Moldova va primi 15 milioane de euro din partea UE pentru refugiați

Republica Moldova va primi la prima etapă 15 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a gestiona criza de securitate de la graniță, în contextul războiului din Ucraina, care a generat un flux mare de refugiați în țara noastră.

Anunțul a fost făcut astăzi, 2 martie, de către comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Várhelyi, în timpul unei conferințe de presă susținute la Președinție, alături de șeful diplomației europene, Josep Borrell, transmite realitatea.md.

Totodată, Várhelyi, dar și Borrell au anunțat că vor oferi ajutor umanitar pe lângă banii promiși țării noastre, pentru a face față necesităților găzduirii unui număr mare de refugiați din Ucraina.

„Republica Moldova poate să mizeze în continuare pe suportul Uniunii Europene. Invazia Rusiei în Ucraina a afectat și Uniunea Europeană, prin clătinarea securității în zonă. Din acest motiv vrem să ajutăm vecinii Moldova și Ucraina. Vă mulțumesc pentru acțiunile făcute în raport cu refugiații din Ucraina.

Ați demonstrat o reziliență și eforturi puternici în gestionarea acestei situații. Noi suntem aici ca să vă ajutăm și să oferim suportul necesar, de aceea la prima etapă vom oferi 15 milioane de euro pentru a gestiona criza pentru moment. Să puteți găzdui oamenii care au nevoie de ajutorul nostru.

Vom spori de asemenea asistența noastră umanitară. Veți avea în vizită un nou comisar european care va avea un plan concret de gestionare a crizei. Vom veni cu asistență suplimentară.Publicitate

Ne propunem să elaborăm și planuri de recuperare pentru Republica Moldova. Ne propunem să alocăm 3-4 miliarde de euro pentru îmbunătățirea Parteneriatului Estic”, a spus Várhelyi.

La rândul său, Josep Borrell, a menționat că UE va sprijini în continuare Republica Moldova pe calea ei europeană, dar și în procesul de gestionare a crizei de securitate în care s-a pomenit. La fel, oficialul european a precizat că „miza cea mare este asigurarea securității în Europa”.

„Este prima mea vizită în Republica Moldova. Astăzi circumstanțele sunt dificile. La frontieră situația este complicată. Moldova a oferit sprijin și a dat dovadă de generozitate. În baza valorilor europene toți oamenii merită aceeași atitudine, un tratament egal.

Trebuie să recunosc că, în ultima săptămână, Moldova a oferit un refugiu pentru cei peste 100 de mii de cetățeni ucraineni. Noi vă vom sprijini prin aceste eforturi la rândul nostru.

Miza este stabilitatea în Europa, nu doar în Donbas și Donețk sau Lugansk. În ceea ce privește electricitatea și sincronizarea acesteia, se fac teste și vom întreprinde măsuri ca să fie totul în regulă. Vom sprijini Moldova în domeniul ciberneticii.

Avem deja experți aici, care examinează de ce este nevoie pentru a gestiona cât mai eficient. Vom oferi și asistență medicală de tot ce este nevoie. De asemenea, ne propunem să prevenim dezinformarea. Vom sprijini cetățenii să aibă acces la informare veridică.

Vom sprijini și rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean. Am căzut de acord să avem un dialog la nivel european, pentru a rezolva acest conflict. Noi susținem în continuare că locul Moldovei este în familia europeană. Vă mulțumesc pentru sprijinul oferit oamenilor care fug din calea războiului și vă vom oferi tot suportul necesar în gestionarea acestei crize”, a fost mesajul lui Borrell.

Șefa statului a declarat că vizita celor doi oficiali europeni vine într-un context complicat pentru țara noastră, afectată mult de războiul din Ucraina, pe care-l „condamnă cu fermitate”.

„Vizita dumneavoastră vine într-un context foarte complicat pentru țara noastră. Războiul din Ucraina a afectat foarte mult. Țara noastră condamnă cu fermitate acțiunile militare întreprinse către Ucraina de către statul vecin prietenesc Federația Rusă. Totodată, Republica Moldova din prima zi a accentuat statutul de neutralitate și faptul că nu ne vom implica în acțiuni militare, însă am oferit tot suportul pentru a proteja cetățenii acestei țări, care fug din calea războiului.

Peste 112 mii de oameni s-au refugiat din Ucraina în Moldova. Jumătate din aceștia au rămas pe teritoriul țării noastre. Primirea unui asemenea mare flux de refugiați pune presiune mare pe economia și sistemul medical ale țării noastre, care în prezent sunt la limită.

Suntem recunoscători tuturor celor care deja s-au solidarizat și au anunțat că ne vor susține procesul de primire a refugiaților. O parte din ei deja ne-au oferit bani, alții ne-au oferit ajutoare materiale, alții urmează să ne ajute. Moldova va oferi adăpost tuturor cetățenilor străini care vor avea nevoie.

Viitorul cetățenilor noștri este în Europa. Avansarea rapidă spre această cale ne va asigura securitatea și planul rapid spre acest obiectiv. Suntem recunoscători partenerilor noștri europeni pentru ajutorul deja oferit.

Avem nevoie în continuare de susținerea țării noastre de către partenerii noștri, pentru a ieși din crizele economice, pandemice și, mai nou, din cea a securității. Stimați oaspeți, atâta timp cât nu toți cetățenii Europei trăiesc în siguranță, nimeni nu va avea certitudinea de securitate”, a conchis Sandu.

Sfânta lumină a fost distribuită preoților și enoriașilor în scuarul Mitropoliei Chișinăului

Focul Haric a ajuns la Chișinău. Acesta a fost adus în Republica Moldova atât de reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove cât și de cei ai Mitropoliei Basarabiei. Sfânta lumină va fi distribuită preoților și tuturor creștinilor, astfel încât să ajungă în toate lăcașele sfinte din țară.

În acest an, focul Haric este distribuit creștinilor și preoților care s-au adunat în fața Catedralei Metropolitane „Nașterea Domnului”, dar și la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul”.

Delegația Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a fost condusă de Preasfințitul Filaret, episcop de Căpriana, care a fost însoțit de doi clerici de la Academia de Teologie.

sursa: www.radiomoldova.md

Focul Haric a ajuns la Chișinău

Clipe de înaltă bucurie duhovnicească au trăit în această seară clericii și închinătorii adunați la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din centrul Capitalei. Delegația Arhiepiscopiei Chișinăului, condusă de ÎPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, alături de consilierii eparhiali și protopopi, au adus Sfânta lumină de la Ierusalim, la sediul Mitropoliei Basarabiei.

Într-o atmosferă de evlavie și rugăciune, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Luminii Sfinte, precizând că aceasta este darul prezenței lui Hristos cel înviat din morți în Biserica Sa.

„Lumina Sfântă este o binecuvântare, o bucurie pentru cei care cred în Hristos, îl mărturisesc pe El și simt iubirea Lui”, le-a spus ÎPS Petru celor adunați la Reședința Mitropolitană.

Părintele Mitropolit s-a rugat ca Mântuitorului nostru Iisus Hristos să ne ajute să simțim binecuvântarea și bucuria Lui pe care ne-o dăruiește din belșug.

Ulterior, Sfânta Lumină a fost distribuită de către protopopii Arhiepiscopiei Chișinăului, care o vor distribui în fiecare parohie din subordine. După împărtășirea Sfintei Lumini, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, se va îndrepta spre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, unde va săvârși slujba de Înviere.

sursa: Mitropolia Basarabiei/Facebook

Klaus Iohannis, mesaj de Paște pentru toți românii: „Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruința vieții asupra morții și a luminii asupra întunericului”

Președintele României Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de Paşte pentru românii de pretutindeni, dar despre gândurile care se îndreaptă către ”semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”.

”Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne apropie, pentru a trăi împreună Învierea Domnului. Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruinţa vieţii asupra morţii şi a luminii asupra întunericului, reîncărcându-ne cu speranţă în puterea tămăduitoare a credinţei şi a rugăciunii. În aceste zile speciale, gândurile noastre se îndreaptă şi către semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că ”Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace şi bună înţelegere”.

”Acestea sunt valorile noastre cardinale, aşezate de generaţii pe o temelie de solidaritate şi spiritualitate creştină. Vă urez tuturor, dragi credincioşi ortodocşi, greco-catolici, armeni şi neoprotestanţi, să primiţi în suflet Lumina Învierii şi bucuria deplină prilejuite de Sărbătoarea pascală”, a mai transmis şeful statului român.

A doua rundă a negocierilor ruso-ucrainene, amânată pe mâine dimineață
Articolul anterior
Un bancher rus oferă o recompensă de 1 milion de dolari pentru prinderea lui Vladimir Putin
Articolul următor