Directoarea unei grădinițe din Chișinău, reținută de CNA pentru corupție

Directoarea grădiniței numărul 32 din sectorul Ciocana al capitalei, Dina Pavaleanu, a fost reținută de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și plasată în izolatorul CNA pentru 72 de ore. Aceasta are statut de bănuit într-un dosar de corupție. Informația a fost confirmată pentru Anticoruptie.md de purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Starinschi. 

Totul se întâmplă la 8 ani distanță după ce pe harta corupției a portalului Anticoruptie.md a apărut o sesizare în care un părinte a vorbit despre cum AUDIO o șefă de grădiniță se ocupă de colectarea şi gestionarea fondurilor ilegale şi intimidează părinţii. Femeia se referea anume la directoarea grădiniței nr, 32, Dina Pavaleanu, care ”chiar la intrare la grădiniţă anume directoarea este cea care solicită suma de 2500 lei de copil, care din cuvintele ei, este destinată „pentru problema generală a instituţiei””.

Update // Potrivit faptelor investigate, directoarea, aflându-se în biroul său de serviciu, ar fi pretins și primit de la părinții a doi copii mijloace bănești ce nu i se cuvin, în sumă de 3000 lei de la fiecare, pentru înmatricularea copiilor.

Potrivit denunțului, bănuita ar fi perceput suma menționată (în total 6000 de lei) în schimbul ocolirii procedurilor legale de înmatriculare a copiilor în instituție, precizând totodată că donația ar fi una benevolă. Din spusele părinților, banii colectați ar fi fost direcționați pentru efectuarea unor lucrări de reparație și amenajare a grădiniței.

În urma acțiunilor întreprinse de CNA sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Chişinău, a fost ridicată suma de 6000 de lei, transmisă sub controlul CNA. 

Operațiunea de reținere a directoarei a avut loc în după-amiaza zilei de marți, 28 mai, iar la baza acțiunilor CNA a stat denunțul de la mai mulți părinți.

„Directoarea a fost reținută pentru 72 de ore în izolatorul CNA. Ea are statut de bănuit într-un dosar de corupție privind perceperea mijloacelor financiare de la părinți”, a precizat Angela Starinschi pentru Anticoruptie.md. 

Denunțul părinților este completat și de o înregistrare audio publicată de CNA în care directoarea îi vorbește unui părinte despre „taxa de intrare la grădiniță”.  

Theo Rose și Anghel Damian se căsătoresc

Theo Rose și Anghel Damian se căsătoresc! Regizorul a oferit detalii despre marele eveniment din viața lor.

Cei doi vor avea o nuntă intimă, doar cu apropiați, urmând ca, atunci când timpul le va permite, să facă o petrecere mai mare, scrie presa română.

Regizorul a dezvăluit că evenimentul va fi unul restrâns și încă nu s-au gândit la dată, însă va avea loc vara asta.

„Vedem nunta ca pe un eveniment intim, ca pe un legământ în doi. Nunta cu mulți invitați ar fi ceva ulterior acestui legământ. Nu am stabilit încă date, tematici și altele de genu. Vrem ca acest legământ să fie doar al nostru la început și, când vom avea timp să respirăm, cu siguranță vom găsi o formulă de petrecere mai mare”, a dezvăluit Anghel.

Cât despre nași, Theo Rose și Anghel Damian încă oscilează, având de optat între trei cupluri. Cei doi artiști își doresc să aibă lângă ei o pereche care să le ofere un model de urmat.


O nouă sărbătoare în Republica Moldova

În R.Moldova ar urma să apară o nouă sărbătoare. Este vorba despre „Ziua Națională a Albinei”, care ar urma să fie sărbătorită anual pe 20 mai. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost înregistrat în Parlament de deputatul PAS, Gheroghe Ichim, scrie deschide.md.

Potrivit autorului proiectului, în Republica Moldova cultura creșterii albinelor, inclusiv producerea și procesarea mierii de albine și produselor apicole, constituie una din activitățile economice cu rezonanță străveche de-a lungul anilor.

Propunerea de instituire a sărbătorii menționate, vine inclusiv ca urmare a solicitărilor insistente, parvenite din partea apicultorilor din cadrul Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, cu scopul de mediatizare sistematică a activității apicole către societatea civilă și promovare constantă a consumului de miere și produse apicole de către populația țării și industria alimentară”, menționează deputatul.

Parlamentarul susține că promovarea sporirii consumului de miere de albine și a produselor apicole va contribui în timp la fortificarea sănătății populației țării, creșterea pieței de desfacere a mierii de albine și produselor apicole, inclusiv și prin apariția noilor oportunități de colaborare internațională între agenții economici din Republica Moldova și alte țări, care va servi drept platformă și imbold pentru implementarea celor mai avansate tehnologii şi bune practici de creștere a albinelor, producere a mierii și produselor apicole autohtone, și care nu în ultimul rând, va aduce surse financiare suplimentare în bugetul de stat și plus valoare la dezvoltarea social-economică a statului.

ATENȚIE! Imagini cu putrnic impact emoțional! O femeie a murit după ce a căzut în gol de la etajul 10 al unui bloc din sectorul Botanica al Capitalei

O femeie a murit, după ce a căzut în gol de la etajul 10 al unui bloc. Cazul a avut loc pe str. Cuza Vodă din sectorul Botanica al capitalei, scrie deschide.md.

Potrivit ofițerului de presă al Direcției de Poliție a mun.Chișinău, Svetlana Scripnic, oamenii legii au fost alertați în jurul orei 13:55. Oamenii legii întreprind toate măsurile pentru a stabili circumstanțele și motivul pentru care femeia a recurs la acest gest.

Călătoriile cu troleibuzul devin mai scumpe la Ialoveni
Articolul anterior
Ministra Ala Nemerenco a ținut un discurs la Adunarea Mondială a Sănătății
Articolul următor