Fenomen nemaiîntâlnit de 70 de ani. Moldova a fost vizitată de vulturul negru – un oaspete foarte rar

În perioada 13-15 februarie, țara noastră a fost vizitată de un oaspete foarte rar – vulturul negru Aegypius monachus. Pasărea este un subadult care provine din Spania și care a fost relocat anul trecut în Bulgaria în cadrul unui program de reintroducere a speciei. Tânărul vultur a primit numele de Djuranlyi și a fost echipat cu transmițător satelitar, informează Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

Djuranlyi a intrat în Republica Moldova pe data de 13 februarie 2021, lângă localitatea Etulia Nouă. După o noapte petrecută în raionul Cahul, pasărea și-a continuat zborul până în nordul țării, oprindu-se în raionul Telenești, lângă localitatea Pistruieni. Acolo a fost observată în dimineața zilei de 15 februarie de către membrii SPPN – Silvia Ursul și Alexandr Turcan – care au fost însoțiți de jurnalista Ecaterina Cazacenco.

Pasărea se afla pe un teren agricol și aștepta ca aerul dimineții să se încălzească, pentru a decola cu ajutorul curenților de aer. Din când în când era vizitată de corbi teritoriali și curioși. Înainte de prânz și-a luat zborul în direcția nord-vest, îndreptându-se spre regiunea Vinița din Ucraina.

Vulturii tineri pribegesc adesea până la atingerea maturității, putând parcurge distanțe impresionante. În doar câteva luni de la eliberare, Dzhuranli a parcurs mii de kilometri, traversând Bulgaria, Turcia și Grecia. După ce s-a reîntors în Bulgaria, vulturul a călătorit în România, unde și-a petrecut aproape întreaga iarnă. La mijlocul lunii februarie a decis să treacă și pe la noi.

Această specie este considerată dispărută din Republica Moldova. La începutul anilor 1900 existau câteva perechi de vulturi negri care cuibăreau în regiunea Cornești care au dispărut din cauza persecuției umane, tăierii arborilor bătrâni, lucru care s-a răsfrânt și asupra altor specii de vultur: vulturul pleşuv sur (Gyps fulvus) dar și acvilelor de mari dimensiuni: Acvila de câmp (Aquila heliaca), acvila de munte (Aquila chrysaetos).

O altă cauză a dispariției păsărilor, a fost otrăvirea secundară cu poluanți de tip DDT. Ultimul exemplar de vultur negru în Republica Moldova a fost văzut în iulie 1951, fiind împușcat lângă Ungheni. Vizita lui Djuranlyi din data de 15 februarie 2022 s-a produs la 71 de ani de la ultima observație oficială și documentată.

Djuranli face parte din programul de reintroducere a speciei in Bulgaria, Bright Future for Black Vulture LIFE14 NAT/BG/649, derulat de Green Balkans si organizatii partenere.

Cămașa cu altiță din Moldova va fi prezentată la o expoziție în Suedia

Cămașa cu altiță, inclusă în anul 2022, pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității (UNESCO) ca element de identitate culturală în România și Republica Moldova urmează să traverseze Cercul Polar pentru o expoziție unică a artiștilor din Republica Moldova și celor din nordul Suediei, la Kiruna.

Potrivit ambasadoarei Republicii Moldova în Regatul Suediei, Liliana Guțan, pe 5 iunie, în preajma Zilei Naționale a Suediei, Ambasada R. Moldova la Stockholm împreună cu Primăria orașului Kiruna, Asociația Autorităților Locale a Regiunii Norrbotten County și Societatea de Arte Norrbotten, vor inaugura evenimentul la renumitul Centru AuroraKulturhus expoziția „Practicing Our Knowledge”, transmite Radiomoldova.md.

Tradiționalele cămăși cu altiță vor fi prezentate de către meșterițele de la Șezătoarea Basarabiei și Măiestria, alături de obiectele de artă ale meșterilor locali și populației indigene ale Regiunii Arcticii Înalte. Expoziția va fi deschisă până pe data de 12 iulie, în Sala de Arte al Aurora Kulturhus.

Primăria continuă lucrările de reparație a drumurilor către grădinițele din Capitală

Primăria municipiului Chișinău informează că lucrările de reparație a căilor de acces către instituțiile de învățământ și de educație timpurie din Capitală, continuă.

Primăria: Continuă reparația drumurilor către grădinițele din CapitalăFoto: Primăria Chișinău

Potrivit Primăriei Chișinău, în prezent, acestea se desfășoară în sectorul Râșcani, pe strada Florilor, în preajma Grădiniţei-creşă nr. 137, dar și în sectorul Botanica, strada Nicolae Titulescu 10A, la Grădiniţa-creşă nr. 9.

De menționat că lucrările presupun amenajarea trotuarelor, schimbarea bordurilor, asfaltarea părții carosabile și a intrărilor în scările blocurilor din împrejurime. 

„La următoarea etapă acțiunile de reabilitare a cailor de acces vor începe la Grădinițele nr. 225 (Ciocana), nr. 157 (Buiucani), nr. 24/2 și 28/2 (Botanica)”, anunță Primăria. 

Anterior, au fost finalizate lucrările la Școala-grădiniță nr. 152 „Pas cu Pas”, LT „Dimitrie Cantemir” și Grădinița nr. 141 din sectorul Botanica.  

Până la ziua de astăzi, în cadrul proiectului de amenajare a acceselor către instituțiile educaționale, au fost amenajate peste 30 de căi de acces în toate sectoarele orașului.

Ministra Ala Nemerenco a ținut un discurs la Adunarea Mondială a Sănătății

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a susținut marți, 28 mai, un discurs la reuniunea la nivel înalt organizată de Fondul Pandemic, în cadrul celei de-a 77 sesiune a Adunării Mondiale a Sănătății.

În alocuțiunea sa, ministra a menționat despre grantul de 10 milioane de dolari câștigat de Republica Moldova de la Fondul Pandemic, ce va contribui la prevenirea, pregătirea și răspunsul rapid la situații de urgență, consolidarea sistemului digital de supraveghere epidemiologică, îmbunătățirea infrastructurii laboratoarelor, precum și dezvoltarea capacităților resurselor umane.

Republica Moldova este unica țară din Regiunea Europeană care a beneficiat de un astfel de proiect de finanțare.

Ministra Sănătății a apreciat suportul oferit de comunitatea internațională sistemului național de sănătate și a reiterat angajamentul țării noastre de a sprijini în continuare inițiativele de sănătate care vizează securitatea sanitară globală.

Totodată, ministra a avut și o serie de întrevederi cu reprezentanții Organizației Internaționale pentru Migrație și ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Cooperarea bilaterală în domeniul sănătății, implementarea proiectelor în sănătate și răspunsul la criza refugiaților din Ucraina au constituit principalele subiecte de discuție.Ar putea fi o imagine cu 4 persoane şi text

În cadrul sesiunii plenare a Adunării Mondiale a Sănătății, cu tema ,,Toți pentru Sănătate, Sănătate pentru toți”, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a reafirmat angajamentul țării noastre de a promova un sistem de sănătate incluziv, echitabil și rezilient.

În discursul său, ministra a accentuat importanța acoperirii universale cu servicii de sănătate, ca pilon central al politicilor în domeniul sănătății și ca necesitate imperativă în asigurarea bunăstării tuturor.

Totodată, ministra Ala Nemerenco a subliniat că solidaritatea și cooperarea între națiuni este esențială pentru a depăși provocările globale și a construi un viitor mai sănătos și mai sigur pentru toți.

Adunarea Mondială a Sănătății se află la cea de-a 77-a sesiune, pe agenda evenimentului de nivel înalt din acest an fiind incluse mai multe subiecte prioritare, printre care pregătirea și răspunsul la urgențele de sănătate publică, asigurarea universală cu servicii de sănătate, finanțarea suplimentară a programelor de sănătate, precum și noul program de lucru al OMS pentru perioada 2025-2028.

Două spitale regionale ar urma să fie construite la Bălți și Cahul. BEI și CEB au efectuat vizite de documentare
Articolul anterior
A lăsat un bilețel de adio și a plecat de acasă. O minoră de 16 ani din Călărași, căutată de oamenii legii
Articolul următor