Maestrul Eugen Doga împlinește frumoasa vârstă de 85 de ani: „Dacă nu mă nășteam eu, nici primăvara nu era”

Renumitul compozitor și autorul Imnului Chişinăului, Eugen Doga își sărbătorește astăzi, 1 martie, ziua de naștere. Maestrul a împlinit vârsta de 85 de ani. Cu această ocazie, Direcția Cultură a municipiului Chișinău și primarul capitalei au venit cu un mesaj de felicitare, scrie unimedia.md.

„Astăzi de dimineață l-am felicitat pe maestrul Eugen Doga împreună cu echipa Primăriei cu ocazia împlinirii celor 85 de ani. Îi dorim multă sănătate, îl admirăm, iubim și cinstim și să continue să ne inspire cu creația sa extraordinară”, a menționat Ion Ceban.

Totodată, cu un mesaj de felicitare a venit și Direcția Cultură a municipiului Chișinău: Sunt 85 de primăveri ce își iau începutul cu numele maestrului Eugen Doga- omul înzestrat de Dumnezeu cu harul creației, cu simțul și rafinamentul unui geniu al muzicii. Vă mulţumim pentru dragostea de oameni pe care îi alinaţi în clipele grele cu muzică izvorâtă din suflet. Vă urăm sănătate, fericire împărtășită cu cei dragi și forțe inepuizabile în minunea creației. La mulți ani, maestre

În același sens, consiliul municipal Chișinău a votat o decizie pentru declararea anului 2022 – Anul cultural Eugen Doga, în scopul promovării și valorificării operei și personalității compozitorului.

Eugen Doga este Artist al Poporului din Republica Moldova și Artist al Poporului din URSS. Este laureat al Premiului Național și al Premiului de Stat al URSS, cavaler al Ordinului Republicii și al altor distincții și titluri onorifice din țara și de peste hotare, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei.

Un tată și-a dat fiul în judecată și i-a cerut înapoi banii dați pentru facultate. Care a fost motivul

Un bărbat din Iași și-a dat fiul în judecată, ca să-și recupereze banii pe care i-a dat băiatului pentru facultate. Procesul între cei doi bărbați, tată și fiu, a început la Judecătoria Iași, și acum a ajuns în etapa de recurs, la Curtea de Apel Iași.

Tatăl, Dan. P, și-a dat fiul în judecată pentru pensia pensia alimentară la care o altă instanță îl obligase pentru ca băiatul, pe nume Cristian, să își continue studiile la facultate. Decizia privind pensia alimentară fusese dată în 2018, de Judecătoria Iași, când băiatul era încă la liceu. Tatăl a fost astfel obligat să îi susțină conținuarea studiilor până la 26 de ani, conform legii.

Bărbatul a aflat însă că tânărul era înscris la două facultăți, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, și, respectiv, la cea de Informatică, dar că nu s-ar fi dus nici la cursuri, nici la examene, așa că a fost exmatriculat. 

În acest context, considerând că fiul lui nu și-a mai continuat studiile, tatăl a considerat că are dreptul să ia înapoi suma de aproximativ 21.000 de lei, adică pensia de întreținere plătită suplimentar din 2019.

Judecătorii de la instanțele inferioare, Judecătoria și, respectiv, Tribunalul Iași i-au respins cererea, așa că bărbatul a atacat deciziile de fiecare dată.

Astfel, Judecătoria i-a respins tatălui cererea motivând că din înscrisurile depuse la dosar, tânărul se retrăsese de la studii de la FEAA în octombrie 2020, iar de la Informatică, în aprilie 2021, așa că bărbatul nu avea de ce să ceară banii începând cu 2019, scrie Ziarul de Iași, citat de Digi24.

La Tribunalul Iași, tatăl a susținut că că secretariatele celor două facultăți îi comunicaseră verbal că fiul său nu se prezentase la cursuri și nu promovase niciun examen, adică nu își continuase studiile. Judecătorii au considerat însă nu e suficientă această declarație a tatălui. Magistrații Tribunalului s-au raportat și ei la actele din dosar și au argumentat că statutul de student nu este condiționat de prezența efectivă la cursuri. 

Trei tineri s-au înecat într-un râu din Italia. Doi dintre ei se aflau în vacanță la prieteni

În cazul incidentului tragic petrecut pe râul Natisone, echipele de pompieri au recuperat duminică, 2 iunie, corpurile neînsuflețite a celor două tinere, Patrizia Cormos (22 ani) și Bianca Doros (23 ani), în timp ce prietenul lor, Cristian Casian Molnar, (25 ani), iubitul Biancăi, este încă dispărut.

Tragedia a avut loc cu două zile în urmă, vineri, 31 mai, când cei trei au fost luați de apele învolburate ale râului Natisone, din regiunea italiană Friuli Venezia Giulia, în zona Premariacco (Udine).

După două zile de căutări, corpurile celor două fete au fost găsite la aproximativ 700 și 1.000 de metri de locul unde au fost văzute ultima oară.

1200-2024060285339 (5)

Patrizia Cormos, originară din Colleferro (Roma) și rezidentă în Campoformido (Udine), era studentă în anul doi la Academia de Arte Frumoase Tiepolo din Udine.

În ziua incidentului, tânăra de 20 de ani tocmai susținuse un examen de modelare 3D.

Bianca Doros, originară din România, se afla în Italia pentru a-și vizita familia. Era bună prietenă cu Patrizia.

Iubitul ei, Cristian Casian Molnar, de asemenea din România, i s-a alăturat pentru câteva zile în Italia.

Vineri au hotărât să facă împreună o excursie în zona râului Natisone, dar au fost surprinși de o viitură în timp ce se aflau pe o insuliță.

Pompierii ajunși la fața locului au relatat că, înainte de a fi luați de ape, au strigat către cei trei tineri să rămână împreună și să se îmbrățișeze pentru a rezista mai bine.

Din păcate, intervenția elicopterului pompierilor, care a sosit la aproximativ un minut și jumătate după ce tinerii au fost luați de apă, nu a fost suficient de rapidă pentru a-i salva.

„Ne-au scăpat printre degete”, a declarat un pompier cu regret, exprimând șocul și neputința resimțite de echipa de salvare.

În timpul operațiunilor de căutare, a fost găsit un telefon mobil într-o geantă de damă, telefon cu care fusese făcut apelul la serviciul de urgență 112 de către tinerii blocați pe o insuliță a râului, în timp ce nivelul apei creștea rapid.

Procuratura a deschis un dosar pentru a investiga circumstanțele acestui incident tragic, însă, momentan, nu există suspecți sau ipoteze de infracțiune.

Tragedia de pe râul Natisone a lăsat în urmă o comunitate îndurerată și familii devastate, în timp ce echipele de salvare continuă să-l caute pe Cristian Casian Molnar, sperând într-un miracol.

sursa

Dorin Recean a fost recenzat: Mi-am făcut datoria de cetățean

Prim-ministrul Dorin Recean și-a făcut aastăzi datoria de cetățean fiind recenzat în cadrul recensământului național al populației și locuințelor. Premierul a relatat despre acest act civic, pe pagina sa de socializare, îndemnând astfel cetățenii țării să fie parte a acțiunii.

„Mi-am făcut datoria de cetățean și am răspuns astăzi la întrebările adresate de Angela, recenzoare în cadrul recensământului național. Vă încurajez pe toți să participați activ și să oferiți informații corecte recenzorilor. Doar împreună, putem construi un viitor mai bun și mai prosper pentru toți cetățenii”, a îndemnat premierul.

Potrivit ultimelor date oferite de BNS, până acum au fost recenzate circa 2 milioane 50 de mii de persoane (numărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită) și circa 1,4 milione de locuințe (inclusiv cele ocupate, secundare și neocupate). 

Recensământul se va desfășura până pe data de 7 iulie 2024.

Forțele ruse au bombardat brutal astăzi Harkov-ul cu rachete de artilerie. La 08:00 dimineața, ora locală, a fost lovită clădirea administrației orașului
Articolul anterior
Cum a reușit Putin să transforme Rusia în cea mai detestată țară din lume
Articolul următor