Vedetele autohtone şi mamele lor (FOTO)

Nu există amintiri mai frumoase decât cele legate de copilăria în brațele mamei. MAMA e primul cuvânt pe care îl rostim și prima persoană la care căutăm alinare. Numai mamele iubesc cu inima și spală cu lacrimi ceea ce ne doare. Ele, mamele, făuresc viitorul copiilor din cele mai frumoase vise și cele mai mari speranțe. Mamele au un aport decisiv în destinul majorității interpreților autohtoni. Iată ce declarații au făcut mamelor de 8 martie, unii interpreți:

separator

Ion Paladi

Ambii părinţi sunt cei mai scumpi pentru mine. Nu pot să zic că mama mi-a influenţat drumul în muzică, dar ea a avut un rol important în educația mea. Anume mama m-a învăţat să fac de toate: curaţenie în casă, să pregătesc bucate, să fiu ordonat şi să am grijă de cum arăt în fiecare zi. Tot ea m-a educat să fiu bărbat gospodar, responsabil și cumsecade. Ei i se datorează faptul că pot fi un soț demn pentru soția mea.

Ion Paladi

Scumpa mea mamică, te felicit cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeiei! Să-ți dea Domnul sănătate, răbdare, putere și multe zile senine și frumoase. Ești cea mai blândă mamă din lume, chipul tău luminos mereu îl voi purta în sufletul meu. TE IUBESC!

Igor Sârbu (Akord)

Mama mea a fost persoana care m-a ajutat cel mai mult să-mi realizez visul de a deveni artist. Ea a fost cea care în momentul când trebuia să fac alegerea unde voi merge să studiez m-a susținut și în pofida tuturor dificultăților financiare, a zis că voi merge să învăț la Ștefan Neaga. Toți cei din familie m-au sfătuit să cânt, dar mi-au sugerat să-mi aleg o profesie serioasa ca bază :economie sau juridică.

Mama simte mereu când îmi este greu. Ea știe când vreau să zâmbesc și când vreau să tac.

igoras Sirbu igor sârbu - копия

Dragă mămică, îți mulțumesc enorm pentru că ești și pentru că știi să îmi dai cel mai bun sfat în momentele dificile! Vreau să te văd mereu sănătoasă, iar fericită promitem să te facem noi, eu și surorile mele! 

Ionel Istrati

Nu pot să vă redau câte emoții pozitive îmi aduce această sărbătoare și cât semnifică ea pentru mine. Pe lângă faptul că această zi este dedicată tuturor femeilor, mamelor, este și ziua de naștere a celei mai dragi și iubite fiinițe de pe lume – mama mea! Astăzi vreau să felicit toate femeile, mamele, să le mulțumesc pentru că există, să aibă parte de bărbați adevărați, dragoste și cât mai multe zâmbete!

Istrati mama istrati singur

Draga mea mămică, vreau să te felicit cu acestă zi specială, să-ți multumesc pentru căldură și dăruința cu care m-ai crescut și pentru aripile care mi le-ai pus pe umeri. Eu te iubesc nespus de mult! Tu ești sensul vieții mele și pentru tine sunt gata de orice! Îți urez LA MULȚI ANI, sănătate, dispoziție bună, iar de restul am să am eu grijă.

Natan (Eugen Doibani)

Mama mea e specialã, şi de asta îmi este greu să găsesc adjectivele care să descrie sentimentele mele faţă de ea. Orice cuvinte sunt puţine pentru a îi face o descriere. Ea există şi acesta este cel mai important lucru pentru mine. Toate lucrurile care le face o plasează pe poziția de martir în fața mea. Mama este persoana care a avut legatură directă cu viitorul meu, pe care l-a modelat cu cea mai mare dibăcie de la o vârstă foarte fragedă. Astfel viitorul meu a devenit indispensabil de muzică. Mama și-a dorit ca muzica să își facă loc în casa și sufletul meu și i-a reușit.

eugen doibani cu mama eugen doibani

Astăzi, de 8 martie,scumpa mea mamă, îți doresc să ai un viitor luminos alături de o noră prietenoasă, nepoței drăgălași și să ai parte de căldura tuturor atingerilor degetelor mele de pian!

Text: Natalia Bodiu

O femeie, surprinsă pe fereastra unui bloc din Capitală. Polițiștii și medicii au sărit în ajutor

O femeie a fost surprinsă de trecători în timp ce stă agățată de fereastra unui bloc locativ din sectorul Râșcani al Capitalei.

Momentul în care o femeie stă agățată de fereastra unui bloc de locuit

Potrivit ofițerului de presă Scripnic Svetlana, la data de 28 aprilie, în jurul orei 12.27, oamenii legii au fost sesizați precum că pe bulevardul Moscova 17/1, la etajul 12 al unui bloc locativ, o persoană se află în pericol, transmite www.stiri.md.

Ajunși la fața locului, oamenii legii au stabilit că femeia în vârstă de 33 de ani, care se afla pe geamul de la balcon, ar fi coborât de sine stătător. 

Ulterior, aceasta a fost preluată de ambulanță pentru a primi ajutorul medical necesar.

Pe caz a fost inițiată o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. 

Un interpret internațonal, refuzat în Moldova după ce a susținut că femeile sunt de vină pentru violuri

Interpretul Jah Khalib nu va cânta la Chișinău în luna august. Organizatorii festivalului de muzică Summer Fest, unde urma să evolueze cântărețul kazah, au anunțat că performanța lui Jah Khalib a fost anulată „în legătură cu evenimentele și știrile recente”.

„Din cauza unor factori logistici și confidențiali, nu a fost posibil să anunțăm oficial și deschis decizia luată mai devreme. Organizarea unui eveniment de o amploare similară necesita mult efort și o pregătire îndelungat, fapt care nu permite să luăm decizii impulsive. Vă reamintim că Summer Fest este un festival ce are ca element central doar muzica”, au transmis organizatorii festivalului, transmite ziar.md.

Asta după ce, în ultimele zile, internauții și persoane publice au decis să boicoteze participarea lui Jah Khalib la festivalul de la Chișinău, criticându-l pe artist pentru declarațiile misogine, sexiste și instigatoare la violență, pe care le-a făcut în cadrul unui podcast acum câțiva ani.

Zlele trecute, Coaliția Națională „Viața fără Violență” și actorul Cătălin Lungu au cerut BisConcert, organizatorii festivalului de muzică Summer Fest, care va avea loc la Chișinău, în august, să anuleze concertul cântărețului kazah Jah Khalib. Solicitarea este argumentată prin faptul că, în timpul unui interviu, renumitul interpret a fost de acord cu o declarație care face aluzie la faptul că femeile și fetele care au fost supuse violenței sexuale sunt des vinovate.

În august 2022, pe canalul de YouTube RUH FOOD, a fost publicat un interviu cu șase persoane publice din Kazahstan, inclusiv Jah Khalib. La un moment dat, unul dintre participanți a declarat că 85% dintre cazurile de viol, în care victimile sunt femei, au loc pentru că acestea se aflau „în locul nepotrivit, în hainele nepotrivite, la momentul nepotrivit”.

Academicianul Gheorghe Ghidirim, omagiat la Academia de Științe a Moldovei

Lupta pentru valorile naționale, salvarea vieților oamenilor, reformele în medicină și pregătirea generațiilor de specialiști în chirurgie sunt pilonii vieții și activității academicianului Gheorghe Ghidirim. Savantul a fost omagiat la Academia de Științe a Moldovei (AȘM) cu prilejul zilei de naștere. El a împlinit venerabila vârstă de 85 de ani, un bun prilej de bilanț, dar și de planuri pentru viitor.

Academicianul Gheorghe Ghidirim, omagiat la Academia de ȘtiințeFoto: Facebook/Universitatea de Medicină și Farmacie

„Am satisfacție de la multe lucruri făcute, fiindcă toată viața m-am condus de principiul: Grăbește-te să faci bine. Asta am însușit de la tatăl meu, Petru, și m-am ținut de el toată viața”, a spus Gheorghe Ghidirim, transmite moldova1.md. 

Despre ceea ce a însemnat pentru Gheorghe Ghidirim să faci bine au vorbit cu admirație și respect foștii discipoli de la Universitatea de Medicină, deveniți apoi colegi de bisturiu la masa de operații și la reuniunile științifice.

„El a fost și este coloana vertebrală a chirurgiei noastre, o personalitate căreia Dumnezeu i-a dat harul de a vorbi, de a analiza, de a iubi oamenii”, a menționat Eva Gudumac, academician.

„Era o personalitate la care oricine râvnea să ajungă la cursurile dumnealui, ne-a făcut să alegem această profesie, nu ușoară. Am învățat să avem răbdare, să fim alături de pacient când are el nevoie și măiestria, arta de a face această intervenție chirurgicală cu rezultate frumoase”, a relatat Ala Suman, chirurg, doctor în științe medicale.

De-a lungul celor peste șase decenii de activitate, academicianul Gheorghe Ghidirim s-a aflat în vâltoarea evenimentelor care au schimbat imaginea Republicii Moldova. O ipostază mai puțin cunoscută a lui Gheorghe Ghidirim, cea de artist al cuvântului, a fost readusă în atenție de academicianul Mihai Cimpoi.

„Este poet, a tradus, scrie versuri și a fost șeful cenaclului literar de la institutul de medicină. Așa l-am fixat eu în istoria deschisă a literaturii române din Basarabia”, a subliniat Mihai Cimpoi.

Născut la 22 aprilie 1939, la Olănești, raionul Ștefan Vodă, Gheorghe Ghidirim a ajuns fondator de școli medicale, a fost primul ministru al Sănătății în Republica Moldova, în perioada 1990-1994, este deținătorul „Ordinului Republicii”, precum și al numeroaselor titluri și distincții medicale din străinătate.

Cele mai ascultate interprete de la noi (VIDEO)
Articolul anterior
Colecția rochiilor de mireasă semnate de Carolina Herrera!(Foto)
Articolul următor