și dubla avantajul. Fabian Rieder a șutat direct pe poartă, din lovitură liberă, pe colțul scurt, portarul italian a intervenit și a respins, mingea a lovit bara stângă, iar mai apoi pericolul a fost îndepărtat.

Chiar la începutul reprizei secunde, trupa lui Murat Yakin a marcat al doilea gol. Vargas a înscris cu o execuție de mare efect, de la marginea careului, la care Donnarumma nu a avut nimic de făcut. În minutul 52, elvețienii au tras o sperietură. Fabian Schar a deviat nefericit un balon, care a nimerit bara. În minutul 75, Italia a mai avut o ocazie de gol. Gianluca Scamacca a șutat promițător, dar a lovit bara porții lui Yann Sommer.

În sferturile de finală, Elveția va da piept cu câștigătoarea meciului Anglia – Slovacia.

67 de tineri au absolvit Academia Militară Alexandru Cel Bun. Este a 30-a promoție a acestei instituții

67 de absolvenți ai Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru Cel Bun” din Chișinău au primit diplomele de licență și gradul primar de „locotenent”. Este a 30-a promoție a acestei instituții. După trei ani de studii, examene și multă muncă, proaspeții absolvenți spun că sunt pregătiți să parcurgă toate etapele carierei militare.

67 de tineri au absolvit în acest an Academia Militară Alexandru Cel Bun

Alături de ei la eveniment au fost prezenți părinți, rude sau prieteni. Cu un cuvânt de încurajare adresat noilor ofițeri au venit ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi și președintele Parlamentului, Igor Grosu, transmite Radiomoldova.md.

În cadrul ceremoniei festive, trei absolvenți eminenți ai promoției 2024 au primit certificat de apreciere și însemnul special al ministrului Apărării. Printre proaspeții absolvenți ai Academiei Militare se numără și Stevian Cucuietu.

„Sunt mândru de mine pentru că am parcurs o etapă dificilă, prin diferite încercări, provocări la care am făcut față demn și am meritat acest grad din plin. În continuare voi activa în batalionul de artelerie și consider că este o nouă încercare la care voi face față”, a spus Stevian.

Alături i-au fost părinții și fratele care l-au susținut încă de la început.

„Acești trei ani de studenție a feciorului au fost o provocare pentru noi părinții pentru că ne-am pus așteptări mari și din partea lui și din partea academiei, am dorit să iasă un ofițer cu înalte valori”, au mărturisit părinții.

Și Sergiu Șura a fost însoțit de părinți la ceremonia de absolvire a academiei.

„Au fost multe acțiuni care au fost dificile, dar m-am descurcat. Emoții sunt, dar cu sprijinul colegilor voi merge înainte”, a spus Sergiu.

Zara Teodorina a absolvit Academia Militară împreună cu prietenul ei David.

„Emoții pozitive, sunt foarte mândră că am ajuns în momentul dat. Mai departe voi activa în batalionul 22, ca comandant de pluton”, a relatat Zara.

„Emoții nu sunt, mă simt ca în fiecare zi, totul îmi place și le urez la toți succes”, a spus David.

Oficialii prezenți la eveniment au reiterat că sectorul de apărare națională este o prioritate pentru stat.

„Conducerea țării, Ministerul Apărării depune eforturi concrete pentru a dezvolta capacitățile de apărare ale Armatei Naționale cu scopul de a menține pacea și securitatea în Republica Moldova”, a declarat Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării.

„Lucrurile au început deja să se miște, în 2023, am făcut cea mai mare creștere a bugetului apărării din istoria țării, creăm condiții bune de muncă și cazarmă, am majorat soldul lunar al militarilor în termen și rezerviștilor chemați la exerciții de mobilizare”, a menționat Igor Grosu, președintele Parlamentului.

„Astăzi toți ne mândrim împreună cu părinții de rezultatele pe care le-au atins, mai departe sunt repartizați în unitățile militare și după un concediu care va fi imediat din ziua de luni, se vor prezenta în luna august pentru continuarea serviciului militar”,a declarat Vadim Cemîrtan, rectorul Academiei Militare.

În acest an, 67 de tineri, dintre care 15 fete, au absolvit Academia Militară „Alexandru cel Bun” din Chișinău. Este unica instituție de învățământ militar superior din Republica Moldova. Absolvenții instituției sunt angajați în serviciul militar prin contract în unitățile militare ale Armatei Naționale.

Maia Sandu a transmis un mesaj de Ziua Națională a Portului Popular

În ultima duminică a lunii iunie este sărbătorită Ziua Națională a Portului Popular. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj în care felicită cetățenii pentru că promovează unul dintre principalele elemente ale identității noastre.

„În ultima duminică a lunii iunie sărbătorim Ziua Națională a Portului Popular. Aceste straie transmit bunătatea și înțelepciunea înaintașilor noștri și reprezintă unul dintre principalele elemente ale identității noastre ca neam. Mă bucur să văd cum, în ultimii ani, tot mai mulți dintre noi poartă cu drag și promovează cu mândrie această bogăție pe care am moștenit-o”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

OMS prevede sfârșitul pandemiei în Europa la finalul iernii
Articolul anterior
Un artist care s-a „auto-botezat” pe scena Festivalului de la Sanremo a stârnit furia Vaticanului
Articolul următor