Curtea Constituțională a Ucrainei solicită încetarea calității de membru a Curții Constituționale din Rusia la Conferința Curților Europene. Președintele Conferinței este Domnica Manole

Președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova, Domnica Manole, care este și președinte al Conferinței Curților Constituționale din Europa a primit o scrisoare de la Președintele Curții Constituționale a Ucrainei prin care i se solicită includerea pe ordinea de zi a următoarei întâlniri a Cercului Președinților propunerea de a înceta calitatea de membru a Curții Constituționale a Federației Ruse la Conferința Curților Constituționale din Europa.

Scrisoarea a fost publicată de juridice.ro, fiind tradusă și publicată de  Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” din România.

În această seară, una dintre doamnele judecător ale Curții Constituționale a Ucrainei, aflată la Kiev, ne-a transmis scrisoarea pe care judecătorii acestei curți au adresat-o președintei Conferinței Curților Constituționale Europene.

Considerăm că gestul cel mai firesc este să o traducem și să o publicăm, pentru că este dovada cea mai clară a încrederii în normele de drept și a dorinței de a asigura supremația legii chiar și în caz de agresiune armata”, se menționează în comunicatul Asociației.

Scrisoarea primită de Domnica Manole poate fi citită mai jos:

Către,
Doamna Domnica MANOLE,
Președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova,
Președintele Conferinței Curților Constituționale din Europa,

Având în vedere agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, care constituie o încălcare gravă a principiilor de drept internațional general acceptate, în numele Curții Constituționale a Ucrainei vă solicit, în calitatea dumneavoastră de președinte al Conferinței Curților Constituționale Europene, să includeți pe ordinea de zi a următoarei întâlniri a Cercului Președinților propunerea de a înceta calitatea de membru a Curții Constituționale a Federației Ruse la această conferință, în conformitate cu paragraful 2 al articolului 7 din Statutul Conferinței.

În trecut, activitatea Curții Constituționale a Federației Ruse a fost denunțată din cauza adoptării, de către aceasta, a Rezoluției nr. 6-P din 19 martie 2014, care a considerat ca fiind în concordanță cu legea infracțiunile de drept internațional comise de Federația Rusă – anexarea ilegală a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, părți inseparabile din Ucraina, acțiune care, conform normelor internaționale, este considerată un act de agresiune.

În acel context, acțiunea Curții Constituționale a Federației Ruse a fost condamnată de președinții Curților Constituționale ai Ucrainei, Lituaniei, Poloniei, Moldovei, Georgiei și Ciprului (a se vedea Declarația comună privind respectarea integrității teritoriale și a dreptului internațional din perspectiva implementării justiției constituționale, Batumi, 10 septembrie 2015).

Rolul decisiv pe care Curtea Constituțională a Federației Ruse l-a avut în anexarea Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, respectiv consecințele teribile pe care această acțiune le are și care au dus la evenimentele din prezent, în special încălcările masive și teribile ale drepturilor omului, pe care le putem privi mai degrabă ca pe acte de genocid, sunt, în opinia noastră, motive întemeiate pentru care Curtea Constituțională a Federației Ruse nu mai poate avea calitatea de membru în cadrul Conferinței Curților Constituționale Europene.

Imposibilitatea deținerii calității de membru reiese, pe de-o parte, din faptul că nu îndeplinește obiectivele și scopurile Conferinței astfel cum sunt ele descrise în art 3 din Statut, respectiv, pe de altă parte, deoarece nu îndeplinește cerințele pentru a participa în calitate de membru în cadrul Conferinței, astfel cum sunt ele prevăzute de paragraful 1 (a) din articolul 6 al Statutului.

Vă solicităm, pe această cale, să informați membrii Conferinței Curților Constituționale Europene cu privire la situația pe care v-am adus-o la cunoștință prin această scrisoare.

Vă asigur, pe această cale, doamnă președinte, de întreaga considerație pentru dumneavoastră.

Serhiy Holovaty,
Președintele Curții Constituționale a Ucrainei
”.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Rusia a recunoscut că economia sa primește ”lovituri serioase” pe măsură ce izolarea crește
Articolul anterior
Eroul Ucrainei, în vârstă de 25 de ani, a fost condus pe ultimul drum
Articolul următor