„Am fost o singură dată acasă – aproape tot timpul sunt aici”, relatează medicul obstetrician Kirill Ventskovsky, din Kiev.
De când a început războiul, buncărul i-a devenit a doua casă, în subsolul anti-bombă muncește și ajută mamele să-și aducă copiii pe lume.
Medicul obstetrician-ginecolog Kirill Ventskovsky locuiește în Kiev și spune că nu va pleca nici măcar din cauza războiului și nici chiar dacă trupele rusești sunt staționate în apropierea orașului. Kirill continuă să lucreze.
Este medic obstetrician-ginecolog de 16 ani și a participat la mii de nașteri. Pe 24 februarie, ziua în care a început războiul în Ucraina, a plecat și el la muncă. Însă, a ajuns acasă doar o săptămână mai târziu.
„Am fost o dată acasă: am trecut puțin pe aici să iau niște lucruri curate. Apoi am mai ieșit de două ori, că bunicii sunt în vârstă. Le-am cumpărat apă, medicamente, și atât – eu sunt aici aproape tot timpul”, spune medicul, pentru reporterii unei publicații locale.
Dacă sună o alarmă de raid aerian, atunci munca întregului centru perinatal în care lucrează Ventskovsky este imediat transferată într-un adăpost anti-bombe. Kirill a trebuit să echipeze singur subsolul pentru a putea oferi îngrijiri medicale acolo.
„Avem o sală de naștere improvizată aici. Sunt prelungitoare, două încălzitoare”.
„Din păcate, noi nu am putut aduce monitorul cardiac aici, nu există condiții adecvate pentru a instala echipamentul de monitorizare a inimii, care este folosit în maternitate pentru a asculta bătăile inimii, pentru a monitoriza starea copilului la naștere.
În primele zile ale războiului, Kievul a fost bombardat în mod repetat cu rachete. Mulți locuitori au fost nevoiți să se ascundă atunci în subsolurile caselor și în metrou.
„Aveam zile în care toate locurile de aici erau ocupate. Chiar și locuitorii din clădirile de locuințe învecinate au venit la noi, au cerut să vină la noi, i-am lăsat pe toți să intre. Erau atât de mulți oameni”, povestește Kirill.
Fotografia virală a unei femei în travaliu a fost făcută noaptea, în această cameră. Spre marea bucurie a tuturor, nașterea a fost cu succes: natural și fără complicații. Nou-născutul ucrainean a fost numit Fedor, mama și fiul au fost externați din spital a doua zi.
„Acesta este un adevărat război, cu chip de fiară, civilii obișnuiți mor”.
„Văd explozii, găuri de gloanțe în ferestrele secțiilor, ochii înspăimântați ai copiilor. Vreau să tratez oamenii într-o țară pașnică!”, spune medicul.
„Vedeți că aici, în subsol, nu este foarte cald, din păcate, iar temperatura confortabilă pentru un nou-născut este de 26 de grade”, povestește Kirill.
La fel ca toți eroii adevărați, Kirill nu se consideră așa și spune că „doar își face treaba”: „Să fiu sincer, cred că eroii sunt aceia dintre băieții și fetele noastre care ne protejează în prima linie”, spune el, vizibil copleșit. „Și noi doar ne facem treaba aici, ajutăm”. Video: