În contextul în care armata rusă a preluat controlul la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, și se îndreaptă către a doua cea mai mare centrală a Ucrainei, The New York Times a publicat o hartă cu locațiile centralelor nucleare din Ucraina. Totodată, sunt marcate zonele ocupate deja de ruși.
Ucraina are patru centrale nucleare. Cea mai mare este cea de la Zaporojie, care e și printre primele 10 cele mai mari din lume. Aceasta a fost capturată în zorii zilei de vineri, după o noapte de bombardamente. Are șase reactoare și, din fericire, niciunul nu a fost atins de obuzele rusești.
Vineri seară, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a dat asigurări că „niciun sistem de securitate nu a fost compromis” de atacurile armatei ruse. Pe lângă centrala de la Zaporojie, rușii au capturat-o și pe cea de la Cernobîl, da aceasta e dezafectată, după accidentul din 1986. Cea de-a doua, ca mărime și capacitate de generare a energiei, este cea din Iujnoukrainsk, regiunea Mîkolaiiv, sudul Ucrainei, conform Energoatom, compania care operează centralele nucleare de pe teritoriul ucrainean. Aceasta are trei reactoare. Centrala de la Iujnoukrainsk este următoarea țintă a armatei ruse, ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, avertizând, vineri seară, că „Forțele ruse se află acum la 30 de kilometri și continuă să se apropie de a doua cea mai mare instalație nucleară a Ucrainei”.
”Centralele de la Zaporojie și Iujnoukrainsk generează împreună o treime din cantitatea de electricitate produsă în Ucraina.”
Cele 4 centrale nucleare ale Ucrainei sunt marcate cu albastru pe hartă (cu gri sunttermocentralele). În nord e marcată și centrala dezafectată de la Cernobîl. Cu roz, zonele ocupate deja de armata rusă | Sursă hartă: World Nuclear Association via The New York Times Celelalte două centrale nucleare se află în vestul Ucrainei. Cea de la Rivne are 4 reactoare, iar cea aflată în Hmelnițki are două reactoare funcționale și încă unul în construcție. Zonele ocupate până acum de armata rusă Mare parte din coasta de la estul Crimeei este ocupată de armata rusă. Și dacă dintre centralele nucleare funcționale rușii controlează doar una, multe dintre centrale pe cărbune ale țării, aflate în regiunea Donbas, unde separatiștii pro-ruși luptă cu forțele ucrainene din 2014, sunt acum sub controlul armatei lui Putin.
După 10 zile de război, efortul principal al Rusiei rămâne capturarea Kievului. Trupele continuă însă să atace Ucraina pe mai multe fronturi. Teritoriile controlate până acum de Rusia sunt cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk. Trupele ruse au capturat la finalul săptămânii trecute și Melitopol, aflat între Crimeea și orașul-port Mariupol, după lupte intense cu forțele locale, iar miercuri, orașul Herson.
Cu roșu, zonele aflate sub control rusesc. Sursă: ISW Trupele continuă să înainteze și spre vest, spre un alt oraș-port, Mikolaiv, apoi se așteaptă să țintească Odesa. Trupele ruse au încercuit și orașul-port ucrainean Mariupol, un punct cheie între regiunea Donbas, controlată de separatiști susținuți de ruși, și Peninsula Crimeea controlată de Rusia.
sursa: www.libertatea.ro