Mai multe companii cu capital occidental din Rusia vor sista livrările

Se așteaptă că mai multe companii occidentale să se retragă din Rusia, în timp ce corporațiile și investitorii din diverse industrii urmează exemplul firmelor energetice BP și Shell, care au retras mai multe miliarde de dolari, după invazia Ucrainei de către Rusia, scrie www.reuters.com

Băncile de top, companiile aeriene, producătorii auto și altele au redus livrările, au încheiat parteneriatele și au considerat acțiunile Rusiei inacceptabile. Mulți mai mulți au spus că iau în considerare acțiuni aceste acțiuni.
Luni seara, Warner Bros. a declarat că a retras lansarea de săptămâna aceasta a filmului „The Batman” de pe ecranele rusești, în urma unui anunț de la Walt Disney Co (DIS.N) care a declarat că va întrerupe lansarea de filme în cinematografe în Rusia. 

Între timp, Mastercard a declarat că a blocat mai multe instituții financiare din rețeaua sa de plăți ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei. 

Occidentul a luat măsuri pentru a pedepsi Rusia cu o serie de măsuri, inclusiv închiderea spațiului aerian pentru aeronavele rusești, închiderea unor bănci rusești din rețeaua financiară globală SWIFT și restricționarea capacității Moscovei de a-și folosi rezervele valutare de 630 de miliarde de dolari.

Multe companii iau în considerare aceste opțiuni, cum ar fi expeditorul Maersk, care a declarat luni că monitorizează sancțiunile împotriva Rusiei și se pregătește să le respecte. Un scenariu a inclus suspendarea rezervărilor de marfă.

Principalii producători de automobile și camioane au întrerupt exporturile către Rusia, inclusiv Volvo și GM (GM.N), deși împreună cele două companii vând doar aproximativ 12.000 de vehicule pe an în Rusia. Ford Motor (F.N), care deține un pachet de 50% din trei fabrici rusești, nu a comentat în mod substanțial planurile sale, în afară de a spune că își propune să gestioneze impactul asupra operațiunilor sale și să mențină siguranța lucrătorilor.

Companiile și administratorii de active dornici să lichideze mizele se confruntă cu bariere, deoarece multe schimburi au oprit comerțul.

Unele companii occidentale cu expunere majoră în Rusia au înregistrat deja o scădere a acțiunilor. Finnair, cu sediul în Finlanda, a pierdut o cincime din valoare, după ce și-a retras perspectiva pentru 2022 pe fondul închiderii spațiului aerian.

Companiile aeriene se pregătesc pentru blocaje îndelungate ale coridoarelor de zbor est-vest după ce Uniunea Europeană și Moscova au emis interdicții de spațiu aerian.

Ansamblul Hecenii, spectacol de zile mari în finala ,,Românii au talent”

Ansamblul Hecenii a făcut un spectacol de zile mari în finala „Românii Au Talent”. În această seară, tinerii din ansamblul Hecenii au încins scena cu un joc dans din Bucovina. Dansatorii din Republica Moldova luptă pentru premiul în valoare de 120.000 de euro cu alți 10 finaliști ai sezonului 14 Românii Au Talent.

După prestația spectaculoasă, jurații au fost impresionați de prestația ansamblului Hecenii din marea finală, transmite realitatea.md.

„Sunt foarte mândră de ei, m-au făcut să mă îndrăgostesc pe ei, motiv pentru care am apăsat Golden Buzz. Sper din suflet ca oamenii să vă voteze. Îmi doresc să colaborăm și să fim împreună la următorul concert”, a declarat Andra.

„Am consumat calorii privindu-i… Trebuie să mergeți cu mine la sală! Sunt surprins că scena noastră încă nu s-a rupt. Sunt foarte, foarte buni!”, a spus Andi Moisescu.

„ Voi ați reușit să veniți cu ceva nou, dar cu același tip de energie. Sunteți foarte buni!”, a punctat Dragoș Bucur.

„Eu cred că, la cât sunteți de talentați, drumul vostru abia a început! Aveți tot ce trebuie să mergeți mai departe. Sunteți fenomenali”, a specificat Bobonete.

Doliu la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. S-a stins din viață artista de cor Angela Isac

S-a stins din viață Angela Isac, artista de cor a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău. Un anunț în acest sens a fost făcut de colectivul teatrului, care a adresat un mesaj de condoleanțe.

Angela Isac a activat timp de peste 21 ani în cadrul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, scrie realitatea.md.

„Cu profundă tristețe, colectivul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” anunță trecerea în neființă a doamnei Angela Isac, artista de cor care a fost alături de noi timp de peste 21 de ani. Angela Isac a fost o prezență constantă, fiind înalt apreciată de întreg colectiv al teatrului.

În această perioadă dificilă, dorim să transmitem cele mai sincere condoleanțe familiei și prietenilor îndurerați. Gândurile noastre sunt alături de voi. Angela Isac va rămâne mereu în amintirile noastre ca o artistă desăvârșită și o persoană minunată. Dumnezeu s-o odihnească în pace”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Ministrul afacerilor externe, Mihai Popşoi, a avut întrevederi cu ambasadorii Greciei și Slovaciei

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe, Mihai Popşoi, a avut vineri, 31 ami, întrevederi cu ambasadorul Greciei, Nikolas Krikos, şi cu ambasadorul Slovaciei, Pavol Ivan.

În cadrul discuţiilor cu ambasadorul Nikolas Krikos, Popşoi a salutat deschiderea în acest an a ambasadei Greciei la Chişinău, fapt ce confirmă dinamica ascendentă a relaţiilor bilaterale şi intensitatea dialogului politic la nivel înalt dintre cele două ţări, transmite infotag.md.

 Părţile au apreciat stadiul cooperării economice şi au discutat perspectivele de aprofundare a cooperării în sectorul turismului, în contextul lansării unui zbor direct Atena-Chişinău, precu m şi alte domenii de interes pentru ambele ţări. 

Părţile au reiterat importanţa eforturilor depuse de autorităţile moldoveneşti în vederea demarării negocierilor de aderare la UE şi a sprijinului acordat de Grecia în acest sens. 

În cadrul întrevederii cu ambasadorul slovac, oficialii au discutat subiectele prioritare de pe agenda bilaterală, reiterând starea excelentă a relaţiilor bilaterale. Părţile au subliniat importanţa promovării dialogului interparlamentar şi a cooperării economice şi sectoriale între cele două ţări.

Fostul ambasador al UE în Republica Moldova Peter Mihalko, despre moldoveni: „Sunteți fantastici, sunteți un exemplu pentru toată lumea din Europa”
Articolul anterior
Pentagonul: Domnul Putin nu va renunța să captureze Kievul. Are și alte forțe
Articolul următor