O mamă din Hâncești își caută copilașul dispărut de 3 săptămâni

De peste trei săptămâni, o femeie din raionul Hânceşti nu mai ştie nimic despre băieţelul ei în vârstă de aproape doi ani. Fostul ei soţ l-a luat şi a dispărut fără urmă. Totul s-a întâmplat în 29 ianuarie, când femeia se afla peste hotare şi l-a lăsat pe micuţ în grija mamei ei, fapt despre care au fost anunţate autorităţile locale. Bărbatul a venit să-şi ia copilul pentru o zi, însă nu s-a mai întors. Acum, mama micuţului cere disperată ajutorul poliţiei şi a avocaţilor, relatează publika.md.

Olga este divorţată de mai bine de un an. Custodia copilului i-a revenit mamei, iar tatăl are dreptul la două zile de vizită pe săptămână. Acest grafic a fost stabilit de comun acord cu autoritatea tutelară, adică Primăria localităţii. Însă, în 29 ianuarie, fostul soţ al femeii a luat copilul la domiciliul său din Capitală, dar nu l-a mai adus acasă.

„În ziua în care l-a luat nu a fost niciun conflict între noi, el l-a luat pe 29 şi trebuiau să-l aducă pe 30. Mi-a zis că vrea să facă nişte analize copilului, iar de atunci nu l-a mai întors, nu mai ştiu nimic de el. M-a ameninţat că o să-mi ia copilul şi nu o să mi-l dea, mereu venea seara târziu la noi şi avea reproșuri să îl ia când vrea el”, a spus Olga Țurcanu, locuitoare a satului Bălceana. 

Olga mai povesteşte că a mers de nenumărate ori la domiciliul fostului ei soţ, însă fără niciun rezultat. Femeia a depus şi plângere la sectorul de poliţie, însă, la fel, nu a primit niciun răspuns.

„E o ameninţate morală pentru copil să nu-şi vadă mama atâta timp, când el este ataşat de mine, este distrus. De pe data de 4 până pe 7 am mers în fiecare zi la el la uşă. Tot pe 7 am depus plângere, am chemat şi 112 să mă ajute, am căutat atâtea zile şi niciun rezultat. Eu l-am sunat, i-am scris că iată am ajuns la bloc, să coboare să dea copilul, stăteam ore întregi şi aşteptam în frig, îl rugam, iar el închidea şi nu a răspuns niciodată”, a explicat femeia.

Potrivit ofiţerului de presă al Poliţiei Capitalei, Natalia Stati, prima plângere a parvenit din partea tatălui, în 31 ianuarie, precum că băieţelul are o vânătaie şi ar fi fost bătut. Însă expertiza medico-legală a arătat că minorul nu avea nicio vătămare corporală. În 7 februarie, după ce a revenit în ţară şi a încercat disperată să dea de copilul ei, femeia a depus o plângere la poliţie. Ulterior, în 11 februarie, ea şi-a luat un avocat şi a sesizat oamenii legii despre răpirea micuţului de tatăl său. Toate plângerile au fost comasate, iar materialele au fost expediate Inspectoratului de Poliţie Hânceşti.

„Pe 16 februarie, 2022 la Inspectoratul de Poliţiei Hânceşti a fost depusă o plângere din partea unei locuitoare TĂIAT precum că la 29 ianuarie, copilul său de un an şi câteva luni a fost luat de către fostul soţ, care nu l-a mai întors la domiciliu. La moment, IP Hânceşti urmează să investigheze acest caz, iar toate acţiunile vor fi întreprinse”, a declarat Cristina Vicol, ofiţer de presă al IP Hânceşti.

Primarul localităţii de unde este originară femeia şi unde locuia cu băieţelul ei, o caracterizează pe Olga drept o mamă grijulie.

„În baza sesizării poliţiei, s-a făcut comisia multidisciplinară unde s-a discutat subiectul dat. A fost şi psiholog, care a vorbit şi cu femeia. Toţi au avut de spus doar de bine despre familia dată”, a menționat Aurelia temciuc, primarul localităţii.

Între timp, avocatul femeii susţine că Judecătoria Hânceşti a decis ca micuţul să rămână în custodia mamei, iar tatăl urma să-i achite pensia alimentară şi să-l vadă după un grafic prestabilit. Iniţial, bărbatul a fost de acord, însă, după o lună, el a contestat hotărârea primei instanţe la Curtea de Apel Chişinău.

„El se foloseşte de diferite şiretlicuri de procedură şi tergiversează examinarea cauzei respective prin care poate fi obligat să întoarcă copilul. Este decizia primei instanţe, care deşi nu e definitivă a stabilit că copilul urmează să fie în custodia mamei”, a declarat Ion Matușenco, avocat.

Totuşi, avocatului de la instituţia Copil Comunitate Familie, susţine că atât timp cât nu există decizia Curţii de Apel, hotărârea primei instanţe este executorie. Astfel, tatăl poate fi atras la răspundere contravenţională sau chiar penală.

„Dacă părintele nu a îndeplinit aceste rigori, ascunde copilul şi nu-l aduce la locul lui obişnuit de trai, deci el încalcă dreptul copilului cât şi dreptul celuilalt părinte, deoarece părintele cu care locuieşte răspunde în totalitate de locul aflării lui”, a declarat Octavian Vârlan, avocat CCF.

Psihologul Elena Covaliov atrage atenţia că din aceste certuri între părinţi, cel mai mult suferă copiii, care ulterior pot rămâne cu traume pentru toată viaţa.

„Până la o anumită vârstă copilul are nevoie de mamă, şi aici nu vorbim doar de partea juridică, psihologic copilul are nevoie de căldura, dragostea mamei, mai ales că a stat până acum doar cu ea”, a explicat Elena Covaliov, psiholog.

L-am telefonat pe bărbatul care este învinuit de fosta soţie că i-ar fi răpit copilul, însă acesta ne-a spus că nu vrea să ofere niciun comentariu. El a refuzat inclusiv să ne dea şi datele de contact ale avocatului său.

sursa: www.publika.md

Ce salariu ridică un polițist începător în R. Moldova. Ministrul Efros, despre intenția mai multor angajați ai MAI de a pleca din sistem

Mai mulți angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au intenția de a pleca din sistem, iar motivația este una financiară, scrie noi.md.

O spune ministrul Adrian Efros potrivit căruia instituția pe care o conduce se confruntă cu o criză de cadre, în special, în cadrul Poliției de Frontieră și a Inspectoratului General de Poliție. Potrivit ministrului, salariul unui polițist începător este de 11 mii de lei. Ministrul Afacerilor Interne recunoaște că entitatea pe care o conduce duce lipsă de angajați, mai multe funcții fiind vacante. Potrivit ministrului, deși s-a reușit o modestă majorare a salariilor polițiștilor, lefurile mici rămîn cauza principală a plecărilor din sistem. „Ministerul Afacerilor Interne este cel mai mare minister ca număr de angajați. Sunt locuri vacante în diferite subdiviziuni. Dacă ne referim la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, aici sîntem completați 100%. La Inspectoratul General de Poliție avem locuri vacante, la Poliția de Frontieră, la fel, sînt locuri vacante. În discuțiile cu colegii care au intenția de a pleca din sistem, motivația este asigurarea financiară. La începutul anului s-a reușit ca valoarea de referință a polițiștilor să fie mărită de la 1900 la 2300. Adică, salariul s-a mărit cu 1000 de lei. Pentru un polițist începător salariul s-a mărit de la 10 la 11 mii de lei. Cu cît e mai mare vechimea de muncă, cu atît salariile sînt mai mari”, a spus Adrian Efros în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV. Potrivit ministrului, noi majorări de salarii pentru angajații MAI, deocamdată, nu se prevăd, însă aceștia vor mai beneficia de ajutoare unice și sporuri salariale. „Mai e nevoie de intervenții pe domeniul social, ca angajatul MAI cînd vine la serviciu să fie sigur că familia sa este bine, are o viață decentă și acest lucru va contribui mult la diminuarea actelor de corupție. Acum, pentru că avem unele funcții necompletate, avem posibilitatea ca banii respectivi să fie redirecționați pentru a le oferi angajaților sporuri sau ajutoare unice. Noi ne dorim majorări de salarii, dar asta nu depinde de voința ministrului Efros sau a premierului, noi pornim de la un cadru bugetar disponibil. Cînd vom avea o economie puternică, cînd toată lumea va plăti impozitele, cînd toți vom contribui la bugetul de stat, atunci vom avea sumele disponibile pentru a mări salariile. Nu este vorba de nedorința de a mări salariile, ci de austeritatea bugetară”, a mai spus ministrul Afacerilor Interne. În octombrie 2023, în cadrul programului „Spor pentru Moldova” o plată unică în valoare de 5000 de lei a fost oferită la peste 10 mii de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – polițiști și carabinieri.

Sportivul nostru Valentin Petic s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024

Republica Moldova a mai obținut o cotă de participare la Jocurile Olimpice de la Paris.

Luptătorul de stil greco-roman Valentin Petic s-a calificat în premieră la Olimpiada de Vară. În ultima dispută, care i-a asigurat calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, sportivul nostru l-a învins pe germanul Etienne Kinsinger, în categoria de greutate de până la 67 kg.

Până la această performanță, Valentin Petic a mai obținut alte trei victorii: l-a învins pe croatul Dominik Etlinger, egipteanul Mohamed Ibrahim Elsayed și elvețianul Andreas Vetsch.

Anterior, și luptătorul de stil greco-roman Victor Ciobanu a obținut o cotă de participare pentru Olimpiada de Vară din capitala Franței.

Până acum Republica Moldova și-a asigurat unsprezece cote de participare la Jocurile Olimpice de la Paris.

Schimb cultural și educațional între elevii din Moldova și România

În data de 8 mai 2024, cadrele didactice și elevii Școlii Gimnaziale „Româno-Britanice” din municipiul Galați, România, vor găzdui Consiliul Regional al Elevilor din orașul Florești, raionul Florești, Republica Moldova. Tinerii entuziaști vor experimenta o serie de activități educaționale deosebite și vor descoperi locuri inedite ale localității.

Schimb cultural și educațional între elevii din Moldova și RomâniaImagine simbol

Inițiativa de schimb cultural și educațional marchează un moment deosebit în colaborarea României cu instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Este o ocazie de a împărtăși nu doar cunoștințe și experiențe, ci și de a construi punți de prietenie și înțelegere între tinerii din ambele țări, transmite www.stiri.md.

Programul special pregătit pentru acești elevi va cuprinde o gamă variată de activități, de la activități interactive la excursii captivante în jurul orașului Galați. Acești tineri vor avea ocazia să exploreze bogata noastră moștenire culturală, să descopere frumusețea naturii locale și să interacționeze cu elevi din Școala Gimnazială Româno-Britanică.

„Ne angajăm să oferim acestor elevi o experiență memorabilă și educativă, care să îi încurajeze să-și dezvolte pasiunile și să-și extindă orizonturile. Suntem convinși că acest schimb cultural va contribui la formarea lor ca cetățeni responsabili și deschiși către diversitatea lumii în care trăim”, susține Liliana Tcaciuc, profesoară din cadrul Școlii Româno-Britanică, municipiul Galați, România. 

Preşedintele rus Vladimir Putin ordonă organizarea cazării pentru cei care părăsesc Donbasul
Articolul anterior
Maia Sandu, la München: Corupția și proasta guvernare au alungat oamenii din R.Moldova, slăbind statul și creând probleme de securitate
Articolul următor