Directoarea unei grădinițe din Chișinău, reținută de CNA pentru corupție

Directoarea grădiniței numărul 32 din sectorul Ciocana al capitalei, Dina Pavaleanu, a fost reținută de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și plasată în izolatorul CNA pentru 72 de ore. Aceasta are statut de bănuit într-un dosar de corupție. Informația a fost confirmată pentru Anticoruptie.md de purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Starinschi. 

Totul se întâmplă la 8 ani distanță după ce pe harta corupției a portalului Anticoruptie.md a apărut o sesizare în care un părinte a vorbit despre cum AUDIO o șefă de grădiniță se ocupă de colectarea şi gestionarea fondurilor ilegale şi intimidează părinţii. Femeia se referea anume la directoarea grădiniței nr, 32, Dina Pavaleanu, care ”chiar la intrare la grădiniţă anume directoarea este cea care solicită suma de 2500 lei de copil, care din cuvintele ei, este destinată „pentru problema generală a instituţiei””.

Update // Potrivit faptelor investigate, directoarea, aflându-se în biroul său de serviciu, ar fi pretins și primit de la părinții a doi copii mijloace bănești ce nu i se cuvin, în sumă de 3000 lei de la fiecare, pentru înmatricularea copiilor.

Potrivit denunțului, bănuita ar fi perceput suma menționată (în total 6000 de lei) în schimbul ocolirii procedurilor legale de înmatriculare a copiilor în instituție, precizând totodată că donația ar fi una benevolă. Din spusele părinților, banii colectați ar fi fost direcționați pentru efectuarea unor lucrări de reparație și amenajare a grădiniței.

În urma acțiunilor întreprinse de CNA sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Chişinău, a fost ridicată suma de 6000 de lei, transmisă sub controlul CNA. 

Operațiunea de reținere a directoarei a avut loc în după-amiaza zilei de marți, 28 mai, iar la baza acțiunilor CNA a stat denunțul de la mai mulți părinți.

„Directoarea a fost reținută pentru 72 de ore în izolatorul CNA. Ea are statut de bănuit într-un dosar de corupție privind perceperea mijloacelor financiare de la părinți”, a precizat Angela Starinschi pentru Anticoruptie.md. 

Denunțul părinților este completat și de o înregistrare audio publicată de CNA în care directoarea îi vorbește unui părinte despre „taxa de intrare la grădiniță”.  

Turismul din Grecia se schimbă radical! În plin sezon estival, autoritățile introduc noi reguli pe plaje

În plin sezon estival, autoritățile din Grecia introduc noi reguli pe plaje. Supraaglomerarea nu mai este deloc tolerată, așa că turiștii români care se pregătesc să plece în vacanță pe insulele grecești trebuie să se informeze și să știe ce au de făcut, scrie evz.ro.

Cea mai vizitată țară de pe glob în perioada verii, Grecia, introduce reguli de ultimă oră împotriva supraaglomerării de pe plaje. Autoritățile nu mai sunt deloc tolerante și dau amenzi uriașe.

Concret, turiștii care ajung de acum încolo pe plajele însorite din Grecia trebuie să știe că nu mai pot închiria umbrele și șezlonguri oricum și de la oricine. Astfel de persoane sunt atent monitorizate și dacă nu au la vedere informațiile privind obiectele destinate închirierii și numărul acestora se aleg cu amenzi foarte mari.

Noile reguli sunt clare. Doar 30 la sută din suprafața cu nisip poate fi ocupată de scaunele pliabile, restul fiind destinat celor care preferă să stea pe prosoape.

Turiștii care observă că legea este încălcată, iar plaja este aglomerată cu șezlonguri pot raporta abuzul printr-o aplicație conectată la serverele Ministerul Finanțelor din Grecia.

Șezlongurile trebuie să fie amplasate la cel puțin 4 metri de țărm.

Căprioare eliberate din captivitate! Doi pui, găsiți într-o gospodărie din Nisporeni

Inspecția pentru Protecția Mediului Nisporeni a primit un apel telefonic, precum, că un locuitor al s. Odobești, r-nul Nisporeni, ține în captivitate două căprioare. Inspectorii au mers la fața locului, ei au ridicat  căprioarele și le-au transmis Ocolului Silvic Grozești. După un control veterinar căprioarele au fost eliberate în habitatul lor natural, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Persoana vinovată de săvârșirea contravenției a fost citată la sediul IPM Nisporeni pentru a fi sancționată conform prevederilor  legislației de mediu. 

Inspectoratul pentru Protecția Mediului își exprimă recunoștința față de cetățeanul care a alertat inspectorii de mediu și îndeamnă toți locuitorii să urmeze acest exemplu, contribuind activ la protejarea și conservarea faunei.

O fetiță de 11 ani și tatăl ei au murit după ce au fost loviţi de fulger pe munte

Un tată şi fiica sa în vârstă de 11 ani au murit după ce au fost loviţi de fulger în Munţii Balcani din Bulgaria, informează DPA citat de stirileprotv.ro.

Bărbatul şi cei doi copii ai lui se aflau în drumeţie în apropiere de vârful Kupena, care are înălţimea de 2.169 metri, a relatat luni televiziunea de stat BNT.

Fiul acestuia, în vârstă de 13 ani, a fost salvat de un elicopter militar după ce băiatul a alertat serviciile de urgenţă în urma fulgerului.

Potrivit relatării, bărbatul decedat, în vârstă de 47 de ani, era un alpinist experimentat. Cu toate acestea, el a întreprins acea drumeţie montană în condiţii meteorologice nefavorabile, au precizat serviciile de urgenţă. 

Călătoriile cu troleibuzul devin mai scumpe la Ialoveni
Articolul anterior
Ministra Ala Nemerenco a ținut un discurs la Adunarea Mondială a Sănătății
Articolul următor