Institutul pentru Studiul Războiului: Rușii vor încerca un asalt asupra Kievului în următoarele 24-96 de ore

Forțele rusești se concentrează la periferia estică, nord-vestică și vestică a Kievului în vederea unui asalt asupra capitalei Ucrainei în următoarele 24-96 de ore, se arată într-o analiză publicată de Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite. Potrivit evaluării, rușii aduc provizii și întăriri, precum și efectuează atacuri de artilerie, aeriene și cu rachete pentru a slăbi apărarea și a intimida apărătorii ucraineni înaintea unui astfel de asalt, scrie Hotnews.ro.

„Este prea devreme pentru a evalua eficiența probabilă a oricărei încercări rusești de a finaliza încercuirea Kievului sau de a cuceri orașul în acest moment.

Dacă trupele rusești au fost capabile să se realimenteze, să se reorganizeze și să planifice operațiuni simultane deliberate și coordonate de-a lungul mai multor axe de avansare în jurul capitalei și în interiorul acesteia, este posibil să aibă mai mult succes în această operațiune decât au avut în încercările anterioare.

Operațiunile din apropierea Kievului din ultimele 72 de ore nu au oferit suficiente dovezi pentru a evalua această probabilitate”, notează sursa citată.

Amintim că armata ucraineană a spus luni și ea că forțele ruse „încep să acumuleze resurse pentru asaltul Kievului”, după zile de progrese lente în principala lor înaintare spre capitală.

După două zile de ceremonii funerare a preşedintelui iranian. Nicio ţară europeană nu este reprezentată la ceremonie

După două zile de ceremonii funerare la care au participat sute de mii de susţinători ai Republicii Islamice, preşedintele iranian Ebrahim Raisi va fi înmormântat, joi seară, în oraşul său natal, scrie realitatea.md.

Ebrahim Raisi, care a murit la 63 de ani, la întoarcerea de la inaugurarea comună a unui baraj cu omologul său azer, Ilham Aliev, la frontiera celor două ţări, după ce elicopterul său s-a prăbuşit, a fost preşedinte al Iranului din 2021, informează Agerpres.

Fiind ayatollah, trupul lui va fi depus în principalul mausoleu şiit din nord-estul ţării, cel al imamului Reza, unde pregătirile pentru funeraliile preşedintelui au început de câteva zile. Astfel, în presă au apărut imagini cu portrete uriaşe ale lui Raisi, drapele negre şi simboluri şiite care au fost ridicate pe străzile celui de-al doilea oraş al Iranului, în special în jurul sanctuarului.

De asemenea, miercuri, mulţi oameni s-au adunat în centrul oraşului Teheran, pentru a-l comemora pe preşedinte. Ceremoniile au început cu o rugăciune condusă de liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care s-a prosternat în faţa sicrielor celor opt bărbaţi ucişi în accident, printre care şi şeful diplomaţiei Hossein Amir-Abdollahian. Înaltul oficial va fi înmormântat tot joi, dar în sanctuarul lui Shah Abdol-Azim, situat în oraşul Rey, la sud de Teheran.

Ceremoniile s-au derulat conform tradiţiei marilor adunări care au marcat primii 45 de ani ai Republicii Islamice, precum cea de după moartea generalului Qassem Soleimani, un înalt responsabil militar ucis de o lovitură americană în Irak în 2020.

Conducători ai mai multor ţări din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia, printre care preşedintele tunisian Kais Saied şi emirul Qatar Tamim bin Hamad al-Thani, au asistat la o ceremonie de omagiere miercuri după-amiază, la care au fost reprezentate aproximativ 60 de ţări. În contextul în care relaţiile Iranului cu Occidentul sunt în continuare destul de tensionate, nicio ţară din Uniunea Europeană nu a fost reprezentată la ceremonie.

Marea Britanie a anunțat alegeri anticipate

Premierul britanic, Rishi Sunak, a anunțat astăzi despre desfăşurarea alegerilor legislative pe 4 iulie, un scrutin riscant pentru conservatorii săi, aflaţi mult în urma opoziției laburiste în sondaje și care riscă să piardă guvernarea după 14 ani la putere, transmite BBC.

„Mai devreme în cursul zilei am discutat cu Majestatea Sa, regele, pentru a-i solicita dizolvarea parlamentului. Regele a acceptat solicitarea mea, iar alegerile legislative se vor desfăşura pe 4 iulie. Este momentul ca Marea Britanie să-şi aleagă viitorul”, a declarat Sunak la Downing Street 10, adăugînd că „aceste alegeri au loc într-un moment în care lumea este mai periculoasă faţă de cum a fost de la sfîrşitul Războiului Rece”, cu referire la războiul din Ucraina. Sondajele plasează Partidul Laburist la aproximativ 45% în intenţiile de vot, în timp ce Partidul Conservator abia ajunge la 20-25%, urmat de partidul anti-imigraţie Reform UK, cotat cu circa 12%. Cum scrutinul este unul cu majoritate simplă într-un singur tur în 650 de circumscripţii, aceste procente s-ar traduce într-o majoritate confortabilă pentru laburiştii conduşi de Keir Starmer. Partidul Conservator a reuşit să ducă la bun sfîrşit Brexitul, dar electoratul britanic este acum nemulţumit în principal de inflaţia ridicată şi de numărul mare al migranţilor ilegali, astfel că înclină spre opoziţie, deşi Partidul Laburist este o formaţiune cu orientare progresistă ce nu manifestă ostilitate faţă de migranţi. În același timp, conservatorii premierului Sunak încearcă expulzarea acestora către Rwanda în urma unui acord cu acest stat african. Premierul Sunak putea convoca alegerile şi mai tîrziu în cursul anului, chiar şi pînă în ianuarie 2025, dar temperarea inflaţiei şi revenirea creşterii economice par să-l fi determinat să nu mai amîne momentul, în pofida sondajelor nefavorabile. Anunţul său privind data alegerilor a venit în aceeaşi zi în care s-a raportat că rata anuală a inflaţiei a coborît în luna aprilie la 2,3%, cea mai redusă din ultimii aproape trei ani.

Vreme frumoasă în toată țara! Termometrele vor urca până la 29 de grade

Vreme cu temperaturi generoase în toată țara! Termometrele vor urca până la 29 de grade.

În nordul țării, maxima va ajunge până la +26 de grade, iar noaptea până la +11 grade.

În Centru, meteorologii anunță până la +27 de grade Celsius, iar noaptea, valorile termice vor coborî până la +12 grade.

La Sud, vor fi până la +28 grade în timpul zilei și +13 grade noaptea.

În Capitală va fi și mai cald. Se anumță pânp la +29 de grade ziua și în jur de 14 grade noaptea.

Jens Stoltenberg: „NATO trebuie să se asigure că războiul nu se extinde dincolo de Ucraina”
Articolul anterior
România iese din starea de alertă. Certificatul digital Covid nu va mai fi solicitat la intrarea în țară
Articolul următor