Prima Doamnă a Ucrainei vorbeşte într-o scrisoare deschisă despre ororile războiului

Ceea ce Rusia denumeşte „operaţiune militară specială” în Ucraina este, în realitate, „asasinarea în masă de civili ucraineni” şi care se concentrează „în cel mai înspăimântător” mod pe „pierderile de vieţi în rândul copiilor”, a declarat Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-o scrisoare deschisă publicată miercuri pe pagina de internet a Preşedinţiei Ucrainei, transmite EFE, preluat de Agerpres.

Zelenska vorbeşte pentru prima dată despre războiul din ţara sa ca răspuns – spune ea – la numărul copleşitor de solicitări de interviu venite din partea mass-media şi pe care ea nu a avut cum să-l dea.

„Ceea ce s-a întâmplat acum ceva mai mult de o săptămână este imposibil de crezut. Ţara noastră era paşnică; oraşele noastre, localităţile şi satele erau pline de viaţă”, scrie Prima Doamnă.

La 24 februarie „ne-am trezit toţi cu anunţul unei invazii ruse. Tancurile au trecut frontiera cu Ucraina, avioanele au intrat în spaţiul nostru aerian, lansatoarele de rachete ne-au înconjurat oraşele”, aminteşte ea.

Zelenska acuză Kremlinul şi propaganda sa că maschează sub denumirea de „operaţiune specială” uciderea de civili, între ei şi copii.

Comunităţile locale de pe reţelele sociale debordează de disperare. Mulţi oameni, inclusiv cei în vârstă, cei care au boli grave şi invalizii s-au văzut izolaţi fără putinţă de scăpare şi s-au trezit departe de familiile lor şi fără niciun fel de ajutor. Războiul împotriva acestor oameni nevinovaţi este o dublă crimă, potrivit Primei Doamne a Ucrainei.

„Dar poate că lucrul cel mai înfiorător şi mai îngrozitor al acestei invazii sunt pierderile în rândul copiilor. Alice, de opt ani, care a murit pe străzile din Ohtîrka în timp ce bunicul ei încerca s-o protejeze. Sau Polina, din Kiev, care a murit în bombardament, alături de părinţii ei. Arsenii, de 14 ani, a fost lovit la cap de bucăţi de moloz şi nu a putut fi salvat pentru că ambulanţa nu a putut ajunge la timp din cauza incendiilor puternice”, descrie ea situaţia de pe teren.

Zelenska reiterează că „acest război este purtat împotriva populaţiei civile, şi nu doar prin intermediul bombardamentelor”, şi că drumurile Ucrainei s-au „umplut de refugiaţi”, peste două milioane, potrivit ultimelor date transmise de ONU.

Prima Doamnă a Ucrainei vorbeşte şi despre preşedintele rus Vladimir Putin, care „a crezut că va declanşa un război-fulger împotriva Ucrainei. Dar ne-a subestimat ţara, poporul şi patriotismul”.

„Ucrainenii, indiferent de opiniile lor politice, limba maternă, credinţă şi naţionalitate, trăiesc o unitate fără precedent”, spune ea.

Olena Zelenska s-a alăturat solicitărilor făcute de soţul ei şi a cerut închiderea spaţiului aerian ucrainean, pentru a se pune capăt bombardamentelor ruse şi să fie create coridoare umanitare care să permită evacuarea cetăţenilor din punctele de conflict.

„Ucraina vrea pace. Însă Ucraina îşi va apăra frontierele. Îşi va apăra identitatea. În această privinţă nu vom ceda niciodată”, a insistat Prima Doamnă a Ucrainei.

Cod galben de ceață pe întreg teritoriul Republicii Moldova

Meteorologii au emis COD GALBEN de ceață, valabil pentru mâine, 24 ianuarie, în toată țara, informează unica.md.

Avertizarea intră în vigoare vineri la ora 01:00 și va fi valabilă până la ora 12:00.

În această perioadă, pe arii extinse se prevede ceață cu vizibilitatea de 200 de metri și mai puțin.

Tot mâine se așteaptă precipitații slabe sub formă de ploaie și vânt slab.

Șoferii sunt îndemnați să dea dovadă de prudență.

Caz șocant la Iași! Un copil de 3 anișori a fost găsit mort în casă. Părinții l-ar fi lăsat singur ore în șir, cât timp ei erau la băut

Incident de-a dreptul șocant într-o comună din Iași. Un copilaș de 3 ani a murit, după ce părinții l-ar fi lăsat singur ore în șir. Cei doi ar fi mers să bea într-un alt loc, scrie observatornews.ro

Update: Potrivit primelor informații, copilul era mort de câteva ore când autoritățile au ajuns la fața locului. Nu se știe dacă cel mic avea probleme de sănătate. Familia ar fi fost cunoscută pentru problemele cu alcoolul. 

Știre inițială:

Potrivit informațiilor, părinții au ajuns acasă dar au sunat abia peste câteva la 112, asta pentru că au crezut că cel mic doarme. 

Poliţiştii şi medicii sunt prezenţi la faţa locului și urmează să stabilească cum s-a produs nenorocirea. 

Maia Sandu a avut o întrevedere cu ambasadorii statelor europene și G7

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit astăzi cu ambasadorii statelor europene și ai țărilor membre ale formatului G7, inclusiv SUA, Canada și Japonia, acreditați în Republica Moldova. În cadrul întrevederii, Președinta Maia Sandu a evedențiat  principalele provocări cu care se confruntă țara noastră. Șefa statului  a remarcat  și impactul crizei energetice provocate de Rusia, care afectează direct nivelul de trai al cetățenilor și urmărește să influențeze procesele electorale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În acest context, Președinta Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova își concentrează eforturile pe asigurarea securității energetice și reducerea vulnerabilității economice a cetățenilor. Șefa statului a mulțumit partenerilor internaționali pentru sprijinul acordat, subliniind că acest ajutor este esențial pentru stabilitatea Republicii Moldova, dar și pentru securitatea întregii regiuni.

Președinta a abordat, de asemenea, tema reformei justiției, subliniind că aceasta este nu doar o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană, ci și o așteptare clară a cetățenilor, care își doresc o justiție corectă, independentă și eficientă. „Reformele din domeniul justiției, în special evaluarea externă a judecătorilor, încep să aducă rezultate și trebuie să continue într-un ritm accelerat,” a punctat șefa statului. 

Un alt subiect important al discuțiilor a fost consolidarea eforturilor împotriva corupției politice. Maia Sandu a subliniat necesitatea de a întări arhitectura instituțională a organelor responsabile de combaterea corupției, și de îmbunătăți cadrul legal pentru aplicarea unor sancțiuni mai dure împotriva celor implicați în corupția politică și electorală. Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea integrității alegerilor parlamentare.

Dialogul a reafirmat angajamentul Republicii Moldova de a continua reformele necesare pentru a face față provocărilor actuale și a construi un viitor mai sigur și mai prosper pentru cetățeni.

Mărturiile unui soldat rus capturat de ucraineni
Articolul anterior
11 elicoptere vechi şi două avioane sovietice constituie flota aeriană moldovenească
Articolul următor